2. Leia endale kaine kaaslane
Hea idee on leida sõber või pereliige, kes on samuti otsustanud alkoholi kõrvale jätta, nii on sul alati kaaslane, kellega peol juttu ajada ja kes sind keerulisel hetkel toetab.

3. Väldi võimalikke tagasilanguse põhjuseid
Võimalikke põhjuseid on igasuguseid, selleks võib olla mõni kindel inimene, koht või ka situatsioon, mis seostub varasema alkoholi tarvitamisega ning võib nüüd alkoholi taas isuäratavaks muuta. Põhjuseks võib olla ka mõni pidustus või kokkusaamine, mis tekitab liiga palju pingeid või emotsioone. Sellisel juhul on tark kutsest loobuda, et hoida oma tervist.

4. Võta ühendust oma tugiisikuga
Kui oled alles alustanud oma sõltuvuse ravimisega, siis võib seltskonnas viibimine mõnikord ebamugavust tekitada. Siis ole julge ning astu korraks välja, et helistada oma tugiisikule. Tema aitab sul meelde tuletada, kui oluline on sinu teekond ning kui tubli sa oled juba olnud. Võid isegi enne väljaminemist talle teada anda, et lähed üritusele, kus tarbitakse alkoholi, ning võibolla helistad talle.

5. Harjuta keeldumist
Võib tunduda esialgu veider, kuid see tõesti töötab. Enne peole minemist mõtle valmis võimalikud keeldumise vastused ning kujutle ennast „ei” ütlemas. See annab sulle kindlust juurde, kui see situatsioon päriselt kätte jõuab. Kui mõni piduline on siiski liiga pealetükkiv, siis võid vabalt minna lihtsalt kellegi teisega rääkima või üldse eemale, et ennast korraks koguda.

6. Haara alkoholivaba jook
Haara kätte hea alkoholivaba kokteil, limonaad või lihtsalt vesi, sest millegi käes hoidmine tekitab mugavama tunde ning siis ei tule ka teised pidulised nii jõuliselt sulle alkoholi pakkuma.

7. Väldi visuaalseid kiusatusetekitajaid
Visuaalsed märgid võivad olla eriti kutsuvad, kuid vältides nende nägemist, on lihtsam ka kiusatusele vastu panna. Nii tasub peol baari poole selg keerata ning vajadusel võid kaaslaselegi mainida, et ta oma jooki sinu nina alla ei lükkaks.

8. Mõtle välja tagavaraplaan
See on täiesti mõistetav, kui pead ühel hetkel peolt lahkuma. Mõtle välja tagavara plaan juhuks, kui tunned end peol ebamugavalt. Hea mõte on minna peole oma autoga, et saaksid igal hetkel lahkuda, või anda teada oma lähedastele, et võid õhtul nende tuge ja seltskonda vajada.

9. Ära eelda, et pakutavad joogid on alkoholivabad
Jälgi, mida sa jood, sest valmis tehtud kokteilid ja punšid võivad sisaldada alkoholi. Samas tuleb meeles pidada, et endaga ei tohi liiga karm olla ja kui kogemata juhtudki võtma sõõmu alkoholi, siis ei tähenda see, et sinu taastumise teekond rikutud oleks.

10. Pea meeles, miks sa tahad kaine olla
Tee omale nimekiri olulistest põhjustest, miks tahad alkoholist eemale hoida, ning kanna seda endaga kaasas, et raskemal hetkel vajadusel mälu värskendada ja kiusatustest eemale hoida.

11. Hoolitse enda eest
Pühade ajal veedame tavaliselt palju aega teistega koos, mis võib küllaltki väsitav olla. Seega on väga oluline enda eest hoolt kanda, et oleks jaksu pühi nautida. Hoolitse oma vaimse tervise eest mediteerides või mõnusasse raamatusse süvenedes. Kui leiad, et korraga on liiga palju vaba aega lebotamiseks, siis võta ette hoopis üks hea trenn või joogatund. Pühade perioodil võetakse tavaliselt tööst aeg maha, mis annab hea võimaluse endasse vaatamiseks ja emotsioonidega tegelemiseks.

12. Korralda oma alkoholivaba pidu
Kui sa ei tunne end piisavalt kindlalt, et pühadepidustustest osa võtta, siis korralda oma alkoholivaba pidu. Kutsu kohale teised kained sõbrad ja need, kes vähemalt sinu peo ilma alkoholita vastu peavad. Ilma alkoholita on samuti võimalik lõbutseda!

13. Tunnusta end edusammude eest
Tunnusta end, kui oled suutnud mõnele kiusatusele vastu panna. Olgu selleks siis peokutsest loobumine või kokteiliringile äraütlemine. Pühadeaeg toob puhkamise asemel tihti kaasa hoopis pingeid ja stressi ning neil, kes on harjunud taolisi situatsioone alkoholiga lahendama, on keeruline leida teistsuguseid toimetulekuviise.

14. Ära ole endaga liiga karm
Kui mõnikord osutub kiusatus liiga suureks ja annad sellele järele, siis ei tasu olla endaga liiga karm ning selle ühe libastumise pärast taastumisele käega lüüa. Tagasilangust tuleb endale ja lähedastele tunnistada ning edaspidi hoopis positiivsetele aspektidele keskenduda, et rahulikult ja sihikindlalt oma teekonda jätkata.