Kurkumi kasutatakse küll eeskätt maitseainena, kuid selle näol on tegemist ülimalt kasuliku ja tuntud ravimtaimega. Kurkumi kasutamine ravimina ulatub India Ajurveeda ja Hiina traditsioonilises meditsiinis tuhandete aastate taha.

Peamine raviva omadusega toimeaine kurkumis on kurkumiin, mis annab ka kurkumile kollase värvuse. Teadlased on tõestanud kurkumi põletiku-, mikroobide-, viiruste-, valu- ja vähivastast toimet.

Kasuta kurkumit lisaks karriroogadele ka riisi, pirukate ning kookide juures. Kurkum annab nendele kauni kollase värvi.

SIDRUN

Sidrun on rikas kaaliumi ja fosfori poolest, lisaks leidub sidrunis ka kaltsiumi, magneesiumi, tsinki, vaske ja mangaani. Ja muidugi, sidrun on suurepärane C-vitamiini allikas, mis sisaldab ka arvestatavas koguses erinevaid B-vitamiine, näiteks B1 (tiamiini) ja B2 (riboflaviini).

Samuti on sidrunis E-vitamiini, mis kaitseb õrnu rasvhappeid rääsumise eest ehk teisisõnu, on suurepärane antioksüdant.

Sidrunit saab köögis kasutada mahlana, värskelt, või püreena koos suhkruga jne. Sidrun on asendamatu kala- ja mereandide maitsestamisel ja sobib suurepäraselt ka kana juurde. Sidrun on oluline komponent magustoitudes, näiteks jäätises ja kreemides ning küpsetistes mahla, riivitud koore või mõlema näol. Sidrunikoorest valmistatakse sukaadi ja riivitult (ka terve koor) ning kuivatatuna kasutatakse seda küpsetistes, magustoitudes.

Vitamiinirikast sidrunit on hea moodus sidrunivee näol tarbida. See peaks eriti hästi mõjuma neile, kes tahavad end vitamiinipommiga regulaarselt turgutada. Sidrun on hea ka talveväsimuse korral.

Sidrunivee valmistamine

Võta üks sidrun (soovitatavalt mahedalt kasvatatud, sest taimekasvatuses-hoiustamisel kasutatakse erinevaid kemikaale ), lõika see pooleks ja pigista poole sidruni mahl klaasi tühjaks. Vala ülejäänud klaas vett täis ja naudi!

GRANAATÕUN

Granaatõun sisaldab C- ja B5-vitamiine ning kaaliumi. Teada on, et C-vitamiin aitab külmetuse ja stressi vastu.

Granaatõunaseemned sisaldavad kiudaineid, mis soodustavad seedimist ja toimivad kõhupuhituse vastu. Granaatõunas sisalduv kaalium on oluline närvidele, südamele ja seedimisele.

Tarbi granaatõunamahla koos mineraalveega, lisa granaatõunaseemneid värsketele salatitele, söö neid eraldi snäkina või koos lemmikjogurtiga.

KANEEL

Kaneeli on armastatud vürts ja maitseaine, mida on laialdaselt kasutatud kogu maailmas juba aastatuhandeid.

Kaneelil on sarnaselt ingverile, ergutavad ja soojendavad omadused. Soojendava toime tõttu kutsub kaneel esile higistamist, mistõttu võib teda kasutada ka palaviku alandamiseks. Kaneeli kasutatakse ka suu loputamiseks igemepõletiku korral ja ebameeldiva hingeõhu vastu.

Kaneeli regulaarne tarbimine aitab stabiliseerida veresuhkru taset ja võib parandada vererõhku, kolesterooli näitajaid. Kuna kaneel on kiudaineterikas, siis see võib aidata kaasa hea füüsilise vormi saavutamisel.

Toitumisteadlased soovitavad rohke kaneeli tarbimist vältida, sest maitseaines sisalduv kumariin on suurtes kogustes tervisele kahjulik.

Kaneelipuu eri liikide koores on kumariini sisaldus aga väga erinev. Hinnaline maheda maitsega tseiloni kaneelipuu koor sisaldab seda palju vähem kui mõrkja maitsega hiina kaneelipuu. Viimane on odavam ja seda kasutatakse toiduainetööstuses üha rohkem.

Kasuta kaneeli kohvi sees lisaks piimale ja suhkrule. See aitab kuuma joogi maitset elavdada ja veelgi paremaks muuta. Puista kaneeli hommikupudrule või hoopis tee sisse.

DATLID

Datlid aitavad hoida kehal sooja ja erinevad infektsioonid eemal. Datlid sisaldavad toitaineid nagu vitamiin A, C-vitamiin, raud, kaalium, vitamiin, vask, magneesium jpm. Suure kiudainete sisalduse tõttu aitavad nad ja kaasa seedimisele, lisaks ergastavad datlid ka vereringet.

Tarbi datleid smuutide sees. Suurepärase maitsekombinatsiooni annavad datlid näiteks koos banaani ja kardemoniga. Kasuta smuuti vedeldamiseks mandli- või riisipiima.

Maitsva kombinatsiooni moodustavad ka datlid koos apelsini, banaani ja kookospiimaga.

Soolase ja magusa huvitava koosluse saad siis, kui keerad datlite ümber peekonit või vinnutatud sinki.

Jaga
Kommentaarid