Milliste innovatsioonidega on aga Põltsamaa tehas aegade jooksul veel välja tulnud? Siin on valik neist.

• Tuubitoidud


1961. aastal hakkas Põltsamaa tehas esimese ettevõttena kogu Nõukogude Liidus toiduaineid tuubidesse pakkima. Samal aastal algas ka legendaarse Põltsamaa kange sinepi tootmine ning tuubidesse hakati pakendama ka nostalgilist Kosmose ekstrakti. Aastatel 1967-1970 valmistas Põltsamaa tehas suurtes kogustes tuubitoite kosmonautidele. Projekt oli salajane ja kosmonautide tuubitoidud ei jõudnud kunagi poelettidele.

• Aastakäiguveinid


Eesti esimene kodumaine aastakäigu vein, Põltsamaa Kuldne 1986, villiti Põltsamaal Mihhail Gorbatšovi „kuiva seaduse“ 1986. aasta veinivaadist, mis õnnestus tookordse üleüldise alkoholi hävitamise eest ära peita. Sellest ajast peale on turule jõudnud 10 Põltsamaa aastakäigu veini, mille on hoolikalt valinud kohalikud veinimeistrid ning mida tunnustavad tipp-sommeljeed.

• Ulatuslik kurgikasvatamine avamaal


1994. aastal alustati Põltsamaa tehase juhtimisel Eestis ulatuslikku avamaal kurgi kasvatamist. Seniajani oli kurk kasvanud eelkõige kasvuhoonetes ja koduaia peenardel, kuid Põltsamaa tehas tõestas, et ka siin on võimalik kurki avamaal suurtel põldudel kasvatada. Selleks toodi Eestisse uudseid õiget sorti kurgiseemned ning juurutati uued kasvatusmeetodid.

• Kurkide korjamine „lennukitelt“


Suurtelt põldudelt kurkide korjamise efektiivsus kasvas oluliselt, kui Põltsamaa tehasele kurke kasvatanud taluniku eestvedamisel võeti aastatuhande lõpus kasutusele traktori järel veetavad lavad ehk „lennukid“, mis on nüüdseks leidnud tänuväärse kasutuse pea kõigil suurtel kurgi- ja maasikapõldudel.

• Glögid


Põltsamaa tõi esimesena Eestis turule glögi nime kandva joogi, kui 1996. aastal jõudis poelettidele Klassikaline Glögg. Eelnevalt tunti sarnaseid tooteid hõõgveini nime all, kuid nüüdseks on enamik tootjaid võtnud omaks just glögi nimetuse. Senini valmistatakse Põltsamaal oma retsepti järgi käsitööna ka spetsiaalset vürtsidesegu, mis annab Klassikalisele Glögile ainuomase äratuntava maitse.

• Spetsiaalselt võileivale mõeldud kurk


Põltsamaa Võilevakurgi nime all tuntud toode on välja arendatud spetsiaalselt just võileibade peal kasutamiseks. Nii on saanud see kurk oma erilise maitse ja kuju. Eesti inimeste võileivalembusest annab tunnistust muuhulgas see, et Põltsamaa Võilevakurk on ostetuim kurgitoode Eestis.

• Lihtsalt avatavad kaaned


Põltsamaa tehas korraldas 2015. aastal kaanerevolutsiooni, kui kõik köögiviljahoidised ja purgisupid said uued ja unikaalsed, lihtsalt avatavad kaaned. Patenteeritud kaheosaline kaas teeb Põltsamaa purkide avamise imelihtsaks kõigile, ka neile, kes sellega varem jänni jäid.

• Klikiga kaaned toiduohutuse tagamiseks

Enne veel, kui kergesti avatavad kaaned tegid kurgipurkide avamise lihtsaks, said kõik Põltsamaal toodetud hoidiseid nn „klikiga kaane“. See tagas tarbijale kindlustunde, et poeletil olev toode on kindlalt suletud ja tarbimiseks ohutu. „Klikid“ kaantel on tänapäeval enamikel tootjatel: lihtsalt vajuta hoidise purgi kaane keskel asuvale ringile – kui klikki ei ole, on tootega kõik korras, kui klikk on, siis on kaas avatud ja seda purki ei tasu osta.

• Bioloogilisest plastist korgid mahlapakil


2016. aasta sügisel võttis Põltsamaa tehas esimese mahlatootjana Baltimaades kasutusele loodussõbralikud mahlapakendikorgid. Need on valmistatud bioloogilisest plastist, mille tooraineks on kiiresti taastuv suhkruroog.

• Üheastmeline suurte mahlapakkide avamine

2017. aasta kevadel käivitas Põltsamaa tehas uue villimisliini ning hakkas tootma mahlajooke ka suurtes, kaheliitrilistes pakkides. Pakendid on varustatud ainulaadsete loodussõbralike üheastmeliselt avanevate korkidega. Põltsamaa tehas hakkas üheastmeliselt avanevaid korke kasutama esimesena Balti- ja Põhjamaades.

• Põltsamaa Topz! valmissupid ja -toidud


Esimesena lähiriikidest võttis Põltsamaa tehas 2019. aastal kasutusele unikaalse pakendilahenduse, mis ühendab purgisuppidele omase säilimise toatemperatuuril ning „valmis söömiseks“ portsjonlahenduse, mida seni leidis vaid poodide külmriiulilt. Koostöös Eesti Peakokkade Ühendusega väljatöötatud Topz! valmissupid ja -toidud on sobivad otse topsist söömiseks ning valmivad mikrolaineahjus kõigest 3 minutiga.

Jaga
Kommentaarid