1. Vuugi pahteldamine — täida vuuk vuugipahtliga. Kasuta väiksemat ja suuremat pahtlilabidat. Väiksemaga tõsta pahtliämbrist pahtel suuremale pahtlilabidale ja kanna pahtel seina. Alusta vuugi täitmist pahtliga ülevalt, liikudes allapoole.

2. Paberlindi kasutamine — märjale pahtlile surutakse spetsiaalne paberlint väiksema pahtlilabidaga kinni. Jälgi, et paberlint kuskilt ei kroogiks ja oleks korralikult pahtli sees kinni.

3. Lindi pahteldamine — lindile kantakse uus kiht pahtlit. Ära vuuki pahtlist liiga tühjaks kaabi, kuna vuuk võib siis liiga lohku jääda. Sisenurgad tehakse ka paberlindiga, mis peale lihvimist ja enne kruntimist akrüüliga täidetakse. Paberlint murra omavahel kokku ja suru väiksema pahtlilabida abiga nurka, mis on eelnevalt pahteldatud ja kata lint pahtliga. Välisnurkade tegemiseks soovitan alumiiniumnurgaprofiili. Kata välisnurk korralikult pahtliga ja suru nurgaprofiil pahtlisse kinni nii, et pahtel tuleb profiili aukudest välja. Kata profiil pahtliga. Jälgi, et ükski auk profiilis ei oleks tühi.

4. Kruvipead — täida kruvipead pahtliga. Kruvipeasid ei pea armeerima.

5. Vuugi teistkordne pahteldamine — kui pahteldatud vuugid on lohku kuivanud, siis vajavad nad peale esimest lihvi ka teist pahteldamist. Enne teist korda pahteldamist pühkige niiske lapiga seinast tolm, muidu ei nakku teine pahtlikiht aluspinnaga ja kuivades kukub seinast või hakkab pragunema. Kruvipead vajavad peale esimest lihvi kindlasti ka teist pahteldust.

6. Lauspahteldus — kuivanud pinnal teha lauspahteldus kergpahtli või peenpahtliga. Loe kindlasti enne kasutamist läbi tootejuhend (kuivamisaeg ja soovitatav kihi paksus jm oluline). Pahteldage nii, et kipsplaat pahtli alt läbi ei kumaks. Tööd on mugav teha suurema pahtlilabidaga, kuna siis jääb ühtlasem pind. Kui teile meeldib tiimitöö, siis võite kasutada nippi, mida osalejad tõsielusarjas "Naabrist parem" kasutasid — üks paneb värvirulli kasutades pahtli rullides seina ja teine tuleb meetrise rihtlatiga järgi, siludes pahtli seinas sirgeks. Lauspahteldus tundub nii palju kiirem ja lõbusam.

7. Lihvimine — kuivanud kipsplaadi pind lihvitakse peene (120) liivapaberiga ööpäeva möödudes. Kasutage selleks tööks lihvtalda ja lihvtalla teleskoopvart ning kindlasti ka respiraatorit. Pahtlitolm on hingamisteedele kahjulik! Lihvi ka kruvipead. Soovitan kruvipead lihvida ilma lihvtallata, nii kahjustab vähem kipsi. Eemaldage enne kruntimist pinnalt lihvimistolm.

Kruntimisest ja värvimisnippidest räägin juba järgmisel korral!

Triin Türk