Foto: ARTUR SADOVSKI
Maailmas on tuhandeid juustusorte, mis viivad keele alla. Sama lugu on ka juusturoogadega, need lasevad juustudel oma parimaid tüübiomadusi välja tuua.

Kus erinevaid juustusid kasutada?

Mozzarella sobib salatitesse, vormiroogade kihtide vahele või üleküpsetamiseks.

• Tilsit-tüüpi juustud, nagu Atleet, on head igapäevased võileivajuustud.

• Toorjuustudest on hea valmistada kreeme ja kastmeid.

• Sulatatud juustud ja sinihallitusjuustud sobivad hästi nii suppidesse kui ka kastmetesse maitset rikastama ja neid kreemisemaks tegema.

Fromage de chèvre ehk kitsepiimajuustud on maitserikkad ning sobivad leivakatteks ja suppide ja kastmete täiustamiseks.

• Gouda — poolküpset tüüpi juust on heade sulamisomadustega, tihe, hea kasutada võileibadel, salatiks, aga ka soojade võileibade katteks ning gratineerimiseks.

• Parmesan on maitselt vägev ja võimas, tõeline juustukuningas. Sobib pastale, risotole ja üldse teiste juustude maitset täiendama.

5 mõnusat juustust rooga — soolasest magusani!

Foto: ARTUR SADOVSKI

8-10 tk

2,5 dl suvikõrvitsat (peenelt riivitud)
125 g sulavõid
0,5 tl soola
3,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
200 g Forte juustu (jämedalt riivitud)
1 tl Cajun maitseainesegu
1 dl hapukoort
3 tk muna

1. Kuumuta suvikõrvitsat 1 sl võiga mõni minut, maitsesta soolaga ja seejärel tõsta kaussi jahtuma.
2. Lisa munad, hapukoor ja sulavõi ning sega ühtlaseks.
3. Ühenda teises kausis jahu ja küpsetuspulber, sega hulka juust ja maitseainesegu. Ühenda nüüd mõlema kausi sisu ning sega ühtlaseks tainaks, tõsta vormidesse ja küpseta 190-kraadises ahjus 20 minutit.

Foto: ARTUR SADOVSKI

6-le

25 g võid
4 küüslauguküünt
100 g metsaseeni
3 rosmariinioksa
1 tl soola
musta pipart
4 dl piima
200 g Brie juustu (mahedama maitsega)
8 kartulit
0,5 dl koorimata mandleid

1. Kuumuta kooritud ja suuremateks tükkideks hakitud küüslauguküüned pannil võis kuni kerge tooni saamiseni. Lisa siis hästi peeneks hakitud seened, samuti rosmariinioksad, ning hauta mõni minut. Maitsesta segu soola ja musta pipraga. Lisa piim ja kuumuta keemiseni, eemalda pann tulelt.
2. Koori ja tükelda kartulid õhukesteks viiludeks, sega need maitseka piima hulka. Lõigu hulka pool juustust, sega see kartuliviilude vahele. Vala kõik ettevalmistatud ahjuvormi.
3. Kata järelejäänud juustuviilude ja hakitud mandlitega. Küpseta 190-kraadises ahjus 40 minutit ehk kuni kartulid on pehmed ja pind kuldpruun.

Foto: ARTUR SADOVSKI

4-le

1 punane sibul
2 varssellerit
oliiviõli
1 baklažaan
1 peet (suur)
2 loorberilehte
vett või puljongit
50 g rukolat
120 g fetat

1. Haki sibul ja varsseller väikesteks ning baklažaan ja peet 1–2 cm paksusteks kuubikuteks. Kuumuta potipõhjas paari lusikatäie õli sees sibul ja seller poolpehmeks, siis lisa baklažaanikuubikud. Vajadusel lisa õli. Kuumuta segades mõni minut, siis lisa peedikuubikud, loorberilehed ja nii palju puljongit või
vett, et see viljad kataks. Keeda mõõdukas kuumuses, kuni viljad on hästi pehmed.
2. Maitsesta vahepeal sobiva koguse soola ja pipraga. Eemalda väike osa supist eraldi kaussi, ülejäänu püreesta õrnaks ja ühtlaseks.
3. Maitsesta rukolat vähese oliiviõliga. Serveeri kuuma suppi mõne lusikatäie tiheda supikraami, peotäie rukola ja kreemja fetaga. Soovi korral nirista veel peale head oliiviõli.

Foto: Angeelika Kang-Osula

6-le

PÕHI
180 g kakaoküpsiseid
90 g võid
1 tl vanillsuhkrut

TÄIDIS
2 dl Mustikaid (külmutatud)
3 sl suhkrut
700 g toorjuustu
2.5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
3 muna
2 dl 35% rõõska koort
2 sl sidrunimahla
1 sl tsitruselikööri

1. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga või kuue väikese koogivormi põhja. Püreesta mustikad ja suhkur ühtlaseks ning suru läbi sõela. Mikserda toorjuust, suhkur ja vanillsuhkur ühtlaseks. Lisa ükshaaval pidevalt segades munad. Lisa ka vahustamata koor, sidrunimahl ja liköör. Sega ühtlaseks ja vala segu põhjale. Nirista peale mustikapüree ning sega muster hambatikuga pealt siiruviiruliseks.
2. Vooderda koogivorm(id) väljast kuni üles servadeni tugevamat sorti kahekordse fooliumiga ja aseta sooja veega täidetud suuremasse ahjuvormi või -pannile. Vorm peaks olema poolest saadik vee sees. Küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit, väiksemaid kooke 25 minutit. Keera ahjukuumus maha ja lase koogil tunni jagu ahjus puhata. Väiksematele piisab 30 minutist.
3. Tõsta veevannist ja jahuta toatemperatuuril täielikult. Pane koos vormiga vähemalt 5 tunniks kuni üleöö külmkappi tahenema. Eemalda vormi servad ja kaunista soovi korral mustikatega.

Foto: Angeelika Kang-Osula

8-le

PÕHI
200 g sidruniküpsiseid
100 g võid

TÄIDIS
400 g kitsejuustu (kreemjas toorjuust)
200 g hapukoort
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 tl sidrunikoort (riivitud)
2 sl sidrunimahla
4 muna

PEALE
400 g marju (külmutatud vaarikad, mustikad jne)
0,5 dl tuhksuhkrut
2 sl tsitruslikööri
2 želatiinilehte

Tee kook valmis juba eelmisel päeval, nii jõuab see külmkapis hanguda, et oleks lihtsam lõigata.

1. Purusta küpsised köögikombainis või minilõikuris ühtlaseks. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga või kuue väiksema koogivormi põhja. Vooderda koogivorm väljast kuni üles servadeni tugevamat sorti kahekordse fooliumiga ja aseta sooja veega täidetud suuremasse ahjuvormi või -pannile. Vorm peaks olema poolest saadik vee sees.
2. Mikserda kitsejuust, hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur ühtlaseks. Lisa sidrunikoor ja -mahl. Klopi ükshaaval hulka munad. Vala segu küpsisepõhjale ja küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit. Tõsta restile jahtuma. Kui kook on täielikult jahtunud, eemalda vormi servad ja tõsta vähemalt 5 tunniks kuni üleöö külmkappi tahenema.
3. Katte jaoks sega külmunud marjad tuhksuhkru ja likööriga. Lase 10 minutit sulada ja maitsestuda. Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette pehmenema, pigista kuivaks ja sulata väheses kuumas vees. Jahuta pisut ning vala marjasegusse. Kalla segu koogile kaunistavaks kastmeks.