Mis on aga amarone, mis veiniga on tegemist? Amarone della Valpolicella ehk tavalisemalt Amarone on Põhja-Itaalias Veneto piirkonnas valmistatav vein. Vein on intensiivse maitsega, vürtsine, kirsi-, ploomi- või rosinaaroomiga ja tavalisest kangem. Alkoholisisaldus on vähemalt 14% ja võib ületada ka 15%. Magusus ja kangus on tingitud valmistusviisist: viinamarju kuivatatakse 100 päeva, enne kui neist mahl pressitakse. Töö mahukus ja marjade mahlavaesus teevad veinist aga väga hinnalise joogi. Samuti väga suuresti maailmas austatud joogi. Amarone veini pressimisjääke segatakse odavama veini Ripasso hulka selle maitse tugevdamiseks.

"Võib olla kindel, et iga veini populaarsus käib ringiratast - vahel on üks vein populaarsem, siis jälle mõni muu. Hetkel - eriti kahel viimasel suvel - maailma vallutanud roosade veinide hullus kindlasti tuhmub. See tähendab seda, et muud värvi veinidel on taas aeg tõusta populaarseks. Amarone näiteks on äärmiselt hea talvine vein - paks, kange ja sügavate maitsetega. See peaks kindlasti olema ka eestlastele meelepärane vein," selgitab Formenti.

Formenti lisas veel, et amarone sobib ka imeliselt toiduga, eriti tugevate punaste lihadega, šokolaadiga. Lisaks sobib amarone ka iseseisva maiustusena.

Restoranis Art Priori peetud õhtusöögile Zenato veinimaja esindajaga kohtuma kutsus Maitsed.ee veinide maaletooja Fine Brands Estonia. Õhtusöögi erimenüü valmistas Art Priori peakokk Aleksander Kolomar.