Foto: Pixabay
Maikuus tasub ringi luusida aasadel ja metsaveeres ning kui silma hakkavad väikesed rohelisi palmikesi meenutavad kolooniad, on tõenäoliselt tegemist põdrakanepi võsudega. Nende delikatessimõõtu omadused on paljudele üllatuseks.

Põdrakanep pakub köökides ehtsat avastamisrõõmu. Isegi kui hõrk võsu taldrikule veel ei satu ja tundub võõrastav, siis põdrakanepitee on meie poodides igal juhul saadaval. See annab huvitaval kombel selliseid maitsebukette, nagu me oleme harjunud tundma rohelist teed juues.
Tee tegemiseks kogutakse lehti ja õienuppusid, aga teed võib teha ka avanenud õitega võsutippudest. 1 tl kuivatatud ürti kallatakse üle keeva veega, lastakse tõmmata ja juuakse. Põdrakanepit võib lisada ka piparmündi-, melissivõi puneteele. Põdrakanepitee on rahustava ja põletikuvastase toimega. Põdrakanep sisaldab eeterlikke õlisid ja parkaineid. Vitamiinidest on selles märkimisväärselt C-vitamiini ja karotiini ning mineraalainetest on rohkem rauda.
Noori lehti võib süüa ka värskelt, neist võib valmistada salatit, hautist, kastet, suppi jm. Noori lehti ja võsusid võib kasutada ka marineerimiseks, õli või võiga praadimiseks, maitserohelisena ja pesto valmistamiseks.
Avanemata õisi ehk õienuppe ja juba avanenud õisi süüakse värskena ja küpsetatult, neid võib kasutada salatites või roogade kaunistamiseks.
Kuivatatud ning jahvatatud risoomi saab aga kasutada küpsetistes, putrudes, müslides, leivajahu ja kamajahu hulka segamiseks ning jookide koostises. Risoomi võid maa seest välja kaevata ja toiduks kasutada kevadest sügiseni, aga toitainerikkam on risoom sügisel, kui lehtedes sünteesitud orgaanilised ained seal talletuvad. Esmalt välja kaevatud tärklise- ja suhkrurikkad risoomid pestakse ja tükeldatakse ning siis keedetakse neid kuni pool tundi. Kasuta risoomitükke toiduks või kuivata need ja jahvata peeneks.
Rootsis tuntakse põdrakanepit piimataimena, sest taime ürti ehk maapealset osa söödeti lehmadele piimaanni suurendamiseks. Põdrakanepi rahvapärased nimetused on lillpaju, metskanep, põdralill, tulilill, nõmmeroos jpt. Vene keeles tuntakse põdrakanepit kui Ivan tšai. Põdrakanepi varasem teaduslik nimetus Chamaenerium tähendab tõlkes madalat oleandrit, sest mürgise oleandri ja põdrakanepi lehed on kuju ja suuruse poolest sarnased, aga põdrakanep on oleandrist palju madalama kõrgusega taim.

Põdrakanep ei ole kanepi sugulane

Põdrakanepi perekonda kuulub kaheksa liiki. Tänapäeval käsitletakse põdrakanepit sageli pajulille (Epilobium) perekonda kuuluvana. Põdrakanep ja pajulill on pajulilleliste (Onagraceae) sugukonna taimed. Põdrakanepi teised tuntumad sugulased on söödavate marjadega fuksia, väärtuslikku seemneõli andev kuningakepp, ilutaimena kasvatatavad klarkia ja sääskõis, metsataim nõiakold, akvaariumitaim ludviigia jt. Põdrakanep kasvab looduslikult põhjapoolkera parasvöötmes Ameerikas ja Euraasias.
Eestis kasvab looduslikult ahtalehine põdrakanep (Epilobium angustifolium). Gröönimaa rahvuslill on laialehine põdrakanep. Lõuna-põdrakanep kasvab Kesk- ja Lõuna-Euroopas, Türgis ja Kaukaasias.
Eestis looduslikult kasvav ahtalehine põdrakanep on 60–150 cm kõrgune mitmeaastane rohttaim. Põdrakanepi lillakasroosad või harvem roosad või valged 2–3 cm läbimõõduga õied puhkevad juunist septembrini. Kõige rikkalikumalt õitseb põdrakanep juulis. Alt sinakasroheliste süstjate lehtedega põdrakanepit võib kasvamas kohata raiesmikel, põlendikel, metsaservades ja raudteede ümbruses. Sügisel küpsevad pikkades saledates kupardes lendkarvadega seemned.
Põdrakanepi lehti, varsi ja õisi kasutatakse meditsiinis, kulinaarias ja loomasöödana, lendkarvu on kasutatud ka padjatäitena. Mesinikud hindavad põdrakanepit hea meetaimena.
Põdrakanep ei ole kanepi sugulane ega sisalda psühhoaktiivseid aineid, kuid on kõrge kasvuga nagu kanep ja põdrakanepi kuivatatud varsi on kasutatud sarnaselt kanepiga nööri valmistamiseks.
Põdrakanepit saab kasvatada ka aias ilu- ja toidutaimena, kuid kiiresti risoomide abil laieneva taimena vajab see palju ruumi.

Kuidas kasutada noori võsusid?

Foto: Tuuli Mathisen


Põdrakanepil on kõige paremad kevadised esimesed, umbes 20-sentimeetrised võsud, mille lehed on veel pisut lillaka varjundiga. Need on mahlased ja krõmpsuvad ning neid võib kasutada sarnaselt spargliga.
1. KORJAMINE
Kuna põdrakanep on kiire kasvuga, siis pikemaks kasvanud taimedel tuleks kasutada ladvaosa ja lehti. Mida rohkem kinniste lehtedega on ülaosa, seda hõrgumalt maitseb vars, ning vastupidi, vanematel taimedel kipuvad võsud puituma ja need pole kulinaarselt enam nii väärtuslikud.
2. KUUMTÖÖTLEMINE
Põdrakanepi võsud vajavad esmalt kuumtöötlust. Keeda neid soolaga maitsestatud vees, kuid tunduvalt hõrgum jääb maitse siis, kui need võis või õli ja või segus kiiresti pannil läbi praadida. Hiljem piisab, kui lisada veel vaid veidi soolahelbeid.
3. SERVEERIMINE
Lisandiks sobivad täpselt samad klassikud nagu harilikule sparglile: sulavõi, Hollandi kaste, parmesan, seest vedela munakollasega pošeeritud muna, prosciutto ja kõik muud head asjad. Kiirelt läbikuumutatud põdrakanepi varsi saad hooajal ka lihtsalt lisandina pearoa juurde soojaks salatiks sättida.
4. MIDA VEEL?
Põdrakanepist võid valmistada nii maitsevõid, pestot, hakkida salatisse ja lisada panniroogadesse ja suppidesse. Võsusid saab ka marineerida.

Põdrakanep ehk metsspargel Hollandi kastmega

Foto: Tuuli Mathisen

Kahele

12 noort põdrakanepi vart
oliiviõli
soolahelbeid
HOLLANDI KASTE:
2 suure muna munakollast — külmkapikülmana
1 sl vett
120 g võid
1–2 sl sidrunimahla
näpuotsaga soola
värskelt jahvatatud (valget) pipart

1 Esmalt valmista kaste. Selleks ehita topeltpõhjaga kauss ehk veevann. Pane umbes tassitäie veega tulele kastrul, millele aseta teine kastrul, mis ei puuduta põhjaga alumises kausis olevat vett. Kuumuta alumises kastrulis vesi nii, et see keeb hästi vaikselt. Kalla munakollased pealmisesse kaussi, lisa vesi ja vispelda segu mikseriga umbes pool minutit, kuni segu on veidi paksemaks ja heledamaks muutunud. Pidevalt vispeldades lisa sulavõi. Kui soovid eriti sametist tulemust, kasuta selitatud võid. Lisa kastmele vispeldades sidrunimahl, sool ja pipar.
2 Kui kaste on valmis, kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli. Võid õlile lisada ka veidi võid. Aseta pannile põdrakanepi võrsed ja kuumuta mõne minuti jooksul läbi. Keera vahepeal põdrakanepi külge. Tõsta pannilt, puista peale soolahelbeid ning serveeri kohe koos kastmega.

Soovitus!

Siidise tulemuse saad, kui kurnad kastme veel ka läbi tiheda sõela, et eemaldada vähimadki tükid.