Selles loetelus avastad kindlasti meeldiva üllatusena, et paljud su lemmikud on juba igapäevases menüüs, kuid kindlasti leiad ka midagi uut, mida edaspidi teadlikult oma toidulauale valida.

C-vitamiin

C-vitamiin on vist selline vitamiin, mida kõik teavad ning ilmselt ka kõik, suuremas või väiksemas koguses, toidust kätte saavad. Lisaks immuunsüsteemi tugevana hoidmisele on c-vitamiin seotud ka kollageeni tootmisega ning aitab naharakke päikesekahjustuste eest kaitsta.

Leidub: astelpajumarjades, paprikas, mustsõstrates, brokkolis, maasikates, ananassis, sidrunites, laimides ja apelsinides.

Kui palju tarbida? Soovitatav päevane c-vitamiini kogus on 100mg, mis tähendab, et ainuüksi 60g paprika või 80g mustsõstrate söömisega on päevanorm täis.

E-vitamiin

See vitamiin töötab rakumembraani kaitsena. Valvab, mis läheb nahka sisse ja mis tuleb välja. Kombineerituna C-vitamiiniga kaitseb nahka UV kiirguse kahjulike mõjude eest.

Leidub: taimsed õlid, avokaado, spinat, porgand, päevalilleõli ja -seemned, nisuidud, pähklid ja täistera­tooted.

Kui palju tarbida? Soovitatav päevane e-vitamiini kogus on 8-10mg. Pisikesest peotäiest pähklitest täiesti piisab, et hoida naha nooruslikku sära.

Beeta-karoteen

Beeta-karoteen jätab isegi teised vananemisvastased vitamiinid pikalt selja taha. Beeta-karoteen muundub kehas A-vitamiiniks, mis vastutab rakkude ehituse ja kasvu eest.

Leidub: oranžides ja tumerohelistes köögiviljades näiteks porgand, kõrvits, kantaluup melonis, spinatis ja lehtkapsas.

Kui palju tarbida? Soovitatav päevane beeta-karoteeni kogus on 700-900 µg, mille saad kätte näiteks 130g porgandist või maguskartulist.

Omega-3

Jutuks pidid olema ju vananemisvastased vitamiinid. Mida siis see rasvhape siin nimistus teeb? Omega-3 on naha tervisele väga oluline ja kuidagi vale tundus ta siit soovitustest välja jätta.

Head rasvad muudavad naha pehmeks, siledaks ja hästi niisutatuks. Omega-3 rasvhapetel on võime vähendada põletikku, mis on üks oluline faktor naha vananemise aeglustamisel. Koos madala suhkrusisaldusega dieediga võib vähendada ka akne tekimise riski.

Leidub: chia seemnetes, jahvatatud linaseemnetes, kanepiseemneõlis, kreeka pähkli õlis, edamame ubades

Kui palju tarbida? Maailma Tervishoiu Organisatsioon soovitab tarbida igapäevaselt omega-3 rasvhappeid kogustes 0.3-0,5g EPA+DHA ning 0,8-1,1g ALA-d. Supilusikatäis eelpool nimetatud seemneid või õli peaks päevase vajaduse rahuldama. Alternatiivne meetod on elutähtsad rasvhapped saada kätte fütoplanktonist toidulisandit tarbides.

Boonus

Nüüd läheme vitamiinidest veel kaugemale Naha tervisele on kriitilise tähtsusega piisav vee joomine. Mida rohkem vett jood, seda paremini toimib organite talitus ja seahulgas ka naha oma. Vesi hoiab rakud niisutatuna, mis annab nahale parema elastsuse, täidlasema ilme, pringima ja üldiselt nooruslikuma väljanägemise.

Allikas: Alkeemia arhiiv/Vegamama.ee