Foto: Tuuli Mathisen
Igas korralikus maamaja­pidamises kosuvad sügiseti maja taga kompostihunnikus prisked kuldkollased kõrvitsad. Esialgu võid kõrvitsa ju eest ära kapi otsa järel­küpsema saata, aga ­varem või hiljem tahaks hunnitust viljast midagi head teha.

Kui ostad kõrvitsat poest, siis saadaval on neid väga erinevaid. Osad on magusamad ja tihedama viljalihaga, teised vesisemad. Spagetikõrvitsat tasub alati korvi tõsta, kui sellele peale satud – saad sellest koos või ja salveiga lihtsasti valmiva suurepärase ahjuroa, mida kanale või halloumi-juustule lisandiks serveerida.

Teeme selgeks ka suvikõrvitsasse puutuva. Nimelt on see üldnimetus, mille alla kuuluvad kabatšokk ehk rullkõrvits, patisson ehk taldikkõrvits ja spagetikõrvits. Suvikõrvits nende viljade nimetuses viitab sellele, et tegemist ei ole mitte pikemaks säilitamiseks sobivate viljadega, vaid suvel kasvava ja kohe söödava kõrvitsalisega. Ometi pean täpsustama, et spagetikõrvits sobib suurepäraselt ka pikemaks säilitamiseks. Mul oli alles hiljuti üks ununenud sauna eesruumi ja kevadel oli täitsa korralik vili alles.