Kohalik kalavalik varieerub väga olenevalt, millises poes või turul oma ostuotsuseid tegemas käia. Üldiselt on laialt saada meil nii forelli kui lõhet, kilu ja räime, ka leiab ahvenat ja säga. Shutterstock
Kohalik kalavalik varieerub väga olenevalt, millises poes või turul oma ostuotsuseid tegemas käia. Üldiselt on laialt saada meil nii forelli kui lõhet, kilu ja räime, ka leiab ahvenat ja säga. Samas pressivad aina tihemini end kaubahallide kalalettidele meie kandis äärmiselt eksootilistena mõjuvad uimelised. Mida valmistada kodustele näiteks merikeelest, stauriidist, huntahvenast või kefaalist?

Kaubakett Maxima on aastaid olnud Eesti parima kalavalikuga poodidekett. 9.-13. veebruaril müüvad mainitud kaubaketi super- ja hüpermarketid otse Mauritaaniast eksporditud kala: merikeel, hammasahven, tähniline huntahven, sargo, stauriid, pelamiid, kefaal. Vaatame lähemalt, mida neist imeliste nimede ja veel imelisema maitsega kaladest õiesti lauale panna kannatab.


Harilik merikeel (Solea solea) on kalaliik lestaliste (Pleuronectiformes) seltsi merikeellaste (Soleidae) sugukonna perekonnast merikeeled (Solea).

Harilik merikeel on hinnatud toidukala. Aastane väljapüük umbes 40 000 tonni. Suurimad püüdjad on Holland ja Prantsusmaa, märkimisväärne on väljapüük ka Aadria meres. Greenpeace lülitas hariliku merikeele 2010 aastal meretoidu punasesse nimestikku. Hariliku merikeele lihas on rasvasid 1,5%, valke 18%, energeetiline toiteväärtus 77 kcal/100 g.

Levib merikeel Euroopa rannavetes, Atlandi ookeani idaosas ,Kesk-Norrast Senegalini ja Suessi kanalini; ka Läänemere lõunaosas, Vahemeres ja Musta mere lõunaosas.

Omadused:

  • valge lihaga
  • vähe luid
  • dieetliha
  • palju kaaliumi

Harilik merikeel à la meunière (jahus paneerituna)

Toiduained:
4 harilikku merikeelt (igaüks kaaluga 250-300 g)
jahu
jahvatatud valget pipart — maitse järgi
100 g sulavõid
1 sl taimeõli
75 g võid
1 sidruni mahla
Kaunistuseks hakitud peterselli

Valmistusviis:

  • Eemaldage kala nahk ja rookige kala. Peske kala puhtaks, kuivatage, paneerige kergelt jahus ja maitsestage pipraga.
  • Praadige kala 6-7 minutit mõlemalt poolt. Seejärel kuivatage üleliigsest õlist paberrätikul ja asetage soojendatud taldrikutele.
  • Samaaegselt sulatage pannil või ning lisage sidrunimahl. Saadud kaste valage kalale ning puistake peale hakitud petersell.
  • Garneeringuks võib pakkuda viilutatud ja taimeõlis või võis praetud köögivilju (baklažaane, paprikat, suvikõrvitsat, kurki, artišokkide põhjasid). Sobivad ka praetud seened, näiteks puravikud.


Omadused:

  • Palju vitamiine ja mineraale
Õlles hautatud Aafrika psettood

Toiduained

filee - 1 kg
sool ja pipar
või – 1 sl
mugulsibul - 1 tk
hakitud petersell
porrulauk - 150 g
tume õlu - 500 ml
loorberileht - 1 tk
nelk - 2 tk
saiakuivikud - 2 tk
mesi - 20 g
suhkur - 1 sl
sidrunimahl - 2 tl
äädikas - 2 tl
Valmistusviis
  • Lõigake filee neljaks tükiks, maitsestage soola ja pipraga. Lõigake sibul õhukesteks rõngasteks ning praadige võis kuni kuldse värvuseni, lisage porrulauk ja praadige veel 2-3 minutit. Praetud sibul ja porrulauk lisage kalale ning praadige veel 5 minutit.
  • Valage kalale õlu, lisage loorberileht, nelk, mesi, peenestatud kuivikud ja hautage aeglasel tulel 20 minuti jooksul.
  • Kaste: sulatage suhkur kastrulis karamellivärvuse saavutamiseni, lisage äädikas ja sidrunimahl, segage läbi. Soovi korral võib paksendamiseks kasutada maisitärklist. Serveerige kala koos kastmega.

Atlandi pelamiid (Sarda sarda) on ahvenaliste seltsi makrelllaste (Scombridae) sugukonda ja pelamiidide (Sarda) perekonda kuuluv kalaliik.

Pelamiid on populaarne toidukala näiteks Vahemere-maades. Väiksemaid kalu (alla 1 kg) enamasti grillitakse steikidena, suurematest valmistatakse lakerda't - see on türgipärane kalaroog, mille puhul kala (makrell, tuun, pelamiid) tükeldatakse, soolatakse ning marineeritakse enne söömist sibula, sidrunimahla ja oliiviõliga. Hispaanias ja Alzheerias valmistatakse pelamiidist escabeche´t, mis kujutab enesest praetud kala marineerimist äädika või sidrunimahla, sibula jt maitseainetega. Samuti valmistatakse pelamiidist konserve. Küpsetatud pelamiidi serveeritakse ka külmana.

Omadused:

  • Palju vitamiine ja mineraale

Viilutatud Atlandi pelamiid

Toiduained
500 g külmutatud skumbriat või Atlandi pelamiidi
250 g mugulsibulat
äädikat
mugulsibulat
soola
päevalilleõli

Valmistusviis

  • Lõigake värskelt külmutatud skumbria või Atlandi pelamiid terava noaga peenteks viiludeks.
  • Maitsestage maitse järgi äädikaga, taimeõliga, soolaga ja musta pipraga.
  • Serveerige kohe, ootamata kala täielikku sulamist. Ärge kartke – kala ei ole toores, seda on keedetud äädikas.


Harilik stauriid (Trachurus spp) on levinud Vahemeres, Põhjameres, Hispaania, Austraalia ja Uus-Meremaa rannikuvetes. Stauriidi piklik keha on kaetud väikeste kaaludega, tema seljaosa on sinakashall ning küljed ja kõht hõbedased. Pikkus kuni 25 cm, mõned üksikud võivad kasvada isegi 50 cm pikkuseks (kaaluga umbes 1,5 kg). Keskmistel laiuskraadidel koevad Stauriidid soojal aastaajal, subtroopilistes ja troopilistes kliimades koevad nad aastaringselt. Põhjamere rannikualadelt, Lõuna-Aafrikast ja Austraaliast rändavad stauriidid külma perioodi algusega sesoonselt soojematesse vetesse. Aastane väljapüük on umbes 400 000 tonni.

Omadused:

  • Palju mineraale
  • Mahlane ja õrn
  • Vähe luid

Stauriidiuhhaa

Toiduained
stauriid - 170 g
kartul – 200 g
porgand – 30 g
mugulsibul- 30 g
juurpetersell – 15 g
või – 10 g
hakitud petersell või till – maitse järgi
loorberileht – maitse järgi
must terapipar – maitse järgi
sool

Valmistusviis

  • Valmistage kalapeadest, sabadest ja luudest ning hakitud mugulsibula, loorberilehe ja pipra lisamisega puljong ning kurnake see.
  • Lisage keevase puljongisse kuubikuteks lõigatud kartul, peeneks hakitud juurpetersell, porgand ja sibul ning keetke aeglasel tulel 15 minutit.
  • Lisage naha ja luudeta kalatükid, soola, loorberileht, terapipar ja jätkake keetmist 10-15 minutit kuni kala valmimiseni.
  • Enne serveerimist puistata uhhaale hakitud rohelist peterselli või tilli.

Jaapanipärane stauriid

Toiduained
stauriid - 3 tk
sidrun - 1/4 viljast
sool, pipar – maitse järgi
või - 3 sl
hapukoor - 1/2 klaasi
kimp rohelist peterselli või tilli
apelsin (või mandariin) - 1 tk
riivitud juust - 2-3 tl

Valmistusviis

  • Lõigake stauriid fileeks ja piserdage sidrunist väljapressitud mahlaga.
  • Hakkige maitseroheline ja praadige seda kergelt võis.
  • Maitsestage filee soola ja pipraga ning asetage kastrulisse praetud maitserohelise peale, valage peale hapukoor, lisage apelsinilõigud, puistake peale riivitud juust ja küpsetage praeahjus 15-20 minutit.


Kefaal ehk meriärn on soojade merede töönduskala. Kala on valge lihaga, puhta ja kerge maitsega. Kala on 30-75 cm pikk. Kuivatatud, soolatud ja pressitud marja kasutatakse botarga tegemiseks.

Omadused

  • Hõrk
  • Õrn
  • Toitev

Praetud kefaal tomatitega

Toiduained
kefaal - 1 tk
tomatid – 200 g
porgand (suur) - 1 tk
suhkur - 2 sl
tomatikaste, sojakaste – vastavalt maitsele
taimeõli
sool, pipar – vastavalt maitsele

Valmistusviis

  • Puhastage ja peske kala. Hõõruge sisse soola ja pipraga, seejärel praadige taimeõlis kuni valmimiseni.
  • Viilutage tomatid ja porgand, praadige neid teisel pannil koos suhkru ja sojakastmega 5 minutit, seejärel valage see segu kala peale.
  • Serveerige tomatikastmega.


Tähniline huntahven (Dicentrarchus punctatus) on kalaliik huntahvenlaste (Moronidae) sugukonnast, ahvenaliste (Perciformes) seltsist.

Sarnaneb huntahvenaga, kuid täiskasvanud isendite keha katavad väikesed mustad täpid. Kasvab kuni 70 cm pikkuseks, tavapikkus kuni 30 cm. Levinud Atlandi idaosas La Manche'i väinast Kanaari saarteni, samuti Aafrika rannikul Marokost Senegalini, leidub ka Vahemere lõunaosas.

Ei oma erilist töönduslikku tähtsust, aastane väljapüük 800-1200 tonni, peamiseks püüdjaks Egiptus.
Hinnatud spordikalana.

Omadused:

  • Õrn
  • Mahlane
  • Hõrk
  • Vähe luid
  • Dieetliha

Praetud tähniline huntahven tomatitega

Toiduained
1 tähnilise huntahvena pakend (2 tk)
1 sidrun
1 suur küüslaugupea
300 g kirsstomateid, okstega
kalamaitseaine
oliivõli vastavalt maitsele
sool ja pipar vastavalt maitsele

Valmistusviis

  • Kuumutada küpsetusahi 200 °С. Määrige küpsetusvormi kergelt oliivõliga.
  • Hõõruge kala soola ja pipraga, piserdage oliivõliga ja maitsestage kergelt maitseainetega.
  • Puhastage küüslauk, kuid ärge peenestage – jätke küüslauguküüned terveks. Peske kirsstomatid ja jätke nad okste külge. Sidrun lõigake viiludeks.
  • Asetage huntahven küpsetusvormi, puistake peale küüslauguküüned, kirsstomatid ja sidruniviilud (osa sidruniviiludest asetage kala kõhtu). Piserdage kergelt oliivõliga.
  • Küpsetage kuni huntahvena valmimiseni, umbes 20 minutit.


Harilik hammasahven (Dentex dentex) on kalaliik ahvenlaste (Perciformes) seltsi merikogerlaste (Sparidae) sugukonna hammasahvenate (Dentex) perekonnast.

Aastane väljapüük oli suurim 1992. a - 10 329 tonni. Sellel sajandil on väljapüük vahemikus 1000 - 2300 tonni. Peamisteks püüdjatesk Itaalia ja Hispaania. Turustatakse värskelt ja külmutatult. Kasutatakse ka kalajahu ja -õli tootmisel. Pakub kalastajatele huvi spordikalana.

Omadused:

  • Valge lihaga
  • Mahlane
  • Hõrk
  • Toitev
  • Dieetliha
  • Vähe luid

Hammasahvena kotletid

Toiduained
hammasahvena filee, 300 grammi
1 muna
valge sibul, 100 g
1 küüslauguküüs
soola ja jahvatatud pipar vastavalt maitsele
riivsai
praadimiseks õli

Valmistusviis

  • Kõigepealt puhastage filee kõikidest luudest.
  • Seejärel lõigake filee terava noaga nahalt maha ja tükeldage.
  • Ajage kala, küüslauk ja sibul läbi hakklihamasina. Seejärel lisage muna, maitsestage soola ja pipraga.
  • Segage kalahakkliha ühtlaseks massiks. Kui see on liiga vedel, siis lisage paksendamiseks paar lusikat riivsaia ja laske kalahakklihal umbes 10 minutit seista.
  • Kuumutage pannil praadimisõli ja vormige kätega sobiva suurusega kotletid.
  • Praadige kotlette keskmisel-aeglasel tulel mõlemalt poolt umbes 6-8 minutit (sõltuvalt suurusest).
  • Serveerige hammasahvena kotlette kuumalt koos tomatitest, magusast sibulast ja hapukoorest valmistatud salatiga.