Saates on laual kaheksa veini seitsmelt tootjalt ning mõistagi saavad need maitstud ja hinnatud. Suure testi tegime küll saateväliselt ja selle tulemusi saate lugeda allpool. Külalistele andsime seekord aga ilma igasuguse ettehoiatatuseta ülesande, et välja selgitada: kui hästi tunnevad nad kolleegide-konkurentide jooke ja kas nad suudavad pimesi veine degusteerides ära tunda iseenese joogi?

Habaja ja Mamm&Frukt

Millised olid tulemused ja kas külalised suutsid ülesannetest auga välja tulla, kuulete saatest. Lisaks palusime Villy Paimetsal ja Helen Huberil valida kolm lemmikut (mõistagi iseennast viisakalt kõrvale jättes).

Väljaspool stuudiot korraldasime suure rabarberivahuveinide testi, kus jooke hindasid väga erinevate eelistustega amatöörsnoobid ja mitte-nii-amatöör Martin. Testis osales kaheksa veinisõpra, kes maitsesid eelnevalt jahutatud veine pimesi ja neid omavahel kõrvutades. Teaduslikule lähenemisele test mõistagi ei pretendeeri ja edetabelit soovitame võtta lõbusa vahepalana. Lemmikud olid pea igal osalisel erinevad ja vihjeks võib öelda sedagi, et testi tabel erineb omakorda saatekülaliste edetabelist.

“Vala välja!” kuulajad, andke meie facebookilehel või meilitsi (vala@delfi.ee) tagasisidet: millised on teie lemmikrabarberiveinid?

“Vala välja!” rabarberisaadet juhtisid üle pika aja kõik kolm kanget ehk Keiu, Liisa ja Martin. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis.

Kuula joogisaate “Vala välja!” värske saate salvestust siit:

1x
00:00
Rabarberivahuveinid 9.06.2020

Suur rabarberivahuveinide test

Siin on aga “Vala välja” suure rabarberivahuveinide testi tulemused ühes osalejate kommentaaridega:

Mamm&Frukt, Bublé rabarberi-vaarika vahukas, 10,7% VOL

8. koht

Meenutab kuiva vanakooli Fizzi. Meenub õnnis teismeiga, aga pole päris kindel, kas tahaks sinna tagasi minna. Värv on tore, pool punkti selle eest lisaks! Tekitab alkopopi meeleolu. Mekkides muutub üha maitsvamaks. Seda lõhna võib kohata kuskil Pärnu äärelinna ööklubis. Maitse nagu “vanadel headel aegadel”, st aastakümneid tagasi. Printsessijook, mis leiab kindlasti sihtgrupi. Rõõsa ja roosa, kummikommilõhnaline. Maitse on kuivem, kui lõhnast võiks oletada.

Habaja Viinavabrik, Kihisev Rabarber, 10% VOL

7. koht

Lõhnab nagu desovahend. Mitmendal maitsmisel kerkis esile pähkli maitse. Tikrilõhn ühineb ebaküdoonia õrna hapukusega maitses. Lõhnab nagu “Pilvebaleriinide” multikas 90ndatest. Maitseb nagu Värska vesi (see on kompliment!).

Hof Podis

Pootsi Mõis/Hof Podis, Rabarberi seltskondlik käsitöövahuvein, 9,7% VOL

6. koht

Lõhn on moosine, mõnusalt klassikalise kodurabarberimahla oma. Meeldiv, ent kaotab juba natukese seismise järel üksjagu iseloomu. Lõhn on nagu noorel hüäänil. Maitse tõmbab lokid sirgeks. Kommilõhn ei klapi mekiga kokku, ehkki mõlemad on üksiti võttes meeldivad. Mull toetab veini ja tanniin hoiab maitset üleval.

Jaanihanso, Rheum

Jaanihanso, Rheum, 10% VOL

5. koht

Mõnus kuuma suvepäeva jahutusjook. Justkui kodune kombucha. Lõhn nagu vanilje-lõhnakuusk oleks riputatud väsinud hobuse kaela. Kodujoogi mekiga. Veidi nagu flat cider, millele on vurtsu juurde lisatud, ent flat cider mulle meeldib! Rabarberi maitse tuleb kenasti läbi. Lõhnas vanilje ja rabarber, maitse mõnusalt siidine. Hästi tasakaalus. Seda jooks veel!

Nudist, Rabarbra Brut Organic

Nudist, Rabarbra Brut Organic, 11% VOL

4. koht

Mõnus kerge ja suvine. Kerge suhkruvati lõhn. Ei tuvasta raberberit ega ka värvi olemasolu, aga maitse on hea kerge. Lõhn nagu pesulapil, heas mõttes! Pohmellise peaga võiks cavaga segamini ajada. Maitse on parem kui lõhn. Suhteliselt hurmav maitse, järelmaitse samas keemiane.

Uue-Saaluse “Rabarber”

Uue-Saaluse, vahuvein “Rabarber”, 12% VOL

3. koht

Meenutab hästi tehtud koduveini. Lõhnab hallituse järgi, esimene maitse on samuti hallitus, järelmaitse aga üllatavalt rabarberine. Karamelline rabarber, väga hea. Ühe klaasi jook. Tagasihoidliku lõhnaga, veidi mineraalse maitsega. Rabarberi kõrval aimdub erinevaid puuvilju. Kujutaks ette digestiivina. Siidri maitsega. Maitse ei vasta õnneks lõhnale ja mekib hea.

Nudist, Rabarbra

Nudist, Rabarbra, 8% VOL

2. koht

Mahe, vesine, samas igati chill ja mõnus. Tuttav maitse, see on vist see rabarberivein, mida siiani kõige rohkem tarbinud olen! Läheb liiga kergelt alla, alkoholi samas liiga palju läbi ei tule. Delikaatne kodurabarber, üleni õrn ja ümar. Nostalgiapunktid. Mahe mahlane maitse. Joodav kuni pudeli lõpuni. Justkui mõnus rabarberimahl, millest alkohol läbi ei tulegi. Neutraalne suvejook.

Murimäe Veinikeldri Veinaber

Murimäe, Red Champagne. 11% VOL

1. koht

Moosilõhnaline. Alkoholi ei tunne üldse. Palju tihedat mulli. Lõhnas kassipiss mustsõstrapõõsal (mis on väga sarnased lõhnad). Maitses kuiv barbarissi komm. Täitsa mõnus! Huvitav magusa noodiga kompleksne maitse. Jooks, aga klaasi, mitte pudeli. Kui kummikommilõhn võiks olla naturaalne, siis ütleks, et meenutab seda. Kvaliteetne vahuvein, milles mull püsib pikalt.

Kuula joogisaate “Vala välja!” värske saate salvestust siit:

1x
00:00