100% mahl on täismahl, mis on valmistatud ainult puuviljadest, köögiviljadest või marjadest ja millesse pole lisatud ühtegi säilitusainet.

Nektar erineb mahlast väiksema mahlasisalduse poolest, sisaldades mahla ja/või püreed sõltuvalt puuvilja happesusest 25–50% ning olles samuti säilitusainetest prii. Näiteks ploominektaris peab sisalduma ploomipüreed vähemalt 30%, aga apelsininektaris apelsinimahla vähemalt 50%.

Mahla ja nektari mahlasisaldus on õigusaktidega reguleeritud, kuid mahlajoogi puhul on see tootja enda otsustada. Tavaliselt sisaldavad Eestis müüdavad mahlajoogid mahla umbes 10–25%.

Suhkur mahlas – kui palju seda lisatud on?

Mahladele ei ole lubatud lisada suhkruid (sahharoos, glükoos, fruktoos). Seega kogu täismahlas olev suhkur, mis on pakendil välja toodud, pärineb ainult viljadest ja marjadest.

Miks me siis seda pakendile ei kirjuta? Seadusandlus ütleb: „Toidule ei tohi omistada omadusi või toimet, mida sellel ei ole, ega märkida eriomaduseks sellist omadust, mis on olemas kõigil sarnastel toitudel.“ Seetõttu ei ole ka 100% mahladel lubatud kasutada märgistust „Ilma lisatud suhkruta“, kuigi nad seda on. Tuleb jätta meelde, et mahladesse ei ole lisatud suhkrut!

Nektarile ja mahlajoogile on lubatud suhkrut lisada, seega tuleb tarbijal siin jälgida pakendimärgistust. Toitumisalase teabe alusel aga ei ole võimalik eristada viljadest ja marjadest pärinevat suhkrut lisatud suhkrutest: seetõttu tuleb jälgida tootenimetust ja koostisosade loetelu, et teada saada, kas tegemist on mahla, nektari või mahlajoogiga. Mida suurem mahlaprotsent, seda suurem on viljadest ja marjadest pärit suhkrute osakaal.

Marjad ja puuviljad on erineva happesusega. Õunamahla saame juua lahjendamata, seevastu jõhvikamahla on ilma vett ja suhkrut lisamata võimatu juua.

Täismahla võiks lugeda pigem toiduks kui lihtsalt janukustutajaks, sest 100% mahl sisaldab rikkalikult toorainest pärit toitaineid, vitamiine, mineraale jms.

Mahla tarbimisel tuleb seega arvestada, et toitumise seisukohalt ei ole tegemist mitte lihtsalt joogiga, vaid see asendab üht puuvilja- või marjaportsjonit.

Kontsentraat ei ole konservant

Tarbijad ajavad vahel segi kontsentraadi ja konservandi. Ükski 100% mahl ega üksi nektari nime kandev mahlatoode ei tohi sisaldada konservante ehk säilitusaineid.

Kontsentreeritud mahl ehk mahlakontsentraat ehk rahvakeeli kontsentraat on nn tihendatud mahl, mis saadakse mahlast vee välja aurutamisel. Seda tehakse vaakumkeskkonnas madalal temperatuuril (65–68 kraadi), seetõttu säilib mahlale iseloomulik lõhn ja maitse ning samuti toitaineline koostis.

Hiljem lisatakse mahlakontsentraadile tootmise käigus täpselt sama palju vett, kui kontsentreerimisel mahlast välja aurutati. Igal puuvilja või marja nimetusel on seadusega kehtestatud kuivaine näidud, milleni tuleb mahl taastada. Ehk siis mahlasisaldust tootes on võimalik mõõta.

Mahla kontsentreerimise ja kontsentraadi kasutamise põhjuseks on pikad vahemaad viljade päritoluriigi ja tootmiskoha vahel ning soov tuua tarbijateni just parimas küpsusastmes olevatest viljadest valmistatud mahl.

See toimub väiksemate logistikakuludega kui tavalise mahla vedu ja annab nii võimaluse ka loodust säästa.

Mocktail Virgin Mary

Suvi läheneb ja miks mitte haarata kiire vahepalana üks värskendav ja toitev mocktail!

Koostisosad

  • Klaasitäis Põltsamaa tomatimahla
  • 1 sellerivars
  • Tabasco kastet (maitse järgi)
  • 0,5 tl Felixi Special Kodust mädarõigast
  • Laimimahla
  • Jääkuubikuid (valikuline)
  • Soola, pipart

Valmistamine

  • Pane klaasi jääkuubikud ja vala peale tomatimahl.
  • Lisa maitse järgi Tabasco kastet, mädarõigast, laimimahla, soola ja pipart.
  • Sega sellerivarrega koostisosad läbi.
  • Naudi!
Jaga
Kommentaarid