Tajine’iga süüa tehes võiks järgida teatud kindlaid põhimõtteid ning sel juhul kaob vajadus väga kindla retsepti ja toiduainekoosluse järele. Ideaalne on selles vormis valmistada väiksemaks tükeldatud ja kondipaladega lamba- või linnuliha.

Mahlase tajine’i-roa valmistamise põhimõtted

• Pruunista maitsestatud lihapalad. Tükeldus võiks olla pigem õhem ja peaks arvestama teiste kasutatavate toiduainete küpsuskiirusega. Kui kasutad kondiga lihatükke, tekib küpsetamise ajal maitsekam leem. Praadimiseks sobib hästi või-õlisegu.
• Kahjuks mahutab vorm vähe ning seetõttu sobib tajine väikese seltskonna lõbustamise vahendiks.
Kuid tajine’is võib hautada ka üksnes lihakraami ja valmistada lisandid eraldi nõudes juurde.
• Aroomiküllaste vürtside ja köögiviljade padi tajine’i põhjal lisab toidule oodatud aroomi ja mahlasust. Kõige tüüpilisemaks on siin rohke hakitud sibul, mis praadimisel tekkinud lihaleeme endaga tõhusalt seob. Sibula kuumutamise ajal täienda maitset erinevate vürtsidega. Kui sööjate arv on väike, siis võid kõik lisandid eelnevalt läbi praadida, maitsestada ja hiljem ühte patta panna.
• Kasutatavat vedelikku, kas puljongit või vett, olgu pigem vähem kui rohkem, et see vormi põhja kõrgusest üle ei lekiks. Kui kasutad ehedat savist tajine’i, siis kaob üleliigne vedelik tänu poorsele pinnale ajapikku sootuks ning järele jääb ülimaitsekas kontsentreeritud leem.
• Küpsetamine toimugu pigem mõõdukas kuumuses ja pikka aega.
• Täienda lõpus kooslust rohkete roheliste ürtidega – tulemus pole üksnes maitsev, vaid ka kasulik.

Köögiviljarohke kana-tajine kikerhernestega

10-le

6 kondiga kanakintsu või 3 -rinnakut
6 sl sobivat kanaliha maitseainesegu (nt Nomu linnuliha või Maroko maitseainesegu)
võid, oliiviõli
3 mugulsibulat
2–4 küüslauguküünt
2 porgandit
1 pastinaak
2 varssellerit
100 g kuivatatud aprikoose
400 g konservkikerherneid
1 tl vürtsköömneid
1 tl koriandriseemneid
soola, pipart
punt värsket koriandrit

1 Maitsesta kanatükid vürtsiseguga. Sulata pannil või, lisa pisut õli ja pruunista selles segus lihatükid. Kasuta pigem mõõdukat kuumust, et lihatükid jõuaksid ka kergelt läbi küpseda. Hoia neid seejärel taldrikus või kausis ootel.
2 Haki sibul ja küüslauk väiksemateks kuubikuteks ning porgandid, pastinaak ja seller suupärasteks tükkideks.
3 Kanatükkide praadimise järel vala samale pannile sibulatükid ning sega, kuni saad pannipõhjast kätte kogu hea leeme. Kui vürtsid on liiga tugevat kuumust saanud ja põlenud, siis pigem puhasta pann ja jätka sibula praadimist uue vähese rasvainega. Lisa sibulale küüslauk, vürtsid ja sool-pipar ning jätka praadimist, kuni sibul on kergelt pehmenenud. Vala siis segu pannilt tajine’i põhjale.
4 Pruunista samal pannil (vajadusel lisa rasvainet) ka teised köögiviljad. Tee seda väikeste portsude kaupa, siis on tulemus parem. Vala kõik tajine’i ootele.
5 Kui kõik köögiviljad on ettevalmistatud ja vormis ootel, paiguta peale lihatükid. Järelejäänud lihaleem vala pannile, lisa vajadusel ka pisut kuuma vett ja vala kõik toiduained tajine’is sellega üle. Jälgi, et vedelikku oleks pisut üle poole vormi põhjaosa mahust.
6 Kurna kikerherned ning puista need vormi koos aprikooside ja väikese osa ürtidega. Küpseta 200-kraadises ahjus ligi 40 minutit ehk seni, kuni kana on küps.
7 Puista üle järelejäänud ürtidega ning soovi korral värskenda kooslust granaatõunaseemnetega.