Spaghetti al pomodoro ehk pasta tomatiga. Shutterstock
See lihtne retsept on suurepärane meistriproov igale Itaalia köögi austajale. Kui jahedama kliimaga Põhja-Itaalias oli hinnas eelkõige värske munapasta ja täidetud pasta (tortellini, tortelloni, cannelloni, ravioli), siis pärast Itaalia ühendamist 1861. aastal sai tomatikastmes pasta al pomodoro kuulsaks igal pool Itaalias.

Koostisosad:

Spaghetti al pomodoro

  • 750 g Värsked küpsed tomatid
  • Neitsioliiviõli
  • Küüslauk (üks küüs)
  • Värske basiilik (4 lehte)
  • Peensool (kastme maitsestamiseks)
  • Tomatikonsentraat
  • 320 g Spagettid

Valmistamine:

  • Kõigepealt tuleks valmistada kaste.
  • Poolitage tomatid pikuti ja pigistage neist välja üleliigsed seemned ja vedelik. Selliselt toimides tuleb kaste magusam ja õhulisem. 
  • Valage potti neitsioliiviõli ja lisage küüslauguküüs. Kuumutage, kuni õli mõnusalt särisema hakkab ja lisage tomatid. Piccadilly või San Marzano sort annab kastmele tüüpilise magusapoolse maitse. 
  • Intensiivsema värvi saamiseks võite lisada pisut tomatikontsentraati. Maitsestage kaste soolaga.
  • Lisage kastmele basiilik ja küpsetage 10 minutit ilma kaaneta, segage. Seejärel katke pott kaanega ja küpsetage madalal tulel 15 minutit, aeg-ajalt segades. Laske jahtuda. 
  • Eemaldage küüslauk ja püreestage kaste juurviljaveskiga. Selliselt eemaldate kastmest tomatikoored.
  • Keetke spagetid soolaga maitsestatud vees.
  • Laske püreestatud kastmel uuesti keema tõusta, lisage pisut (un filo di olio) neitsioliiviõli. Valage äsja kurnatud ja al dente spagetid kastmepotti ja segage läbi.
  • Soovi korral kaunistage taldrikul mõne basiilikulehega.
  • Buon appetito!

Esimesed hüdraulilised pressid ehitati Napolis 1870. aasta kandis ja pastatööstus levis üle kogu riigi. Retsept on mõeldud neljale inimesele.

LOE VEEL: