Lõhnakirjeldusi võiks tegelikkuses pidada justkui omaette tekstižanriks — üldjuhul võrdlemisi sarnase olemusega, pikki kirjeldusi täis lauseid iseloomustab teatav sensuaalsus ja elegants. Kõike seda antakse edasi tabavate sõnavalikutega. Tüütuks muutub olukord aga siis, kui niigi pikkade kirjelduste vahele eksib sõnu, millest pole kunagi varem kuulnud. Selleks et edaspidi oleks lõhna valik lihtsam ning veidrate nimetuste otsa sattudes tekiks äratundmisrõõm, mitte vajadus järjekordselt härra Google’ilt abi paluda, tutvustame teile mõnesid levinumaid neist.

Patšuli. Selle pisut võõra nimetuse taga peitub väga oluline koostisosa, mida kasutatakse sageli parfüümide põhinoodina ehk see annab lõhnale sügavuse. Puhmjas põõsas ise pärineb Malaisiast ja Indiast ning sellel on magus vürtsikas aroom.

Muskus. Üks tugevamaid lõhnaineid üldse, mida traditsiooniliselt saadakse isastelt muskushirvedelt. Lõhn on lausa nii intensiivne, et seda kogudes tuleb kanda maske. Tänapäeval on loodud sünteetiline ühend, et asendada parfüümides loomse päritoluga muskust. Muskuse lõhn on kergesti äratuntav ja väga spetsiifiline. Lisaks mõjub see erutavalt ja tekitab iha nii meestes kui ka naistes.

Ambra. Vahajas mass, mis on pärit kašeloti seedekulglast. Esialgu jubedalt haisev fekaalilõhn muutub ajapikku pehmeks ja meeldivaks, isegi magusaks. Seda on kuigi palju võrreldud ka muskuse lõhnaga.

Tuberoos. Teise nimega mugulsäraõis on tegelikult tuntud valgeõieline toa- ja lõikelill, mis meiekandis pole kuigi levinud lihtsalt seetõttu, et siin poleks talle piisavalt soojust ja valgust. Oma olemuselt meenutab ta natuke liiliat, lõhn ise on tugev ja sensuaalne. Kusjuures rahvasuus on tuberoosi kutsutud ka öökuningannaks, sest tema õied pidavat kõige lummavamalt lõhnama just ööpimeduses. Nii esindab ta ka parfüümides sageli just seda öist müstikat ja sensuaalsust.

Tonka uba on tonka puu seeme ja pärineb Lõuna-Ameerika vihmametsadest. Kõige enam on selle kirjeldamisel mainitud vanilli, aga nootides võib tunda ka mandlit, mett, kaneeli, karamelli ja nelki. Lõhn ise on väga intensiivne ja mitmetahuline ning lisab parfüümile mõnusat vürtsist magusust.

Vetiver on India päritolu taim, tihedate kiuliste juurtega kõrreline. Lõhnas on tunda karamellist magusust, aga ka suitsusust ja mullasust. Kusjuures vetiver on muu hulgas tuntud oma rahustavate ja tasakaalustavate omaduste poolest — neidsamu väärtusi püüab ta kanda ka lõhnamaailmas.

Frangipani ehk plumeria puu valged õied on tuntud Aasia maades. Rahvasuus ka Lääne-India jasmiiniks kutsutud troopiline lill annab parfüümidele magusust ja sensuaalsust.

Ilang-ilang, teise nimetusega ka kananga, on Aasias kasvav troopiline taim. Parfümeerias kasutatakse selle õitest eraldatud õli. Rahvasuus on seda sügavat ja magusat, kergelt puuviljast lillelõhna peetud ka armastuse ja sensuaalsuse lõhnaks.

Kuidas lõhnanootide järgi aru saada, kas parfüüm sobib sulle? Parfümeeria veebipoe MyLook.ee ostujuht Jan-Kristjan Michelson annab nõu

Parfüümide kirjeldustes mainitakse sageli väga palju ja väga erinevaid koostisosi — seal on nii värsket lillelisust, tsitruselisi noote, magusust kui ka vürtsikust. Kuidas siis teada, mis tegelikult selles lõhnas domineerib, ja kas parfüüm on magus, värske või hoopis klassikaline lillelõhn? Tegelikult on nii, et tänapäeval luuakse parfüüme enamasti püramiidsüsteemis, mis koosneb kolmest astmest: lõhna tipp, süda ja põhi. Selle järgi eristatakse ka parfüümides tipu-, südame- ja põhjanoote. Tipus olevad koostisained on rohkem tähelepanu köitmiseks ning püsivad tegelikult peal kõigest mõne minuti. Lõhna südame moodustavad elemendid, mis püsivad peal umbes neli tundi, ning põhjas on põhielemendid, mis võivad püsida peal terve päeva või isegi kauem. Seega on parfüümi valides kõige olulisem keskenduda sellele, millised lõhnanoodid moodustavad lõhna põhja ja südame.

Sulle meeldivad lillelõhnad?

Sellisel juhul jälgi, kas parfüümi südame- ja põhjanootides esineb näiteks liiliat, jasmiini, lavendlit, pojengi, kannikest, roosi või iirist.

Sinu lemmikparfüüme on seni iseloomustanud idamaine vürtsikus?

Sellisel juhul võiksid lõhnakirjelduses ette tulla patšuli, ambra, muskaatpähkel, ilang-ilang, kaneel, tähtaniis, aga selle kõrval ka näiteks mesi, vanill ja tonka uba.

Kas eelistad pigem värskeid parfüüme?

Kui lõhnakirjelduses mainitakse rohelist teed, kurki, magnooliat, bergamotti või tsitruselisi, on tõenäoliselt tegemist värske parfüümiga.

Sulle meeldivad puuviljased parfüümid?

Sellistes parfüümides on tavaliselt põhielemendid virsik, mango, tsitruselised (apelsin, mandariin), õun, vaarikas, kirss vms.

Sinu südame võidavad tavaliselt puidunootidega parfüümid?

Sellisel juhul võiksid põhjanootide seast otsida näiteks sandlipuud või seedrit, aga ka näiteks vetiveri.