1. Rohke vee joomine tagab särava terve näonaha!

TÕDE. Vesi on organismile ülioluline, moodustades ligikaudu kaks kolmandikku meie kehamassist. Piisavas koguses vee joomine ennetab naha kuivust. Vett tuleks juua umbes 1,5 liitrit päevas, füüsilise koormuse korral muidugi rohkem. Piisav kogus vett tagab organismi normaalse funktsioneerimise ning jääkainete ja mürkide väljaviimise. Üksnes vee joomisest aga ei piisa, kindlasti ei tohi unustada ka tervislikke eluviise ja õiget toitumist — see kokku ongi terve ja ilusa naha saladus!

2. Vistrikud tekivad rasvase ja magusa söömisest ning alkoholi joomisest!

TÕDE. Halval toitumisel on näonaha halvenemises suur roll. Üha rohkem esineb näonahaprobleeme inimestel, kes armastavad maiustusi, rasvast toitu ja alkoholi. Soovitan toituda tervislikult — süüa rohkel puu- ja juurvilju, kala, pähkleid, muna ja väherasvast liha. Õige toitumine aitab säilitada puhta ja särava näonaha.

3. Punnid ägenevad enamasti enne menstruatsiooni algust!

TÕDE. Peaaegu pooled naised kogevad akne ägenemist enne menstruatsiooni, kui hormoon progesterooni tase on tõusnud. Progesteroon põhjustab vedeliku peetust ja kudede turset (ilmselt on tuttav menstruatsioonieelne “tursumine”), mille tulemusel poorid surutakse kinni. See omakorda soodustab rasu kuhjumist ja vistrike teket.

4. Vistrikud paranevad kiiremini, kui neid hambapasta või viinaga kuivatada!

VALE. Hambapasta või viina kasutamine võib nahka liialt ärritada ja kuivatada. Vistrike korral tuleb soetada spetsiaalne punnikeste raviks mõeldud toode.

5. Vistrike paranemiseks, tuleb mäda punnist välja pigistada!

VALE. Vistrikke ei tohiks mitte mingil juhul ise pigistada, see muudab olukorra ainult hullemaks. Pigistades traumeerime nahka ning bakterid võivad sattuda tekkinud haava, mis omakorda tekitab põletiku ägenemise ning suureneb armi tekke oht. Kui vistrikud teevad muret, tuleks pöörduda spetsialisti poole, kes eemaldab need ohutult ja korrektselt.

6. Vistrikke pigistades võib akne nakkus käte kaudu edasi levida!

NII JA NAA. Nakkus ei levi küll kätte kaudu teise kohta, küll aga minnakse tihtilugu pigistama punnikesi halvasti valgustatud tuppa ning unustatakse enne käed pesta või desinfitseerida. Pigistades ei saada tervet ummistust välja, lõhutakse nahk ning tekib põletik. Tahtes head, tehakse hoopis halba.

7. Näonahka tuleb puhastada enne magamaminekut ka siis, kui ei kanna meiki!

TÕDE. Isegi kui me ei kanna igapäevaselt jumestust, on väga oluline nägu puhastada spetsiaalsete puhastustootega. Me ei eemalda näonahalt ainult jumestust, vaid päevaga naha pinnale tekkinud tolmu, saastet ja baktereid. Pärast meigi või päevatolmu eemaldust nahalt geeli või kreemiga tuleks näonahk veega üle pesta ning kasutada seejärel kindlasti näovett. Tavaline vesi viib naha pH tasakaalust välja, näovesi aga balansseerib selle.

8. Kuiv nahk põhjustab kortse!

TÕDE. Kuiv nahk vananeb kolm korda kiiremini kui rasune nahk. Naha niiskussisalduse vähenedes, elastikkiudude rabenedes, kollageenkiudude jäigastusmisprotsesside tulemusel kaotabki nahk elastsuse ning lõtvub. Kõigi nende protsesside tagajärgi reedavad nahale tekkivad kortsud.

9. Mida varem alustada vananemisvastaste toodete kasutamisega, seda kauem püsib nahk nooruslik ja sile!

NII JA NAA? Probleeme on lihtsam enneta kui ravida. Õiged hooldustooted saab aidata valida kosmeetik vastavalt aastaajale ja naha hetkeolukorrale, toodete valikus lähtutakse ka kliendi vajadustest ja soovist. Näiteks niisutava silmakreemi kasutamist peaksime alustama juba siis, kui hakkame oma silmi igapäevaselt värvima.

10. Noorema näonaha saavutamiseks tuleb oma nahka sagedasti koorida!

TÕDE. Näonahka tuleb koorida kord või kaks kuus, et eemaldada nahalt sarvestunud kiht, mis aitaks toimeainetel (vastavalt probleemile, näiteks näonaha noorendamiseks) maksimaalselt imenduda. Soovitan koorimist teha spetsialisti juures, kes valib nahatüübile ja hetkeolukorrale sobivaima koorimise.

11. Varajaste kortsude vältimiseks tuleb magada sellil!

TÕDE. Kui magada pea vastu patja ei saa meie näonahk piisavalt õhku. Nahk higistab ning tekib umbsus, tänu sellele võivad tekkida ka nahale ebapuhtused. Küllili magades on tunda survet näo padajapoolsele küljele. Magamise ajal hingab inimene välja umbes liitri jagu vett ning väheneb keha niiskustase. Mida vähem on niiskust kehas ja mida rohkem magamisasend näole survet avaldab, seda rohkem tekib laguneva kollageeni tõttu naha sisse väikseid ebatasasusi, millest hiljem tekivad kortsud. Kõige tervislikum on magada selili — keharaskus on jaotunud ühtlaselt üle luustiku. Lisaks soovitan kasutada kvaliteetseid padjapüüre ning vahetada neid tihti.

12. Liigse hooldamisega võib teha näonahale kahju!

TÕDE. Nahka on võimalik ka ülehooldada. Eriti ettevaatlik tasub olla koorimisega. Näiteks võib koorimine ärritada kuiva või isegi normaalselt nahka ning muuta selle punetavaks ja hellaks. Soovin alati nõu pidada kosmeetikuga, et leida endale sobivamad näohooldustooteid ning juhised nende kasutamiseks ilma, et teeksid oma näonahale liiga.