Esmakordselt lugesin kurkumapiimast ühe India päritolu toidublogija postitusest, kes ütles, et nende paljulapselise pere ema käskis neil kõigil talv läbi seda juua ja neile see sugugi ei maitsenud – ema keetis seda, segades kokku vaid piima ja kurkuma, jättes tähelepanuta fakti, et ravim läheb lastel paremini kurgust alla, kui see ühtaegu ka maitsev on.

Retsept, mida selles postituses jagatud oli, arvestas juba ka selle tõsiasjaga. Kuu aja eest, kui perega Eestisse kolisime ja siinsete ringiuitavate viirustega kohe silmitsi seisime, asusin kurkumapiima kohta lähemalt uurima. Retsepti sai oma maitse ning erinevate allikate näpunäidete järgi timmitud ja joojad kiitsid tulemuse heaks. Soovitasin kurkumapiima ka heale sõbrannale, kes kauaoodatud puhkusereisi eel haigeks oli jäänud ja tema enesetunne läks paremaks lausa tundidega. Nii et julgen soovitada, proovige ja te ei kahetse.

Kurkumapiima vägilased: Kurkuma ise

Kõiki kurkumi häid omadusi ei jõuaks vist ka pikas raamatus üles loetleda. Aga kui ära tuua vaid mõned, siis kurkuma tugevdab immuunsüsteemi, ergutab seedimist, võitleb põletike vastu ja viimane, võib-olla kõige põrutavam avastus on, et see võitlevat ka vähi vastu. Indias kasutatakse kurkumat igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamiseks, aga ka paljude haiguste, näiteks kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletike, köha, hemorroidide, aneemia ja akne raviks.

Kurkuma on kasutusel ka kosmeetikatööstuses, sest selle head omadused mõjuvad hästi ka juustele ja nahale. Muide, lisaks on kurkuma üks võimsamatest looduslikest maksapuhastajatest, nii et kurkumapiima järgi tasub haarata ka pärast suuremaid pidustusi. (Allikas: Foodmatters.tv)

Ühesõnaga, nagu öeldud, kurkuma on tõeline SUPERTOIT!

Vaja läheb veel järgmisi koostisosi

Rammusam piim. Kes kehakaalu pärast mures on, võib muidugi ka lahjemat kasutada. Soe piim lisab omalt poolt kasulikke proteiine ja aitab trüptofaanil, hea une aminohappel, paremini organismis imenduda. (Allikas: himalayaninstitute.org)

Värske ingverijuur. Ingver aitab kasulikel ainetel organismis imenduda, on põletikuvastase toimega ja võitleb iivelduse vastu. Ajurveeda järgi on ingver ka afrodisiaakum (aine, millel arvatakse olevat suguiha või ka seksuaalset naudingut või potentsi suurendav toime – toim.). (Allikas: foodmatters.tv)

Kardemonil on samuti lugematu arv tervistavaid omadusi alates seedimise soodustamisest, kõikvõimalike põie- ja neeruprobleemide leevendamisest, halva hingeõhu vastu võitlemisest, stressi ravimisest kuni vähivastase toimeni välja. (Allikas: herbwisdom.com)

Kaneelikoor. Juba ainuüksi pool teelusikatäit kaneeli päevas aitab hoida veresuhkru ja kolesterooli taseme kontrolli all, on põletike, kurguvalu ja kõrvetiste vastase toimega ja rikas antioksüdantide poolest. Lisaboonusena parandab kaneel meie mälu!

Pikk pipar. Ajurveeda meditsiinis hinnatakse pikka pipart juba ammustest aegadest, kuna see aitab kaasa toidu seedimisele ja omastamisele, on kõikvõimalike kõhuhädade leevendaja, puhastab organismi mürkidest ja jääkainetest ning aitab kaasa pikaealisusele. Indias kasutatakse pikka pipart ka seetõttu, kuna see on afrodisiaakum, mis aitavat kaasa viljatuse ravile. Lisaks nimetab webmd.com pika pipra kasuliku olevat bronhiidi, astma, psoriaasi, tuberkuloosi, epilepsia ja paljude teiste haiguste korral.

Kõik nimetatud vürtsid – kurkuma, kardemon, ingver, kaneel ja pipar – omavad ajurveeda meditsiini kohaselt soojendavat toimet, mis aitab just külma aja viiruste vastu võidelda!

Agaavisiirup. Mehhiko juurtega agaavisiirup on tervislik aseaine suhkrule või meele. Tänu eriti madalale glükeemilisele indeksile ei kõrgenda agaavisiirup veresuhkru taset ega vererõhku nagu tavaline suhkur (nt agaavisiirupi glükeemiline indeks ehk GI on 27, mee GI 83, valge suhkru GI 92, glükoosi 137 jne (Allikas: blueagavenectar.com)). Lisaks tugevdab agaavisiirup immuunsüsteemi ning võitleb halbade mikroobide ja bakterite vastu nii välis- kui ka seespidisel kasutamisel.

Ühesõnaga, kujutage ette, millist võlujooki kõigi nende heade omaduste kokku segamisel endale keeta võite!

Ja nüüd siis retsepti juurde!

India kurkumapiim (2 klaasitäit)

  • 400 ml piima
  • 1 tl kurkumat
  • 3 cm ingverit
  • 3 puruks surutud kardemoni kupart
  • jupp kaneelikoort
  • 1 pika pipra kaun (või asenda paari musta pipra teraga)
  • 1,5 spl agaavisiirupit (või asenda meega)

Pane kõik vürtsid piimaga koos potti. Kuumuta piima segades, kuni see hakkab just-just keema tõusma. Tõsta pott tulelt ja kata kaanega. Lase mõni minut tõmmata ja kurna siis vürtsid piimast välja. Sega juurde agaavisiirup ja joo soojana!