World Class on rahvusvaheline baarmenite võistlus, kus igal aastal võistleb mitukümmend maailma parimat baarmeni, kes on tulnud võitjaks oma kodumaa kohalikel võistlustel. World Classi peetakse maailma olulisemaks kokteilivõistluseks, kuna just see võistlus paiskab maailma uusi joogitrende, uusi tooraineid ja mõtteviise. Rahvusvaheline võistlus World Class toimub alates 2009. aastast maailma suurima alkoholitootja Diageo rahastusel.

World Class eelvõistlus toimus 2016. aastal esimest korda ka Eestis. Eesti esindaja valiti välja 16. juunil toimuval World Class Estonia finaalis. Eestist osales kohalikul võistlusel 27 baarmeni ja 21 restorani, baari Tallinnast, Tartust ja Pärnust ja Võrust. Eesti eelvooru võitnud Zoo aga Miami suures finaalis maailma 12 parima baarmeni hulka ei pääsenud.

"Õppisin selle võistlusega, kuidas aega mitte raisata ning kuidas kohapeal - võistluse ajalgi - asju välja mõelda, seda ka siis kui kaamera on sinule keeratud ning 15 minutit võistlus on alanud. Aga kõige olulisem, mida ma sain sellelt võistluselt on oskus enda aega ja tööd mobiliseerida. Näiteks mõtlesin ma World Classiks valmistudes 2 nädala jooksul välja 14 uut joogikontseptsiooni. See on jook nädalas. Ma olen oma loomuselt suur aja raiskaja ja lihtsalt oleskleja, aga nüüd tean, et kui on vaja, siis suudan äärmiselt efektiivselt oma tööd teha," lisas Zoo.

Tartusse kohalikku kokteilistagnatsiooni murdma

"Kui ma teeksin ülejäänud aasta tööd isegi vaid 30% võimsusega sellest, mis ma tegin võistluseks valmistudes, oleks taevas vaid piiriks kuhu jõuda," nendib Zoo seda koormust, milles on ta viimased kuud elanud.

Võistlused, eriti nii kõrge taseme ja laia põhjaga võistlused, pakuvad lisaks kuulsusele ja kontaktidele baarmenidele ka palju inspiratsiooni, uusi ideid, maitseid ja mõtteid, kuidas oma tööd hiljem paremini teha. Zoo sõnul oli temale suurimaks üllatuseks, kõige uuemaks maitseks või lisaniks kokteilis, mille siit võistluselt avastas külmpruulitud ehk cold brew mate-tee.

"See oli minu jaoks uudne mõte, külma teed kokteilis kasutada. Näiteks rummikokteilis. Samas ma tegin ka ülipalju pilte ja videoid siin serveeritud jookidest ning kirjutasin koostisaineid palju üles, et see inspiratsioon ja tarkus, mis siin tekkisid ikka Eestini talletada. Seda kõike hakkan pimedas ja külmas Eestis talvel vaikselt seedima ja katsetama. Inspiratsioon, mida ma Miamist sain oli tugevaim selles vallas, et kasutada ära Eesti enda maitseid - marju, vilju, ürte jne. Näiteks õunad. Teeme neist püreed ja tõmmiseid ning saame sellega pikendada meie suve ja sügist kokteilides ka talvel ja kevadel," leiab Zoo.

Tartusse tagasi minnes, tööle minnes, teeb Zoo tänu võistlusele teisiti kindlasti seda, et hakkab vaikselt muutma enda kokteilivalikut kohalikumaks.

"Kohalikumaks just kontseptsioonide ja koostisosade valikus. Ma ei pane enam valikusse Tom Collinsit või tavalist džinn toonikut või negronit. Võtan need joogid lahti ja teen Tartule omaseks. Vaja on Tartus olev üsna tugev gastronoomne ja kokteiliteemaline stagnatsioon murda. Ning seda ehk saab teha läbi kodumaiste maitsete," lisab baarmen.

Teine asi, mis on vaja teha teisiti on keskenduda aina rohkem teenuse kvaliteedile, sellele, et olla oma külalistega võimalikult lahke, mõnus ja sõbralik. "Enamasti ei ole vahet, mis jooki me serveerime, ainus mis meelde jääb on see, mis tunde tekitas kõrtsis või baaris käimine," lisab Zoo.