Kuidas Sa sattusid tegelema vegan toitude ning asutasid uue Biomenu brändi?

Olen terve elu kokku puutunud toitlustusega: lõpetanud koka eriala ja töötanud koka, peakoka, toitlustusjuhina. Toiduga eksperimenteerida on mulle meeldinud juba nii kaua kui mäletan. Vegan toidu tegemisel saab rohkelt kasutada loovust ja pakkuda sellist rooga mida varem tehtud pole.

Biomenu bränd sai loodud tänu Mahemarketi omanikele, kelle suur soov oli tuua inimesteni tervislikud ja maitsvad tooted mis rahuldaksid klientide dietaarseid valikuid. Paljud meie tooted on loodud eesmärgiga, et seda saaksid süüa nii laktoosi ja gluteeni talumatusega inimesed. Kõik tooted on loodud 100% taimsetest saadutest, millele annab lisaväärtuse mahetoorainete kasutamine. See garanteerib toodete maitsepuhtuse ja puutumatuse e-aintest.

Kuidas sai juhtuda selline asi, et Sa ise ei ole vegan, kuid toimetad selles vallas? Kas sellega on ka probleeme olnud? Või pigem on see positiivne?

Minu eesmärgiks on inimestele tutvustada lihale erinevaid alternatiive. Meediakanalid räägivad 5 peotäie juur-, puu- ja köögiviljade söömisest, aga paljud inimesed ei oska veel seda oma toidus ära kasutada. Siis on ka hea mõni toidukord süüa Biomenus ja saada oma vitamiinid päevaks kätte nii, et ei pea ise pead vaevama.

See, et ma ise pole vegan on pigem positiivne. Mõningad tooted saavad just inspiratsiooni mitte-taimsetest toitudest. Nagu näiteks pulled bork burger, milles meie kasutasime liha asemel koostisainetena näiteks punast kapsast, linaseeme siirupit ja suitsusoola.

Mis on olnud suurim üllatus vegan toitudega tegelema hakkamisel? Mis aga on täpselt nii nagu arvasid, et on?

Suureks üllatuseks on olnud vast see, et paljusid maitseid on võimalik kopeerida, näiteks sushi (toorsushi) või hiina kana magushapu kastmes (tempura šampinjonid magushapu kastmes), mis tõesti maitseb kui päris kana ja isegi vegan biskviit, mis ausalt öelda on isegi parem kui munaga tehtud biskviit.

Kui palju Sa ise vegan toite tarbid, palju perele pakkuda ning väljapoole propageerid?

Vegan toitu tarbib minu pere ühe rohkem, eks kodus on hea katsetada, kas toodet on mõttekas toota ja kas see maitseks ka lastele ning tavatoidu sööjatele. Minu elukaaslane, kes varasemalt vegantoitudest on suure ringiga eemale hoidnud, arvas, et Biomenu grillburger on üks parimaid burgereid, mida ta söönud on. Propageerin meie take away toitu uhkelt, eriti meie adaptsioone populaarsetest šokolaadidest.

Mis on Sinu enda lemmikuimad tooted Biomenu menüüdes? Millised on klientide lemmikud?

Minu lemmik on kindlasti päiksekuivatatud tomati kaste, mis teeb iga toidu maitsvamaks, vegan snikersilaadne toode on lihtsalt taevalik ja toorkoogid on kõik minu lemmikute nimekirjas. Klientide lemmikuid on palju, kuid enim müüdud on ikka grillburger ja vegan šokolaadid, mida ostetakse korraga lausa karbi kaupa.

Kes on Biomenu kliendid ja kuidas nad on uue brändi vastu võtnud?

Biomenu klient on pigem teadlik toituja. Lisaks taimetoitlastele leiavad meie juurde tee ka laktoosi-ja gluteenitalumatusega inimesed ning inimesed kelle jaoks on tähtis mahetooraine puhtus ja vitamiinide rohkus. Palju on ka inimesi, kes on alustanud dieediga.

Miks Sinu meelest on veganlus ja vegan toidud täna nii populaarsed ja teema õhus?

Veganluse populaarsus on ülemaailmne trend. Inimesed on leidnud taimetoitu süües võimaluse kergemini kaalu hoida. Vegan ja tervisliku toituja silmade läbi on täheldatud inimese naha tervislikkust. Sest taimetoitudes on piisavalt palju vitamiine, et säilitada tasakaal. Põhiline on õigesti toitumine ja oma söögikordade jälgimine, et toidus ikka ka taimset valku leiduks. Teise aspektina on veganid, kes kaitsevad loomi ning sellega seoses valivad taimsed toidud.

Maitsesin Biomenu majoneesi ja hapukoort. Palju neil originaalidega pistmist ei olnud, kuid nad olid head. Miks veganid soovivad süüa lihalikke toite?

Praegusel ajal ei ole väga palju teise põlve veganeid, pigem inimesed on leidnud selle tee enda jaoks 20ndates eluaastates. See arvamus, et veganid söövad lihale sarnanevaid tooteid on seotud pigem sellega, et väga paljud maitsed meenutavad meile lihatoite. Unustatakse aga see, et antud maitseained võivad olla ka head muudes toitudes. Kottlett võib ju meile esimese asjana meenutada lihatoodet, aga ajalooliselt on see olnud mõlemat. Paljud vegan-tooted on nimetatud sarnaselt originaaltoodetele maitseomaduste või välimuse poolest, mitte aga püüdliku sooviga kopeerida lihatoodet.

Mis on tulevikus plaanis veel tootma hakata? Mida kohvikus pakkuma?

Tuleviks on esialgu plaanis pakkuda meie tooteid üle kogu eesti. Hetkel võib meid leida Tartu, Tallinna ja varsti ka Pärnu toidulettidelt. Uusi tooteid loome klientide soovidele vastates koguaeg.

Miks peaksid inimesed tulema Biomenusse sööma ja ostlema?

Meil on alati värske ja vitamiinirohke toit ning meie kokad ning pagar-kondiitrid üllatavad meid uute maitsetega iga päev. Kliendi tervis ja rahulolu on meile kõige tähtsamad ning iga kliendi poolt antud tagasiside aitab meil olla parem ettevõte.