"Samuti on oluline edendada lihtsaid ja eestlastele omaseid toidutegemise töövõtteid, näiteks kartulikoorimine, milleks on üpris mitmeid erinevaid nippe. Soovi korral saavad võistlusel osaleda ka koolitatud kokad ja toiduprofid, aga arvata on, et ka hobikokkade seas on talendikaid tegijaid, kellel nüüd laval võimalus särada on," räägib Kalmus.

Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige ja võistluse peakohtunik Priit Toomitsa sõnul tunduvad võistluste teemad ehk tegevused küll lihtsad, kui näiteks kodus vorsti viilutad, aga proovige seda teha võistlustingimustes - see polegi nii lihtne!

"Ise olen aastate eest sellisel võistlusel osalenud ja oli päris põnev. Samuti on klaarsäga fileerimine selline tegevus, et kes sellega kiirelt ja veatult hakkama saab, ongi juba meister valmis," lisab Toomits.

Toidumeistrite võistlused 2018 võistluskategooriad:

  1. Laheotsa Eesti meistrivõistlused kartulikoorimises toimub reedel 4. mail, algusega kell 13.30. 1 kg Laheotsa pestud kartulite koorimiseks on aega kuni 5 minutit. Võidab see, kes kõige lühema aja jooksul koorib kõige väiksema kaoga puhtaimad kartulid.
  2. Maks&Moorits Eesti meistrivõistlused viilutamises toimub reedel 4. mail, algusega kell 15.30. 350 gr 77,7% Lastevorsti viilutamiseks on aega kuni 1 minut. Võidab see, kes selle aja jooksul suudab viilutada kõige rohkem terveid viile
  3. M.V.Wool Eesti meistrivõistlused kalafileerimises toimub laupäeval 5. mail, algusega kell 13.30. Iga võistleja fileerib üha M.V.Wooli klaarsäga. Võidab see, kes kõige kiiremini saavutab kohtunikkonna arvates parima tulemuse.

Võistluse kohtunikud on Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed. Auhinnad on võistluse nimepartneritelt ja karikas Eesti Toidumessilt. Võitjate autasustamine toimub Eesti Toidumessi EPKK pääsukeselaval.

Lisaks toimuvad kahe päeva jooksul Santa Maria Eesti meistrivõistlused maitseainete tundmises, kus pimemaitsmisel tuleb õigesti ära arvata 20 maitseainet.

Eesti Toidumeistrite võistlustel saavad osaleda kõik soovijad, eelregistreerida tuleb ennast aadressil toidumeistrid@toidumess.ee.

Eesti Toidumess - Sööma! toimub reedel ja laupäeval 4.-5. mail 2018 Tallinna Lauluväljakul kell 11-20. 70 000m2 suurusel messialal tutvustavad toiduvaldkonna tooteid ja teenuseid sajad eksponendid, nende seas restoranid ja cateringid.

Võistlustegevuste videoõpetused on valminud koostöös Tallinna Teeninduskooliga: