Foto: Seljamaa Fotostuudio
Taasavastame kunagised hittroad — mooritud liha ja stoovitud ehk tuuvitud porgandid.

Kui terminite kallal pedant olla, siis pole vanamoeliselt kõlav moorimine sama mis kaasaja kõnepruugis kasutatav hautamine. Vanasti oli inimestel rohkem aega ning seda ka toiduvalmistamisel. Moorimiseks võib nimetada tööviisi, milles toiduained enne pruunistatakse ning siis vähese vedelikuga väga mõõdukas kuumuses pehmeks keedetakse. Sõltuvalt lihatükkide suurusest kulub selleks mitu head tundi.
Stoovitud, stuuvitud või keelemees Andrus Saareste järgi ka tuuvitud road on need, mida serveeritakse keeduleemes, kuhu on lisatud jahu, koort või piima.

Mooritud kodusiga sinepi ja õuntega

Foto: Seljamaa Fotostuudio

6-le

6 karbonaadilõiku
kanget sinepit (nt Põlsamaa Vene sinep)
soola, musta pipart
paneerimiseks nisujahu
praadimiseks õli ja võid
2 keskmist õuna
1 sl Põltsamaa Inglise sinepit
vett või puljongit
rõõska koort

LISAND:

500 g lillkapsast
300 g kõrvitsat
2 kartulit
80 g võid
soovi korral salveid
pisut vett ja soola

Määri liha õhukese kange sinepi kihiga ning maitsesta soola ja pipraga. Paneeri kergelt jahus ning pruunista siis õlis. Jäta lihatükid ootele. Koori ja tükelda õunad ning pruunista need samal pannil vähese võiga. Vala kaussi, maitsesta teralise Inglise sinepiga ning jäta ootele. Tõsta lihatükid haudepotti ning vala juurde pisut vett või puljongit. Kui liha on pehme, lisa maitse järgi rõõska koort ning õunatükid. Kuumuta veel kord keemiseni ja serveeri siis köögiviljadega. Selleks tükelda lillkapsas, kõrvits ja kartul kuubikuteks. Kui soovid kasutada salveid, kuumuta salveilehed sulavõis krõbedaks ning jäta ootele. Samas võis kuumuta ka köögiviljad. Sega mõned minutid ning lisa siis pisut vett, keeda kuni ainete pehmenemiseni. Tambi segu ühtlasemaks või püreesta.

Stoovitud miniporrud ja porgandid

Foto: Seljamaa Fotostuudio

4-le

200 g miniporrusid või väiksemaid porrusid
500 g porgandeid
40 g võid
1 sl nisujahu
3 dl rõõska koort või piima
soola, riivitud muskaatpähklit
u 1 tl sidrunimahla
väike punt mangoldit ehk lehtpeeti või spinatit

Sulata või pannil ning pruunista selles porrud. Maitsesta soola ja vähese sidrunimahlaga ning jäta ootele. Jätka samal pannil porgandi praadimist, vajadusel lisa võid. Kui porgandid on kerge jumega, maitsesta need soola ja muskaadiga ning eemalda pannilt. Tõsta pannile jahu ning sega sinna jäänud võiga läbi, lisa rõõsk koor ning vispelda segu ühtlaseks. Seejärel too kastmesse porgandid ja hauta need soovitud pehmuseni. Serveerimisel laota soojad porrud taldrikule ning tõsta peale kastmest nõrutatud porgandid. Kuumuta pannile jäänud kaste keemiseni ja lisa mangoldilehed. Sega, kuni need närbuvad, ning tõsta siis porganditele. Serveeri kohe, peale sobib puistata hakitud ürte, näiteks piparrohtu, basiilikut või punet.