Hea kohvi saladus — mida pead teadma kohvi valmistamise kohta, et tuleks just õige ja aromaatne jook?
Kohvisõbrad teavad, mis on hea kohv ja hakkavad kohe kisama, kui tassis aurab korraliku rüüpe asemel mingi lurr. Kohvivalmistamise viisegi on erinevaid, igal kohviarmastajal on aastatega kujunenud oma lemmik. Vaatame üle, mil moel kohvi tehakse ja mida oleks hea eri valmistamisviiside juures silmas pidada.
Kannukohvi valmistatakse pätikohvile sarnasel meetodil. Kõigepealt lastakse pliidil kannus vesi keema, seejärel tõstetakse kann pliidilt, segatakse juurde kohvipuru ning pannakse kann uuesti pliidile. Kui kohvijook hakkab keema tõusma, võetakse kann tulelt ning jook jäetakse kuni viieks minutiks tõmbama.
Tihtipeale valatakse sellisel viisil valmistatud kohv teise kannu ümber, et kohvipuru ei satuks tassi. Kuna vesi ja kohvipuru puutuvad kokku kaua aega, on kannukohvis palju kofeiini. Tänaseks on kannukohv siiski peamiselt mineviku meenutus — kannukohvi võib kohata veel vaid harva vanaema juures külas käies.
Filtrikohv on Eestis üks levinuim kohvivalmistusviis, mis jõudis Eestisse paljuski tänu 90ndatel Soomest toodud masinatele. Filterkohvi valmistamiseks läheb tarvis spetsiaalset filterkohvimasinat, kohvifiltrit ning jahvatatud kohvi. Kuna filterkohvi tehes jooksev vesi kohvipurust kiiresti läbi, on joogi kofeiinisisaldus väiksem.
Filterkohvimasina eeliseks on see, et korraga võib valmistada nii ühe tassi kui ka terve kannutäie musta kohvi. Filterkohv kõige populaarsem kohvivalmistusviis Ameerikas ja Põhja-Euroopas.
Mulksukannu kohv on samuti nostalgilise maiguga kohv, mille valmistamiseks läheb vaja mulksukannu ehk perkolaatorit. Mulksukohvi valmistamiseks sobib jämedama jahvatusega kohv. Kuna keev vesi käib kohvipurust läbi mitu korda, on kofeiini sisaldus joogis märkimisväärselt suurem. Kuna valmis kohv seguneb kannus üha uuesti veega, võib maitse nii mõnelegi kohvisõbrale võõras olla.
Presskannu kohv on Eestis kõige levinum kohvivalmistusviis. Presskannu kohvi valmistamiseks läheb tarvis presskannu ning jahvatatud kohvi. Meeles tasub pidada, et kohvipurule ei tohi koheselt keevat vett peale kallata, samuti ei tohi lasta kohvil kannus liiga kaua tõmmata. Presskannuga kohvi keetes eelista värskeltjahvatatud kohvi. Kui vesi on keenud, soojenda presskannu kuuma veega üle loputades, mõõda siis sobiv kogus kohvi kannu ja kalla kuum vesi peale. Sega kõik kergelt läbi, aseta presskannusõel ja -kaas peale ning lase joogil kolm minutit tõmmata. Kui kohv on valmis, tuleks see kohe ka tassidesse valada, sest kohv läheb kirbeks ja liiga kangeks, kui see jätta n-ö paksu peale seisma.
Mokakannu kohv on eelkõige tuntud Vahemereriikides. Mokakann ehk napoletana on enamasti alumiiniumist survekann, mis koosneb kolmest osast: alumises on vesi, keskmises kohvipuru ja ülemisse tõuseb füüsikaseaduste mõjul keemahakanud vesi, mis keskel olevat kohvipuru läbides kohviks muutub. Kann tõstetakse keeduplaadile või veel parem gaasipliidile ja jäädakse ootama, kuni vesi auru survel läbi kohvi ülemisse kambrikesse jõuab. Mokakohv on aromaatne ja väärt jook.
Espressomasinaga ei valmistata vaid espressot, vaid ka klassikalist musta kohvi, piimakohvi ning paljusid teisi kohvijooke. Espressomasinaid on nii käsitsi juhitavaid kui ka automaatseid.
Automaatsed espressomasinad valmistavad värskelt jahvatatud kohviubadest erineva kangusega kohvijooke — piimaga või ilma, kakaoga või ilma jne. Automaatse masina puhul piisab vaid ühest nupuvajutusest ning kohv on valmis.
Käsitsi juhitav espressomasin annab kohviasjatundjatele kõik, mida on vaja klassikalise espresso valmistamiseks. Kasutada tuleks ise värskelt jahvatatud kohviube, et tagada võimalikult värske maitse ja aroom. Espresso on itaallaste armastatuim kohvikujook, kodus eelistavad nad mokakohvi.
Kapsli- ja padjakohvi on ühed uusimad viisid kohvi valmistamiseks, mille puhul on kohv jagatud ühele tassile sobivateks annusteks. Kapsikohv on seejuures peenema, padjakohv jämedama jahvatusega. Kohvi valmistamiseks läheb tarvis spetsiaalset kapsli- või padjamasinat ning kapsleid-patju.
Traditsiooniline türgi kohv valmistatakse spetsiaalsel liivavannil spetsiaalsetes kännukestes ehk ibrikutes. Kohv valmistatakse väga peeneks jahvatatud kohvist, mis pannakse kannukestesse ning kuhu valatakse peale külm vesi. Seejärel asetatakse kännukesed liivavannile, mille all olev tuli soojendab vett. Kui vesi hakkab keema tõusma, võetakse kännuke vannist välja.
Türgi kohv on üks vanemaid kohvivalmistusviise maailmas. Siiski pole antud kohvivalmistusviis Eestis juurdunud.