Kuumahood, öised higistamised, kuiv nahk, kaalutõus ja tujumuutused on menopausi tavaliseimad sümptomid. Paljud naised avastavad oma pettumuseks, et parfüüm, mida nad on eluaeg armastanud ning mis on nende signatuurlõhnaks saanud, muutub menopausi ajal täiesti vastuvõetamatuks ja isegi väljakannatamatuks.

Miks nii?

Naise lõhnataju muutub menstruatsioonitsükli jooksul, selgitab hormoonispetsialist dr Daniel Sister. Professor Tim Jacob, kes uurib Cardiffi ülikoolis lõhnapsühholoogiat, selgitab seda nii: “Kehalõhnad mängivad partnerivalikus olulist rolli. HLA-geenid kontrollivad meie immuunsüsteemi ning vastutavad ka kehalõhna eest. Selleks, et saada tugevaid ja terveid järglasi, peab naine valima enda omast võimalikult erineva immuunsüsteemiga partneri. See selgitab, miks meestele ja naistele ei meeldi nende vastassooesindajate lõhn, kelle immuunsüsteem on nende omaga väga sarnane.”

Naise lõhnataju on kõige vingem just ovulatsiooniajal, et ta suudaks oma viljakuse tipul olles endale parima partneri välja valida. Lõhnataju eest vastutab östrogeen, mille tase ovulatsiooni ajal teatavasti kõige kõrgem on, aga menopausi ajal kiiresti langema hakkab.

Aga see ei tähenda tingimata seda, et naise lõhnataju koos östrogeeniga kaob! See muutub kindlasti ja mõnel naisel tõesti võib lõhnataju ajutiselt kaduda, kuid tavaliselt muutuvad seni meeldivad lõhnad täiesti väljakannatamatuteks, mõnda lõhna, millele sa varem tähelepanu ei pööranud, võid tunda eriti teravalt ja lõhn, mida sa varem ei talunud, võib muutuda lemmikuks.

Ja see kõik võib olla väga stressitekitav, sest see tähendab veel ühte muutust, millega peab harjuma.

Aga aroomiteraapia on väga hea ja kasulik viis oma heaolu (ja välimuse!) parandamiseks. Proovi neid nippe:

Pipar aitab kaalu kaotada

Pipranoodiga lõhn petab inimesed ära ja muudab su visuaalselt saledamaks — uuringu kohaselt arvavad mehed pipranoodiga parfüümi kandvaid naisi vaadates, et naised kaaluvad keskmiselt 2kg vähem!

Greip pöörab aja tagasi

Greibilõhn muudab sind keskmiselt viis aastat nooremaks. Teadlased ei ole selle fenomeni põhjust veel välja selgitanud, aga igatahes hea teada!

Roos aitab kuumahoogudega võidelda

Roosi- või jasmiinilõhn on menopausis naistele parimad lahendused, sest kuumahoogude tõttu auravad parfüümi leebed noodid kiiresti ära ning alles jäävad vaid vängemad, mis tähendab, et parfüümi lõhn võib päeva jooksul oluliselt muutuda. Lillelõhnad on kergemad ja õhulisemad ning püsivad terve päeva tõenäoliselt samasugusena.

Lavendel aitab lõõgastuda

Lavendlil on lõõgastav ja rahustav mõju, mistõttu sobib see eriti hästi tujumuutustega toime tulekuks. Aga kindlasti hoidu vanaema riidekappi meenutavast vängest lavendlist ning otsi kergemaid ja pehmemaid lavendlinoodiga parfüüme!

Sidrun ja laim teevad tuju heaks

Tsitruselõhnad tõstavad tuju ja mõjuvad isegi kergema antidepressandina. Kui tuju nullis, proov neid!