.
Kakao seisab uhkelt ja väärikalt supertoiduainete nimekirjas. Toorkakaopulber kubiseb antioksüdantidest! Kõik järgnevad hõrgud toorkakaod sisaldavad toidud on vabad rafineeritud suhkrust, gluteenist ja laktoosist.

Kakao-tatragranola

Selle retsepti järgi saad terve plaaditäie krõbedat šokolaadist granolat. Hoia valmis granolat toatemperatuuril purgis või karbis.

Plaaditäis

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 25 g toorkakaopulbrit
> 60 g vahtra- või agaavi­siirupit
> 2 sl vett
> 100 g toortatrateri
> 50 g hakitud mandleid või pähkleid
> 50 g päevalille- või kõrvitsaseemneid (või mõlemaid)
> 25 g mandlilaaste
> 20 g kookoshelbeid
> 75 g gojimarju

Tõsta kakao, siirup ja vesi väikesesse potti. Kuumuta segades paar minutit, kuni kakao on lahustunud. Vala suuremasse kaussi. Lisa toortatar, pähklid, seemned, mandlilaastud ja kookoshelbed. Sega hoolikalt läbi. Laota segu õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 180kraadises ahjus umbes 15 minutit. Sega vahepeal.

Tõsta plaat ahjust, lase granolal jahtuda, siis muutub see veel krõbedamaks. Sega gojimarjad müsli hulka. Valmis!

Supersmuuti

.

See vaid kasulikest koostisainetest pakatav smuuti on maitsev jahedalt, seega lisa blenderisse mõned jääkuubikud. Võid kasutada ka külmutatud avokaadot. Hoia mandlipiima enne smuuti valmistamist külmkapis.

ÜHELE

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> peotäis värsket spinatit
> 1 väiksema avokaado viljaliha
> 4–5 jääkuubikut
> 200 ml mandlipiima
> 1 sl tšiiaseemneid
> 2 sl toorkakaopulbrit
> 1 sl maapähklivõid
> 1 tl makapulbrit (soovi korral)
> 0,5 tl vanilliekstrakti
> 2 sl agaavi- või vahtrasiirupit

Tõsta kõik koostisained blenderisse ja valmista ühtlane smuuti. Kaunista soovi korral tšiiaseemnete, mandlilaastude ja kakaopulbriga ning naudi kohe.

Banaanibrownie

.

Sõna otseses mõttes suus sulav jahuvaba hõrgutis, milles saavad kokku täiuslik maitsepaar: banaan ja šokolaad. Kui kookosrasv ja mesi on tahked, saad need sulatada mõne sekundi jooksul mikrolaineahjus või pliidil potikeses. Koogi valmistamiseks ei ole tarvis isegi kausse määrida, tainas valmib imelihtsalt köögikombainis.

9 lõiku

Gluteenivaba, laktoosivaba

> 3 banaani (kokku 270 g banaanide viljaliha)
> 2 muna
> 70 g vedelat kookosrasva
> 100 g vedelat mett
> 25 g toorkakaopulbrit
> 1 tl soodat
> 1 tl vanilliekstrakti
> 1 tl kaneeli
> 0,5 tl soola
> 100 g tumedat šokolaadi
> 2 sl kookoshelbeid
> vaarikaid vm marju

Kata neljakandiline, umbes 20 × 25 sentimeetrine vorm küpsetuspaberiga, nii et paber ulatub veidi üle vormi äärte. Nii on küpsenud browniet hiljem hõlbus vormist välja tõsta.

Koori banaanid, tükelda neljaks. Tõsta kõik vajaminevad ained, välja arvatud šokolaad, kookoshelbed ja marjad, teradega köögikombaini. Pane masin tööle ja surista tainas ühtlaseks.

Haki šokolaad ja puista tükid köögikombaini. Lase veel paar tiiru pulse-režiimil, et šokolaaditükid seguneksid tainaga, kuid ei puruneks.

Vala tainas vormi ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Lase täielikult jahtuda. Võimalusel hoia enne serveerimist külmkapis. Puista browniele kookos­helbeid, kaunista marjadega ja lõika tükkideks.

Šokolaadikreem

.

Täiesti naturaalsetest taimsetest koostisainetest magustoit, mis maitseb suurepäraselt, tänu kookosele veidi troopiliselt. Ja magusalt! Aga ilma lisatud suhkruta — magusust annavad vaid datlid. Tänulikud on nii sööjate maitsemeel, figuur kui ka tervis.

NELJALE

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 1 purk kookospiima
> 18 kiviga datlit
> 4–5 sl toorkakaopulbrit
> kaunistuseks marju

Aseta kinnine kookospiimapurk vähemalt 12 tunniks külmkappi. Seejärel ava purk (ära enne loksuta!) ja tõsta tahkunud kookospiim lusikaga kaussi. Purgi põhja eraldunud vedelikku pole kreemi tegemiseks tarvis.

Eemalda datlitelt kivid. Lisa datlid tahkunud kookos-piimale ja surista saumikseriga kreemiks. Kui imepisikesed datlitükikesed ei sega, jäta järgmine samm vahele ja lihtsalt lisa kakao. Soovi korral aga hõõru saadud kreem läbi tiheda sõela, nii saad siidja kreemi. Lisa kookose-datlikreemile kakao ja sega ühtlaseks. Pane esialgu 4 sl kakaod ja maitse — kui tahad šokolaadisemat, lisa veel kakaod. Jaga kreem magustoidunõudesse, lisa soovi korral hapukaid marju ning asu nautima.

Energiapallid kakaoga

.

Datleid sisaldavate maiuste tegemiseks soovitan kasutada pehmeid värskeid datleid, mida müüakse karbiga suuremate poodide köögiviljaosakonnas.

8 tk

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 12 kiviga datlit
> 60 g mandleid
> 12 g (2 sl) toorkakaopulbrit, lisaks u 1 sl pallide veeretamiseks
> 1 sl kookosrasva

Eemalda datlitelt kivid. Tõsta datlid, mandlid, kakao ja kookosrasv köögikombaini. Töötle umbes
5 minutit, kuni moodustub kleepuv mass. Mandleid ei pea päris ära purustama, need annavad pallidele mõnusa krõmpsu. Veereta massist 8 palli, mida omakorda pöörita kakaopulbris. Hoia palle külm­kapis, kus need muutuvad kõvemaks. Pallid säilivad nädala jagu.