Enn Tobreluts otse Peipsilt: 10 nippi, kuidas talvel grillida:

  • Vali grillimiseks tuulevaikne koht. Vooderda end soojade riiete, kinnaste ja mütsiga. Kasuks tuleb ka väike pudel külmarohtu.
  • Talvel on hea kasutada kaanega söegrilli, eelistatuimad oleksid loomulikult keraamilised Kamado tüüpi söegrillid, milledel on seinte paksus mõni sentimeeter ning kuumapüsivus/hermeetilisus ülihea ka kõige suurema pakasega. Tavalise söe- või gaasigrilli osas tuleks kindlasti eelistada sellist, kus on olemas järelküpsetamisrest.
  • Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista ja alles siis vii see õue ning aseta grillile koheselt, nii ei toimu liialt järsku temperatuuri muutust (pruunistus toimub kiiremalt ja liha jääb mahlasem/pehmem).
  • Väga hea on grillsöe süütamiseks kasutada poodides saadaolevat süüteõli (alkohol + toiduõli) ja ökoloogilisi süütekuubikuid. Grillsüsi aseta grillile püramiidikujuliselt, süüta ja kui süsi on hõõguma hakanud sega seda ja jaota ühtlaselt grillil.
  • Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja malmresti puhul ka toiduõliga kergelt kokku määritud!
  • Kinnise kaane all järelküpsetamine on talvise grillimise kõige olulisem moment - pane liha peale kõrgel temperatuuril pruunistamist järelküpsetusrestile madalamale kuumusele järelküpsema, et see ka seest korralikult küpseks saaks, sälitades samas ka pehmuse ja mahlasuse. Tõsta grillil kaant ainult siis kui tõesti seda on vaja teha!
  • Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.
  • Peenikeses lambasooles toorvorstid aseta grillile nii, et need oleksid ühte pidi kaardus - siis on hea lapikute tangidega ühekorraga mitu vorsti ringi keerata ja ei pea neid ühe kaupa liigutama.
  • Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada grillile kaane peale asetamisega ja ventilatsiooniavade sulgemisega, kuid äärmisel vajadusel ka veega, õluga või veiniga. Sütele võib raputada ka märgasid lepalaaste, ürdipuru vms, mis tekitavad ka lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust. Kuid liiga palju suitsu ei ole ka hea! Kõike peab olema mõõdukalt.
  • Kasuta grillil või BBQ ahjus kala, liha jm toidu küpsetamiseks puidust grill-planku. Samuti soovitame kasutada parimat grillsütt. Talvisel ajal grillides tuleks meeles pidada, et sütt tasuks hoida toas või garaazis soojas, sest siis süttib see kiiremini.