Pasteet kuulub igal juhul kohaliku gastronoomia põhituumikusse, olgugi, et pole kaugeltki meiekandi delikatess. Shutterstock
Vabariigi aastapäev on just see aeg, kui tuua lauale kõik kapis peidus olev hea-parem ning rakendada kogu aastatega kogunenud gastronoomiakäsitöö selleks, et valmistada midagi äärmiselt võimast kogu perele hammustamiseks. Pasteet kuulub igal juhul kohaliku gastronoomia põhituumikusse, olgugi, et pole kaugeltki meiekandi delikatess.

Koostisosad:

Kanamaksa pasteet handsa ja mädarõikaga

  • 500 g Kanamaks
  • Suurem sibul
  • Paar küüslauguküünt
  • Paar porganit
  • 250 g Võid (82%)
  • Oliivõli
  • Valge greibi mahla
  • Sidrunimahla
  • Mädarõigast
  • Handsat
  • Meresoola
  • Musta pipart

Valmistamine:

  • Prae kanamaksad oliiviõli ja võiga kuldseks. Lisa pisut handsat ja flambeeri/prae alkohol välja. Maitsest pisut ka soola ja pipraga. Tõsta pannilt ära.
  • Prae võis ja õlis ka hakitud, riivitud porgand, sibul ja küüslauk pehmeks.
  • Lisa pannile tagasi maksad, prae natukene veel. Lisa pannile ka mädarõigast ja sidruni ning greibi mahlad. Sega kõik läbi ja lase pisut koos haududa.
  • Tõsta kogu pannisegu blenderisse ning purusta kreemjaks. Lisa ohtralt võid. Blenderda uuesti. 
  • Maitse ja maitsesta pasteet üle: lisa vastavalt soovile nii mädarõigast, soola, pipart, sidruni- ja gribimahla. Lisa ka handsat. Pasteet peab maitsma kergelt mõrudalt.
  • Tõsta pasteet väiksematesse anumatesse ja aseta jahedasse!
  • Head isu! Head EV99 aastapäeva!

Kindel on aga see, et pasteedi valmistamine peaks kuuluma iga endast lugupidava inimese köögioskuste hulka. Seda kahel põhjusel: kuna pasteeti on vääääga lihtne vamistada ja teiseks, kuna see on niiii maitsev. Alustame!