Maitsev suitsukala Shutterstock
Hiljutine Ameerikas tehtud uuring näitab, et kala söömine vähemalt kord nädalas avaldab positiivset mõju ajule, sõltumata Omega-3 sisaldusest.

Varasemad uuringud on näidanud, et suitsetamise vähendamine, liikumise suurendamine ning normaalne kehakaal vähendavad vanematel inimestel Alzheimeri tõve ning kognitiivsete omaduste halvenemise riski.

Tulemused näitasid, et inimesel, kes sööb kala küpsetatult või keedetult, mitte praetult, on kognitiivse aju osa suurenenud. Uuring baseerub 260 terve vanema inimese andmete analüüsimisel, kes olid andnud infot oma toitumise kohta ning läbinud magnetresonantstomograafia uuringu. Küsitluses täpsustati, mis kala inimene sööb ning kuidas ta seda valmistab.

Tulemus näitas, et neil, kes sõid küpsetatud või keedetud kala vähemalt kord nädalas, oli mälu eest vastutava ajuosa võimekus 4,3 protsenti suurem ning kognitiivne suutlikkus 14 protsenti parem.

Eestlased on olnud ikka mere- ja kalarahvas, inspireeru Eesti traditsioonilisest toidust ja kalaretseptidest:

Praetud lest ja köögiviljad koorekastmes

Räimevorm tomati ja kodujuustuga

<="" p="">

Kui pildid lisatud Eesti kalaretseptidele (ja publishitud), siis lisada siia need lingid!

Kala ja mereandide pakkusmisi vaata Maxima Kalaturult!