Foto: Siim Vahur
Oma Maitse lugeja Saale on selle retsepti ise kokku pannud. Üks osa on Rootsi perenaiste “Meie kokaraamatust”, teine ühest sealsest ajalehest. Saale elas 1990-ndatel viis aastat Rootsis ja tõi sealt toredaid toiduoskusi kaasa. Kui pirukat on saanud sõpradele pakkuda, siis nad on alati mõistatanud koostist. Näiteks on koostisaineks pakutud sinki, pidades selleks punase sibula tükke. Selle piruka põhi on erakordselt krõbe ning piruka sisemus lihtsalt suurepärane, sobides sellise kooslusena isegi sibulavihkajaile sõpruse sobitamiseks!

Koostisosad:

PÕHI:

  • 75 g margariini
  • 1.5 dl nisujahu
  • 1 dl rukki-, neljavilja-, odra- või täistera-kaerahelbeid
  • 1 dl kodujuustu või kohupiima

TÄIDIS:

  • 1 väiksem porru
  • 180 g valget sibulat
  • 130 g punast sibulat
  • veidi õli
  • 2 tl kuivatatud tüümiani, basiilikut või punet
  • 0.5 tl riivitud muskaatpähklit
  • soola

MUNAHÜÜVE:

  • 3 muna
  • 1 sl sinepit
  • veidi soola
  • musta pipart
  • 2.5 dl kodujuustu
  • 2.5 dl riivjuustu

Valmistamine:

  1. Näpi margariin ja kuivained ning lisa kodujuust. Suru tainas 20 cm koogivormi põhja ja äärtele, torka kahvliga augud sisse ning aseta 30 minutiks külmikusse.
  2. Täidise jaoks kuumuta pannil õli ning prae hakitud sibulad ja porru klaasjaks. Maitsesta kuivatatud ürtide, soola ning muskaatpähkliga.
  3. Klopi munad lahti, lisa sinep, sool, pipar, kodujuust ning umbes pool riivitud juustust. Sega läbi. Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel laota sibulad pirukapõhjale ning vala peale muna-juustusegu. Puista üle järelejäänud riivitud juustuga. Küpseta veel 25–30 minutit. Lase pirukal natuke aega rahus taheneda ning serveeri.