Kuus ligi 4500 tonni piimatooteid valmistav Farmi Jõhvi tootmisüksus vähendab jõudsalt plastiku hulka, mida pakendamisel kasutatakse.

Farmi piimatööstuse Jõhvi tootmisüksus võtab päevas vastu umbes 220 tonni toorpiima, mis pärineb põhiliselt Lääne-Virumaa ja Jõgevemaa piimafarmidest. Põhjalikult kontrollitud toorainest toodetakse erinevaid piimatooteid, mille hulgas on Farmi palavalt armastatud maapiim ning keefir, hapukoor, pett, kodujuust, jogurt, kohupiim, kohukesed ja toorjuust. „Avatud Toidutööstuste Nädal ja kõik teised linnainimesi maale lähendavad ettevõtmised aitavad meil paremini mõista toidu saamislugu ning seda, kui oluline on meie oma kodumaine puhas toit,“ sõnas Farmi turundusjuht Helen Ojamäe.

Juba sajandeid eestlaste toidulauale kuulunud piimatooted on ka lähinaabrite seas populaarsed. „Eesti toorainest valmistatud Farmi piimatooted jõuavad ka Soome, Rootsi ja Läti inimeste toidulauale. Suurimad ekspordiartiklid on jogurtid, mida Farmi toodab suurtele kaubanduskettidele nende oma kaubamärgi alt. Seega saab paljude Põhjamaade kaubanduskettide valikust head eestimaist jogurtit,“ lausus Ojamäe.

Farmile on südamelähedased keskkonna teemad ja seetõttu on ka paljud viimased investeeringud keskendunud just keskkonnasõbralikumale tootmisele. „Näiteks eelmisel aastal võtsime purepakkidel kasutusse 25% kergema korgi, millega hoiame kokku 18 tonni plastikut ning kevadel muutsime Farmi jogurtite pakendit, kasutades nüüd topsi, mis sisaldab 20% vähem plastikut,“ rääkis Ojamäe.

Tema sõnul teeb Eesti toidu eriliseks kohaliku tooraine kasutamine, lühike tarneahel, tänu millele jõuavad kaubandusse väga värsked tooted ning lai sortiment erinevaid tooteid. „Piimatoode puhul ei kasutata keemilisi säilitusaineid, mistõttu võib öelda, et eestimaised piimatooted on naturaalsed ja läbivad ainult toiduohutuse tagamiseks vajalikke tehnoloogilisi protsesse. Joome tarbijatena aastas ära 100 miljonit liitrit piima ehk igaüks meist joob vähemalt klaasi piima päevas, mis kinnitab eestlaste piimaarmastust. Sellest annab tõestust ka lai piimatoodete valik, milletaolist ei leidu kusagil mujal,“ arvas Ojamäe.

Vaata videost, kuidas piima töödeldakse ja pakitakse ning sirvi Delfist ka teiste toidutööstuste videoid.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.