Kuigi suvel on õhk niiske ning naha rasueritus suurem, teevad nii päike kui merevesi juuste ja naha kuivatamisel kurja tööd. Kuivade juuste taastamiseks saab Benu apteekide konsultandi Kreete Põlme sõnul igaüks siiski ka ise päris palju ära teha.

Toitumine kord

Esmalt soovitab Põlme vaadata üle oma menüü ja arvestada, et lisaks juuste hooldustoodetele on väga oluline roll ka sellel, millega inimene seestpoolt oma juukseid toidab. “Toitumine võiks olla regulaarne ning mitmekülgne. Suurendada võiks teraviljatoodete ning puu- ja köögiviljade osakaalu menüüs,” märgib Põlme. Oluline on ka oomega rasvhapete tarbimine. “Selleks võiks päevas süüa 30 grammi pähkleid ja seemneid, ka kala ja taimsed õlid on väga olulised,” toob ta näiteid.

Toidulisandid ja vitamiinid

Kuna tasakaalustamata ja ühekülgse toitumise korral ei pruugi me kõiki juuste terviseks vajalikke aineid kätte saada, soovitab Põlme kuivaks muutunud juukseid ka vitamiinidega turgutada. “Juuksejuured näitavad ära meie organismi tervisliku seisundi — kuna juuksed ei ole inimesele elulise tähtsusega, siis tagab organism probleemide korral ennekõike teiste organite heaolu, jättes juuksed vaeslapse rolli. See on ka põhjus, miks juuksed saavad kõige viimasena organismist vitamiinid kätte,” selgitab ta.

“Juustele olulised vitamiinid on näiteks D-vitamiin, B-grupi vitamiinid, Biotiin, A ja E-vitamiin. Samuti võiks võtta juurde mineraalaineid ning jälgida, et neid sisalduks ka juuksehooldustoodetes,” toob tervisekonsultant välja ja lisab, et eriti olulised mineraalained juustele on tsink ja seleen.

Joo vett

Nii nagu kogu kehale ja nahale, nii on ka juustele taastumiseks ja säraks oluline, et tarbiksime päeval piisavas koguses vett. Üldiselt võiks juua päevas vähemalt 2-3 klaasi vett, on Põlme soovitus.

Mõõda juuste seisukorda

Iluteenuse konsultandi sõnul on soovi korral võimalik mõõta oma juuste seisukorda juuste- ja peanaharaporti abil. “Esmalt tehakse vestluse käigus kindlaks võimalikud probleemid, mis juuste puhul muret tekitavad ning seejärel vaadatakse peanahk ja juuksed üle nii visuaalselt kui ka spetsiaalse mikrokaameraga,” selgitab Põlme.

Juuste- ja peanaharaport annab tulemuseks ülevaate, kas juukseotsad on terved ja toidetud või vajavad lõikust ja maske, kas peanahk on ilus ja terve või esineb kõõma, dermatiititi ja kas juuksejuurtel on ummistusi ja põletikku. Selle tulemusel saab tervisekonsultant juba jagada personaalseid nõuandeid igapäevaseks juuksehoolduseks, soovitada toitumisjuhiseid ning valida vajadusel välja sobivad hooldustooted.

Spetsiaalsel tarkvaralahendusel põhineva juuste- ja peanaharaporti on välja arendanud tervisetehnoloogiaettevõte LabToWellness koostöös Benu Apteegiga. Alates 2018. aasta kevadest, kui alustati juukseanalüüside tegemist, on üle- Eesti apteekides tehtud üle 3020 juukse- ja peanaharaporti.