.
Kui õhtul kurjalt urisev kõht end kehtestada püüab, on õhtusöögiideede nimekiri alati kuidagi masendavalt lühike. Täidetud paprika on maitsev ka traditsiooniliselt riisi ja hakklihaga täidetult, kuid kui tahad vaheldust, kasuta täitmiseks lambahakkliha, maitsesta seda hapuka sumahhi (või sidruniga), pisukese kaneeli ja värske mündiga ning küpseta paprikaid vormi põhja asetatud mustasõstralehtedel. Riisi asemel kasutasin bulgurnisu, mida on eriti lihtne teha. Vaja vaid kuum vesi peale kallata ja siis lihtsalt veidi oodata.

Koostisosad:

  • 100 g bulgurnisu või riis
  • 2 dl kuum vesi või puljong
  • 300 g hakkliha (veise-, kodune või lambahakkliha)
  • 1 pk sibul, hakitud
  • 1 tl sumahh või sidrinikoor ja -mahl
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vürtsköömned, jahvatatud
  • 2 tk tomat
  • 4 tk paprika
  • värske münt, hakitud
  • värske petersell, hakitud
  • piiniaseemned, röstitud
  • mustasõstralehed, soovi korral
  • sool
  • must pipar, jahvatatud
  • tomatikaste
  • oliiviõli

Valmistamine:

  1. Esmalt kalla bulgurnisule kuum puljong või vesi peale ja jäta 10–15 minutiks paisuma.
  2. Lõika tomatite alumisele osale rist, aseta tomatid korraks keevasse vette, lase jahtuda ning koori ristitegemise kohast ja haki peeneks. Hoia alles ka tomatitest eralduv mahl.
  3. Kuumuta pannil õli ja prae sibulat koos sumahhiga paar minutit keskmisel kuumusel. Lisa küüslauk ja hauta veel paar minutit. Lisa lambahakkliha ning prae läbi, kuni liha on küps ja värvi muutnud.
  4. Sega juurde maitseained. Maitsesta ka soola ja pipraga ning hauta veel paar minutit.
  5. Lisa hakitud tomatid koos tomatimahlaga ning bulgurnisu. Hauta seni, kuni segu tõmbub kuivemaks. Sega juurde värsked hakitud ürdid. Poolita paprikad ning tõsta segu paprikate sisse. Suru see sinna tihedalt.
  6. Laota ahjuvormi põhjale mustasõstralehed. Aseta peale täidetud paprikad.
  7. Sega paar lusikatäit tomatipastat umbes 1 dl kuuma veega, lisa veidi oliiviõli ning soola-pipart. Kasta iga paprika­poolikut veel lusikatäie tomatikastmega, ülejäänud kaste vala vormi põhjale. Kata vorm hoolikalt kaane või fooliumiga.
  8. Küpseta 180-kraadises ahjus tund aega. Vahepeal võid paprikaid kasta veel tomatikastmega, et tulemus oleks lõpuks eriti mahlane. Serveerides puista peale värskeid hakitud ürte ja röstitud piiniaseemneid.