Aga oodake sekund! “Raseerimine” ei käi ju tavaliselt naiste puhul kuidagi kokku näokarvadega, vaid sageli soovitatakse pigem alati kasutada vahatamist, karvade pleegitamist või laserepilatsiooni? Ja kuigi need tekitavad uudishimu vast igas naises, kes oma lõua otsas segavaid karvakesi on märganud, tõstatavad need ka tuhandeid küsimusi. Kuid raseerimine muudab asja veel segasemaks: iial ju ei tea, kas see töötab sama lihtsalt nagu meestel või muudab olukorra vaid hullemaks.

Ja seetõttu uurisimegi, mida eksperdid soovitavad ning saime teada, et enne, kui raseerija oma näonaha lähedale lased, tasuks mõelda veel mõnele asjale:

1. See, et karvakesed kasvavad tagasi tumedama ja jämedamana, on müüt

“Raseerimisel pole absoluutselt mingit efekti sellele, kui kiiresti su karvad tagasi kasvavad, mis värvi need on või kui jämedad need on. Kuigi need võivad tunduda teravamad, pole need tegelikult üldse jämedamad,” selgitab dermatoloogi Elizabeth Tanzi. Aga miks me siis oleme alates teismeeast nii arvanud?

“Nahka puudutades tunned karvakese ära raseeritud tippu, mitte seda peenikest ümarat otsa, mis on naturaalsel karvakesel,” selgitab ekspert Stephanie Kaulesar. Ja mitte miski muu, kui ainult keemiline töötlemine (karvakeste värvimine või püsilokid) ei muuda seda spetsiifilist juuksetekstuuri, millega sa sündisid (või kui siis ainult su salakavalad hormoonid).

2. Proovi meeste raseerimistera

Need on loodud spetsiaalselt näonaha raseerimiseks. “Minu lemmik on Schick Hydro 5,” ütleb Kaulesar. “Meeste raseerimisterad on disainitud jämedamate karvakeste raseerimiseks, need on ekstreemselt teravad ja vastupidavamad.” Neid kasutades vähendad ka nahaärrituse ja sissekasvanud karvakeste tõenäosust. Pane lihtsalt tähele, et sa raseeriksid karvakasvu suunas ja tõmbaksid üle ühe piirkonna limiteeritud arvu kordi. Liigu aeglaselt ja ettevaatlikult ning ära kasuta nüri raseerimistera.

3. Ära kasuta sama raseerijat, mida kasutad jalgade raseerimiseks

Hoia asjad — bakterid ja surnud naharakud — teineteiset eraldi ning väldi nii nahaärritust ja võimalikke põletikke, soovitab kosmeetik Cecilia Wong. “Kui kasutad näol sama raseerijat, mida kasutad ka kehal, riskid sisselõigete ja kriimustustega, mis tekitavad punetust ja ärritustunnet ning võivad jätta nahale armid ja soodustada karvade sissekasvu,” hoiatab ta.

4. Sissekasvanud karvakesed on tavapärased

Jah, näonaha raseerimine silub küll nahka, aga see tõstab ka sissekasvanud karvakeste esinemise tõenäosust. "Raseerides karvakasvuga samas suunas, hoiad võimaliku ärrituse ära," teab Kaulesar. Ta soovitab ka pesta nahka õrnalt rätikuga ja kasutada regulaarselt näopuhastusharja, mis aitab sissekasvanud karvakesi ära hoida. Ära kasuta ka spetsiaalseid tooteid, mis on loodud bikiinipiirkonnas kasutamiseks!

5. Kodus raseerimine ei ole samaväärne dermaplaning'uga

Dermaplaning, mis on viimasel ajal muutunud järjest populaarsemaks, keskendub ikka pigem naha koorimisele, mitte raseerimisele. Ja lisaks ei tohiks sa seda kunagi kodus proovida, hoiatab ilukirurg dr Daniel Maman. "Dermaplaning'us kasutatakse spetsiaalset žiletti, mida hoitakse näol 45-kraadise nurga all, et eemaldada mehhaaniliselt nahapinnalt surnud naharakud," selgitab ta. Selle eesmärgiks on eemaldada surnud naharakke, mitte karvakesi, kuigi see on sageli teretulnud kõrvalmõju. Küll aga on inimestel endil keeruline mõista, kui palju nad raseerima peaksid, mistõttu tasuks see protseduur professionaalidele jätta.

Allikas: Well+Good