Kaks ühe hoobiga ehk karulauguga marineeritud värsked kurgid. Shutterstock
Oleme jõudnud kevadega sellesse faasi, kus mõtted liiguvad juba esimeste krõpsude kurkide juurde. Et karulauk on praegu sooritamas oma sooloesinemist ja turul on värskeid kurke juba saada, siis on just paras aeg panna hakkama esimene laar hapukurke. Juhul kui kaurlauk on juba muuks ära kulunud, näiteks pestosse või salatitesse, siis saad asendada selle ka hea porrulaugu ja küüslaugu seguga.

Koostisosad:

  • 2 kg Värskeid lühikesi kurke
  • 300 g Karulauku
  • Allikavett
  • Küüslauku
  • Mustasõstralehti
  • Tillivarsi
  • Sinepiseemneid
  • Meresoola
  • Suhkurt

Valmistamine:

  • Pese kurgid korralikult, ideaalis võiks neilt lõigata tumedad otsad. Pese ja puhasta ka karulauk.
  • Pane kurgid suuremasse purki kihiti karulauguga. Lisa sekka ka küüslauguküüsi, mustasõstralehti ja tillivarsi.
  • Sega suuremas pajas külma veega kokku ka sool ja suhkur. Vedelik peab olema selgelt soolakas, magusama alatooniga. Lahustumise järel kalla vesi kurkidele-karulaugule. 
  • Kata purk köögipaberi ja kinnita kummiga.
  • Umbes 3-4 päeva rahulikku seismist ja juba võib hakata kurgi-karulaugu maitseid katsetama.
  • Head isu!
Karulauk
Foto: Tõnu Tramm

Sissetegemisel on ehk kaks reeglit, mida tuleks järgida: kuna hapendada saab kõike, mis on orgaaniline, siis vaadata tuleb otsa sellele, kui palju korraga hapendada. Purki tasuks panna niipalju kurke, kui suudab nende valmimise tipphetkel ära süüa, sest pole midagi jubedamat kui üleseisnud juurviljad, mis tuleb komposti viia. Teine oluline tähelepanek: ärge soolaga koonerdage, sool säilitab ja maitsestab.

Karulauku kogutakse kevadel, kõige suurema vitamiinidefitsiidi ajal, lõigates ära taime kogu maapealse osa. Karulaugus on C-vitamiini 10−15 korda rohkem kui sidrunis või apelsinis. 100 grammi karulauku annab 35 kcal energiat. Rahvameditsiinis kasutatakse karulauku palaviku, reuma ja köha puhul ning skorbuudi ja ateroskleroosi raviks, kilpnäärmehaiguste puhul ning rögalahtistava vahendina. Tal on toniseeriv ja peptolüütiline ning kergelt diureetiline mõju.

Karulaugust tehakse pirukatäidiseid, lisatakse liharoogadele, antakse lauale suupistena. Selleks et eemaldada tugevat lõhna, valatakse karulauk enne soolamist või hapendamist üle kuuma veega.

Polegi muud, tuleb minna turule ja metsa, et leida kõik vajalik!