2,5 dl
Pane 2 peotäit (30 g) noori võilillelehti jääkülma vette, kuniks mõõdad blenderisse või kaussi 1 suurema peotäie (30 g) rukolat, 1-2 küüslauguküünt, 75 ml viiinamarjaseemneõli, 5 tl laimmahla, 1 tl võilillesiirupit või mett, 75 g India pähkleid, 30 g parmesani ja veidi meresoola. Viimasena lisa nõrutatud võilillelehed ja blenderda või püreesta saumikseriga ühtlaseks.

Oblika-basiilikupesto


3 dl
Suur peotäis oblikalehti ja suur peotäis basiilikulehti (kokku 70–80 g), 1 küüslauguküüs, 50 g röstitud seedermänni seemneid, 35 g riivitud Pecorino juustu, u 1 dl oliivi- või viinamarjaseemneõli, 1 sl sidrunimahla, veidi Himaalaja soola. Blenderda või püreesta saumikseriga ühtlaseks.

Aasiapärane Tai basiiliku pesto


1,5 dl
5 dl Tai basiiliku lehti, 0,75 dl röstitud maapähkleid, 2 küüslauguküünt, 0,5 tl tšillipipart, 3 sl seesamiõli, 1,5 sl riisiäädikat, 1 sl agaavisiirupit, 1 tl tumedat sojakastet, 1 sl laimimahla. Blenderda või püreesta saumikseriga ühtlaseks. Vajadusel lisa vett.

Peedi-kõrvitsaseemnepesto


2,5 dl
1 keskmine ahjupeet riivitult, 1 küüslauguküüs, 0,75 dl röstitud kõrvitsaseemneid, 0,5 dl külmpressitud oliiviõli, 1–2 sl palsamiäädikat, veidi soola ja musta pipart. Blenderda või püreesta saumikseriga ühtlaseks.

Päikesekuivatatud tomati pesto


3 dl
Purusta 270 g purk päikesekuivatatud tomateid õlis ehk kogu purgi sisu, 100 g India pähkleid, 1–2 küüslauguküünt köögikombainis või surista osade kaupa väikses purustis ühtlaseks. Kui segu tundub väga kuiv, lisa veidi vett.

Kuumutatud piparmündipesto


u 2,5 dl
Pane kastrulisse 1 dl vett, 1 dl valgeveiniäädikat, 1 dl suhkrut ja näpuotsaga soola. Kuumuta keemiseni ja lisa 50 g mündilehti. Tõsta tulelt, püreesta blenderis või sauseguriga ning vala tagasi kastrulisse. Kuumuta korraks keemiseni ja vala kuumalt varem steriliseeritud pudelitesse. Hoia külmikus paar kuud. Põnev piparmündipesto maitseb eriti hästi suviste grillroogade kõrval, näiteks lambakarree juures.

NIPP!


Tee rediselehtedest pestot! Vürtsikas ja kasulik! Mahedama ja harjumuspärasema maitse saad, kui paned pool kogust basiilikulehti.