Eesti suurima munatootja juures ei ole kodumaal kasvanud mitte ainult kõik munevad linnud, vaid ka nende toidumoon – nimelt kasutatakse söödas vaid Eestist pärit teraviljas. Puhta tooraine kaasabil valminud muna on puhta maitsega, tänu lindude heaolule ja kvaliteetsele söödale. Tihe salmonellakontroll aitab tagada munade ohutuse tarbijale. ”Kui Euroopa Liidus peab salmonellat kontrollima iga 14 nädala tagant, siis meie kontrollime iga nädal,” sõnab Dava Foods juhatuse liige Sapožnin ja rõhutab, et analüüsid võetakse kõigist farmidest. ”Nii saame olla kindlad, et võimalik saastumine avastatakse nii vara kui võimalik,” ütleb ta.

Muna on üks kõige väiksema ökoloogilise jalajäljega toiduaineid, eriti kui kogu elutsükkel muna valmimisest kuni poelettidele jõudmiseni toimub Eestis, hoides ära transpordile mineva ulatusliku ressursikulu. “Kui soovid süüa loomset valku, kuid samal ajal teha seda võimalikult keskkonnasäästlikult, on kodumaine muna üks parim valik,” sõnab Sapožnin. Vaatamata emakeelsetele etikettidele on Sapožnini sõnul üle poolte meie kaubanduses müüdavatest munadest pärit väljaspoolt Eestit, mispärast soovitab ta enne munakarbi korvi panekut kindlasti vaadata munal olevat templit, kus kodumaiseid mune tähistavad tähed EE.

Eesti suurima munatootja farmid, pakkeliinid ja ladu on töökohaks enam kui 30 Eesti inimesele, kes masinate abiga kontrollivad igapäevaselt nii munade väljanägemist, sisu kui ka koore tugevust.

Vaata videost, milline on kodumaisete munade teekond farmist kuni poelettideni ning sirvi Delfist ka teiste toidutööstuste videoid.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.

Jaga
Kommentaarid