Verivorstide valmistamisel kasutatakse erinevaid meetodeid ja retsepte, kuid juba vanadest aegadest on teada, et traditsiooniline verivorst koosnes lisaks odrakruupidele sealihast, seapekist ja naturaalsest toiduverest. „Kodudes verivorsti tehes kasutatakse naturaalset sea- või lambasoolt ja järgime seda ka verivorstide valmistamisel. Kuna meil on isiklikud seafarmid, kasutame toodetes üksnes naturaalset verd, nii, nagu see on Eesti kodudes aegade algusest kombeks olnud,“ kirjeldab tootearendaja õige verivorsti koostisosasid.

Esimesed uued mõtted vahetult pärast jõule

Verivorstide tarbimise aeg on aasta lõikes küllaltki lühike, mistõttu pannakse esimesed uue tootearendusega seotud ideed kirja juba vahetult pärast jõule. Sedriku sõnul läheb verivorstide uute retseptide katsetuseks siiski alles suvel. „Kuna eestlaste lemmikmaitsed on end tõestanud tugevate müügihittidena, siis väga suurt tootearendust me tegema ei pea ja oleme jäänud selle klassikalise juurde, mida tarbija eelistab,“ selgitab Sedrik.

Mis on tootearendaja sõnul kindel- kõige suuremat rolli omab verivorsti õnnestunud koostises õige koguse sealiha ja peki lisamine, et vorst tuleks tummine ja mahlane. Samuti on klassikaline verivorsti koostisosa vorstirohi, milleta ei valmi ükski verivorst.

„Uue verivorsti maitse välja töötamisel saame tänu pikaajalisele kogemusele hakkama paari-kolme katsega,“ räägib tootearendaja.

2017. aasta parima verivorsti sünnilugu

Igal sügisel valitakse Tallinna Toidumessil pimetesti käigus parim verivorst. Viie aasta jooksul on neli korda selle tiitli teiste tootjate ees võitnud just Maks&Mooritsa verivorstid. Nii ka sel aastal, mil nende röstitud kaerahelvestega verivorst võidu endale napsas. Selle sünnilugu ulatub kaudselt juba möödunud aastasse, mil vorstitootja tuli välja kanepiverivorstiga. Tootearendaja sõnul oldi esmalt kahtlevad, kuidas suhtub tarbija verivorsti, mille sees on seemned.

„Kanepi seeme, mida tootesse lisame, on kooritud, mistõttu ei ole seda verivorsti süües väga tunda. Meie esialgsed kahtlused said aga täilikult tarbija poolt ümber lükatud, sest esimest korda puutusime eelmisel aastal kokku olukorraga, mil nõudlus tolle verivorsti vastu oli suurem, kui suutsime toota,“ räägib Sedrik.

Positiivsest kogemusest seemnetega arendati selleks hooajaks välja röstitud kaerahelvestega verivorst. Tootearendaja sõnul hakati ideed uueks maitseks arendama just eelmise aasta parima verivorsti põhjal: „Kuna kanepiseemnetega verivorst võeti väga hästi vastu, hakkasime nuputama, mis võiks tarbijat kõnetada ja annaks verivorstile kerge meki nii, et ei tapaks tuttavalikku verivorsti maitset, kuid annaks samas armastatud talvetoidule uudse maitse ja tekstuuri.“ Tootearendaja sooviks oli leida laiemale publikult tuntud maitsenüanss ning kaerahelbe näol see leitigi.

Lisaks sellele, et verivorst on maitsev ja mistahes jõululaual alati oodatud, on selle tarbimine ka tervisele kasulik. Toiduveri on kasulik organismile, see on kõrge rauasisaldusega ja sisaldab organismile vajalikku B-12 vitamiini. Veretooted on ka toitaine- ja energiarikkad.