Kust bao pärineb?
Bao on Aasiast pärit tänavatoit – lihtne, soe ja maitsev, kõige enam on levinud sealihast täidis. Kes ja millal valmistas esimese bao, on ilmselt võimatu
öelda, aga kuulujuttude kohaselt tehti esimene bao Taiwanis. Tänapäeval on baosid lihtne leida suurimatelt Euroopa tänavatoiduturgudelt ja toidualadelt, see on väga levinud ja armastatud toit. Eurooplased on baodele lisanud erinevaid täidiseid, värve, lisandeid ja kõrvalroogi. Oleme kuulnud ka mõnest baosid pakkuvast toidukohast Baltikumis, aga Lätis oleme me siiani esimesed ja ainsad!

Millal ja miks te baosid valmistama hakkasite?
Tegutseme hetkel kolmandat hooaega ning projektiga alustades tahtsime kogeda tänavatoidu valmistamise elustiili nn. seestpoolt. Tänavatoit on Lätis üha populaarsemaks muutumas ja tahtsime selles vallas teha midagi uut, mida varem saadaval polnud. Ja samal ajal panna konservatiivsed lätlased proovile – kas nad on valmis proovima uusi maitseid. Kas neile meeldib aasia toit? Kokkuvõttes – ühel päeval tegi kokk esimese bao ja Kriss, idee autor, lihtsalt armus sellesse - nii saigi kõik alguse!

Kui populaarsed baod Lätis on?
Baod on muutumas üha populaarsemaks, aga nagu ütlesin, siis seni oleme me Lätis ainsad, kes neid igapäevaselt algusest lõpuni ise teevad. Siin-seal võib neid veel leida, aga mitte pearoana. Lätlased armastavad baosid, sest selles on midagi tuttavat – sai – ning midagi uut ja huvitavat – erinevad täidised. Me oleme alles jätnud baasmaitsed ja mõjutused Aasiast ning lisanud lihtsalt mõistetavaid maitseid Lätist, nagu näiteks pardiliha, lõhe ja seened.

Kuna bao on rikkaliku maitsega ja täidab hästi kõhtu, siis see on väga populaarne ka Läti veganite hulgas – igapäevaselt on meie menüüs üks 100% vegan bao, aga osaleme tihti ka vegantoidu festivalidel, kus kogu meie menüü on veganitele sobiv. Käesolev aasta on olnud eriti tihe erinevatel üritustel, festivalidel, pidudel osalemisega, lisaks oleme saanud uusi kogemusi – võitsime Euroopa tänavatoidu auhindade Läti võistluse ning sõitsime Rootsi ühe finalistina. Kõige tipuks võitsime Euroopa parima võileiva kategoorias esikoha oma pardiliha confit baoga – see oli lihtsalt imeline tulemus ja tundub siiani veidi ebareaalne!

Milliste täidistega baosid te pakute?
Kolme hooaja jooksul oleme katsetanud paljude erinevate täidistega, aga tavaliselt pakume korraga 3-4 erinevat baod. Meil on retseptid erinevates tehnikates valmistatud sealiha, kana, lõhe, seente, veiseliha, aedviljade ja isegi jäätise täidise jaoks! On üks asi, mis harva muutub – bao kukkel – me võime selle värvi muuta või teha seda minisuuruses, aga jääme klassikutele kindlaks!

Millistest kummalistest täidistest te veel kuulnud olete?
Raske on mõnda täidist kummaliseks pidada, kui inimesed seda armastavad – erinevates riikides on väga erinevaid täidiseid! Võib-olla kõrvitsa-kinoa bao kõlab kummaliselt, aga see oli väga maitsev – proovisime seda Stockholmis.

Miks baod hetkel nii populaarsed on?
Ma usun, et baode populaarsuse kasv on seotud tänavatoidu populaarsuse tõusuga. Inimesed muutuvad ka toidu osas üha teadlikumaks, reisitakse palju ning ei kardeta uusi maitseid proovida. Bao võib olla ka tervislik toiduvalik, sest kuklit ei küpsetata ega friteerita, vaid aurutatakse, see on kerge ja õhuline, lisaks on täidises palju värskeid ja marineeritud aedvilju. Meie teeme ka kõik kastmed ise valmis, seega on needki tervislikud ja puhtad. Baosid süües ei pea süümepiinu tundma!

Kuidas te baod mustaks teete?
Baode mustaks tegemiseks on meil kaks tehnikat – veganüritustel kasutame sütt, tavaüritustel aga kalmaaritinti.

Mida ootate Black Food Festival Tallinn ürituselt?
Ootame Tallinna festivalilt palju inspiratsiooni teistelt toidupakkujatelt, uusi kontakte, maitsvat toitu ja muidugi uusi sõpru.

Black Food Festival Tallinn toimub juba 23. novembril Põhjala tehases (Marati 5a, Tallinn).