Venemaa, mis viinajoomise traditsioonides kõige kristalsemat joont hoiab, pakub terve nimekirja maitsvaid ampse, millega oma maitsemeeli üllatada. Pidagem meeles, et viinajoomine, eriti kultuurne viina joomine, on ikkagi maitseelamuse tagaajamine, mitte tuim „jokki võtmine“.

Põhimõtteliselt sobib sakuskaks iga toit, mis viinast tahkem, kuid siiski on kujunenud välja mingi kindel eelroogade portfoolio, mida peetakse klassikalisteks „pealehammustamisteks“.

Sakuska sarnaneb vägagi Hispaaniast tuntud tapas’ega, mis on samuti galerii erinevaid toite, millega veinijoomist vaheldusrikkamaks muuta. Tapas sai alguse sellest, kui kõrtsmikud hakkasid veinitoobile lõikama peale kääru leiba, liha või juustu, et kärbsed fermenteeritud vembuvette ei roniks. Lihtsast kaitsemehhanismist on tänaseks saanud spanjardite gastronoomia üks alustalasid. Sama rolli kannab sakuska Vene kulinaarses maailmas.

Millised on aga parimad sakuskad heale viinale seltsi pakkuma?

1. Marineeritud ja soolatud juurviljad
Põhilisemaks sakuskaks on venemaal marineeritud või soolatud juurviljad, eriti marineeritud kurgid, tomatid, kapsad ning Antonohvka õunad. Parima tulemuse saab, kui juurvilju marineerida tammevaatides. Juurviljad serveeritakse jahutatult.

2. Marineeritud seened
Igal korralikul venelasel (kindlasti ka eestlasel) on külmkapis alati varuks vähemalt üks purk häid marineeritud metsaseeni — pilvikuid või riisikaid. Viina kõrvale serveeritakse neid otse purgist või koos hakitud rohelise sibula ja pipraga. Toekamaks pealehammustamiseks võib seened kartulitega pannil kuldseks hautada.

3. Kalamari ja kaaviar
Kalamari tuuakse viinavõtmisel lauale ikkagi olulistel sündmustel ja tähtpäevadel. Vanadel aegadel oli must kalamari või Beluga mari „rämpstoit“, mida sõid vaid meremehed ja nende pered, kui olid ülejäänud kala maha müünud. Täna on Beluga marja puhul tegemist ühe maailma kalleima toiduga. Kalamari serveeritakse lauda tavaliselt jääpadjal.

4. Heeringas
Heeringat peetakse Venemaal viinajoomise traditsioonis sakuskade emaks. Heeringas koos kuumade keedukartulite, sibularõngaste, või ja maitserohelisega leidub kõikide Venemaa toidukultuuri kirjeldavate raamatu lehtedel. Heeringat võib viina kõrvale aga serveerida ka rukkileiva ja hapukoorega.

5. Soolapekk või –sink
Põrsa alakõhupekk, millest mitu kihti liha läbi kasvanud ja mida Lõuna-Ameerika eri riigid matambre ehk liharulli tegemiseks kasutavad, on soolatuna üks meeldivamaid sakuskasid viina kõrvale. Peki rasv mahendab viina mõju ning sool ümardab alkoholi teravat maitset. Pekk lõigatakse paberõhukesteks viiludeks ning hammustatakse koos sibularõngastega viinapitsi kõrvale.

6. Sült
Ka kohaliku gastronoomia piece de resisdance, on sült Vene viinajoomise lahutamatu osa — pehme seapea ja -jalgade liha, koos tummise leemega teevad viinajoomisest hõrgu ajaviite. Sült serveeritakse tavaliselt mädarõika, äädika või sinepiga.

7. Pannkoogid
Venemaal süüakse pannkooke vaid soolaselt ning enamasti viina kõrvale — pannkoogid praetakse võiga kuldseks ning jahenedes kaetakse hapukoore, kalamarja, hakitud rohelise sibula ning soolaga. Üks amps ja üks pits! Venemaal traditsiooniline söök talvelõpu pidustustel.

8. Kartulisalat ehk Olivier’i salat
Tavaline kartulisalat, mis tuntud ka Olivier’i salatina. Iga eestlane tunneb ja teab kartulisalati maitset ning enamasti ootab seda sünnipäevadelt. Venemaal leiab aga kartulisalati tihti ka viinalaua osana. Kartul, vorst, hapukurk ja muna kaetakse majoneesiga ning segatakse vahetult enne söömist.

9. Pelmeenid
Hiinast läbi Aasia ja Prantsusmaa Venemaale jõudnud pelmeenid on üks tuntumaid sööke maailma suurimas riigis. Parimad viinaampsu pelmeenid tehakse kas liha, seente või kartuliga. Puljongis keedetud pelmeenid serveeritakse majoneesi või hapukoorega, peale riputatakse hakitud maitserohelist ja musta pipart.

10. Piimasiga
Hautatud või praetud piimasiga on jällegi üks neist pidupäevasakuskadest, mille tegemine eeldab tõsisemat viinajoomist. Kuumade lihalõikude maitse peale külma viina on äärmiselt eriline. Piimasiga serveeritakse tavaliselt koos sinepi või mädarõikaga.

11. Lihalõigud
Laia variatiivsusega sakuskaliik: igasugune külm liha on teretulnud kaaslane viinapitsile. Tavaliselt tõstetakse viinale seltsiks eelmisel õhtul valmistatud liharoog: hautatud või paneeritud veise- või sealiha, kanafilee või ulukid.

12. Borš
Olgugi, et originaalis Ukrainast pärit, borš on sügavalt end ka Venemaa kulinaariasse sisse söönud. Borši peetakse viinajoomise üheks olulisimaks toiduks, borši süüakse esimese käiguna viinavõtu alguses koos pitsi viinaga. Kuum hapukoorega serveeritud liharikas peedi ja tomatisupp valmistab kõhu kenasti viinajoomiseks ette ja hoiab ära liigse jommi jäämise.

Ettevaatust! Viin on alkohol ning alkohol on kahjulik meie tervisele!