kalkuni- või pardijäägid: kael, siseelundid jms
4 tükkideks lõhutud kanatiiba
2 sektoriteks lõigatud mugulsibulat
1 jämedalt tükeldatud porgand
2 tükeldatud sellerivart
1 ristipidi pooleks lõigatud küüslauk
1 sl päevalilleõli
1 sl mett
2 sl sojakastet
1 sl tomatipüreed
50 g nisujahu
soovi korral veidi kuivatatud seeni — need on nii head!
1 sl punaveiniäädikat
150 ml portveini, šerrit või punast veini
1,2 liitrit kanapuljongit
3 loorberilehte
väike punt tüümiani

1 Tõsta kalkuni- ja/või pardi- ning kanatiivad ahjuvormi koos sibula, porgandi, selleri ja küüslauguga. Sega kõik käte vahel õliga läbi ja küpseta 220-kraadises ahjus 40 minutit. Ära midagi vahepeal sega — juurikate veidi pruunim jume annab kastmele pärast head maitset.
2 Tõsta vorm ahjust ning sega hulka mesi, sojakaste ja tomatipüree. Küpseta veel 10 minutit, kuni kaste muutub kleepuvaks ja karamellistub. Tõsta vorm jälle ahjust, puista üle jahu ning kuivatatud seentega ja küpseta kõike veel 10 minutit koos.
3 Kui kasutad tulekindlat ahjuvormi, tõsta see otse tasasele tulele ning lisa äädikas, et kõik veidi susisema hakkaks. Vala peale portvein ja kuumuta, kuni leem on paks ja
liimjas. Sega vahepeal kõiki koostisaineid. Lisa puljong ja ürdid, lase keema minna ning keeda 10 minutit. Kui kasutad ahjuvormi, mis pole tulekindel, lisa äädikas, sega kõik vormi küljest lahti ja tõsta asjad ümber potti. Jätka siit, nagu oli eespool kirjas.
4 Keera kuumus maha ja pigista saadud segu kartulipudrutambi abil nii palju puderjaks, kui saad. Edasi suru leem läbi metallsõela. Kuumuta saadud kastet veel, kuni see saab paks ja läikiv — siis lase sel maha jahtuda. Serveeri­miseks soojenda kaste ja serveeri, nagu see on, või lisa praemahlad, mis on linnulihast või lihapraest plaadile valgunud.

Nipid
• Umamiseid meeleolusid lisavad praekastmele seened ja sojakaste.
• Kui soovid, võid kastme maitset viimistleda ka tükikese võiga.

Hea teada
Jahutatult seisab veinikaste värske kaks-kolm päeva, külmutatult kuni kaks kuud.

Soovitus
Kui kalkunit ja parti pole parasjagu plaanis valmistada, kasuta kastme tegemiseks ainult kanatiibu – vajad neid kaheksa tükki.