Pilkupüüdev sinimustvalge tikuleib

Lipuvärvides tikuleiva autor on restorani Snoob peakokk Aleksander Nikoskov, kelle sõnul passib suupiste ka külmalt söömiseks, kuid maitseb eriti hästi, kui seda enne serveerimist kiirelt grillida – siis sulab mädarõikane soolapekk leiva sisse ja annab ka kartulile särtsaka maitse. Tikuampsu koos hoidmiseks sobivad hästi ka tavalised hamba- või grilltikud, kuid serveerimise eest saate külalistelt kindlasti plusspunkte, kui torkate ampsu koos hoidma hoopis puhta puuoksa.

Vaja läheb

  • Fazeri Musta vormileiba
  • „Blue Congo” sorti siniseid kartuleid
  • mädarõikakreemi
  • soolapekki

Valmistamine

Tikuvõileiva valge kihi jaoks töötle soolapekk kahvliga või köögikombainis kreemjaks massiks ja lisa maitse järgi mädarõikakreemi. Määri kreem õhema kihina küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja aseta külmkappi. Sinise kihi jaoks keeda kartulid salatipehmeks. Lõika leivaviiludest, kartulist ja külmkapis tahenenud peki-rõikamäärdest meelepärase suurusega kandilised tükid ning aseta need järjekorras üksteise peale. Kinnita amps grilltiku või puuoksaga.

„Kräsupea musta leiva, vürtsikiluvihje ja punapeedipuudriga

Kui defitsiidi ajal sündinud staarmagustoit „Kräsupea” on tuntud lihtsa roana, kus saab mitmed toidujäägid ära kasutada, siis restorani Lest ja Lammas peakoka Erlis Schönbergi loodud „Kräsupea” on hoopis stiilne soolane amps, millega juhatada sisse pidupäeva õhtusöök.

Vaja läheb

  • Fazeri Musta vormileiba
  • vürtsikilufileed
  • hapukoort
  • muna
  • riivitud keedetud peeti

Valmistamine

Keeda muna(d) kõvaks ja riivi. Haki leivaviilud väiksemateks kuubikuteks. Lõika ka vürtsikilufileed parajateks ampsudeks. Sega leivakuubikud, riivitud muna ja vürtsikilu hapukoorega, aseta väiksematesse purkidesse või serveerimiskaussidesse ning jäta külmikusse tõmbama. Segu peaks külmkapis olema vähemalt kaheksa tundi enne serveerimist, et hapukoor ja vürtsikilumahlad saaksid musta leivaga mõnusalt kokku sulada.

Vahetult enne serveerimist nõruta keedupeedist suurem vedelik välja ja aseta punased peediribad kilu-leiva-hapukooresegule kaunistuseks. Võimalusel pane igale purgiampsule kaunistuseks ka marineeritud paradiisiõun ja kilufilee.

Jaga
Kommentaarid