Jõuluõhtu alternatiivroog: mooritud veisepõsk musta ploomi kastmes. Shutterstock
Pühade lähenedes kerkib ikka üles küsimus, mida huvitavat sel korral jõululauale panna. Kui sageli lükatakse uute retseptide katsetamine ajapuudusel edasi, siis jõulud võiks ometi olla aeg, mil proovida mõnda väljakutsuvamat rooga.

Koostisosad:

Liha

  • 2 kg Veisepõsk
  • Tükeldatud mugulsibul
  • Tükeldatud juurseller
  • Tükeldatud küüslauk
  • 3 tk Loorberileht
  • 1 tk Kaneelikoor
  • Tüümiani
  • Toiduõli
  • Meresool
  • Must pipar

Kaste

  • 500 ml Põskede keetmisest üle jäänud puljong
  • 500 ml Portvein
  • 70 g Tomatipasta
  • Kuivatatud ploom
  • Sibul
  • Mesi
  • Taluvõi
  • Sool

Valmistamine:

  • Võta hea kvaliteediga veisepõsed kaaluga 300-500g, pese need külma veega ja puhasta suurtest kelmetest.
  • Aseta põsed, sibul, juurseller, küüslauk, loorberileht, kaneelikoor, metsik tüümian, toiduõli suurde kaussi ja jäta 3 tunniks külmkappi marineerima.
  • Võta põsed marinaadist välja ja kuivata majapidamispaberiga. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Prae veisepõski kuumal pannil mõlemalt poolt.
  • Pane küpsetatud põsed ja köögiviljad marinaadiga potti. Lisa vett ja aseta tasasele tulele. Keeda 3-4 tundi, kuni põsed on hästi pehmed.
  • Võta valminud põsed puljongist välja ja viiluta parajad tükid. Jäta seisma.
  • Kastme valmistamine: Prae pannil tükeldatud sibul tomatipastaga, lisa kuivatatud ploomid, portvein ja põse keetmisest üle jäänud puljong.
  • Keeda kergel kuumusel kokku 15-20 min.
  • Blenderda kaste saumikseriga ühtlaseks, maitsesta mee ja taluvõiga. Vajadusel lisa natuke soola.
  • Aseta viilutatud põsetükid kastmesse ja hauta veel 10 min.
  • Serveeri koos kartulipüree ja aurutatud köögiviljadega.

Carmen Cateringi peakokk Jevgeni Sevtšuk pakub jõuluõhtuks välja mooritud veisepõse, mille valmistamist kiputakse vahel kartma, kuid mis tegelikult pole tema sõnul üle jõu käiv. Vaja on vaid aega ja kannatust – ehk et just seda, mida jõuluks võikski soovida. Antud retsepti järgi valmistatud veisepõske pakub Sevtšuk ka Saku Suurhalli Jõulugala külalistele.