Foto: Angeelika Kang-Osula
Ajal, mil kodumaised õunad on valmimas ja üksteise järel puu otsast alla potsatamas, olgu paar-kolm õunakoogiretsepti ikka varuks. Iga küpsetaja retseptivaramus leidub häid õunakooke kindlasti mitu, aga vahel tasub neidki uuendada ja teisi maitseid proovida.

Õuna-hapukoorekook

Foto: Angeelika Kang-Osula

6-le

PÕHI:
3 dl jahu
0,5 tl soola
130 g võid
2 sl hapukoort

TÄIDIS:
6 hapukat õuna
3 munakollast
2 dl hapukoort
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
0,5 dl jahu

PEALE:
1 dl aprikoosikeedist
1 sl apelsinimahla

Sega jahu, sool, või ja hapukoor kiirelt ühtlaseks tainaks. Suru see 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Täidise valmistamiseks koori õunad ja puhasta seemnekojast. Viiluta ja aseta ringiratast põhjale. Klopi segamini munakollased, hapukoor, suhkur, vanillsuhkur ning jahu. Vala õuntele. Küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit. Sega aprikoosikeedis ja apelsinimahl. Pintselda kook pealt glasuuriga. Serveeri soojalt või leigelt. Kook säilib õhukindlas karbis mahlasena paar päeva.

Kaerahelbe-õunakook

Foto: Angeelika Kang-Osula

6-le

PÕHI:
3 dl jahu
2,5 dl kaerahelbeid
0,5 tl soola
1 dl suhkrut
1 dl fariinsuhkrut
150 g võid

TÄIDIS:
4 hapukat õuna
4 sl suhkrut
4 sl võid
1 tl kaneeli
serveerimiseks vanillijäätist

Sega pehme või ja suhkrud. Lisa omavahel segatud jahu, kaerahelbed ja sool. Sega ühtlaseks. Suru tainas pikliku või 24 cm läbimõõduga ümara koogivormi põhja ja servadesse. Küpseta 200- raadises ahjus 10 minutit. Koori õunad, puhasta seemnekojast ja viiluta. Sega õunad suhkruga. Sulata pannil või ja pane sinna õunad. Lisa ka kaneel. Kuumuta kõrgel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni õunad karamellistuvad. Tõsta tulelt ning vala täidis põhjale. Määri laiali ja serveeri kohe vanillijäätisega.

Sidruni-mandliõunakook

Foto: Angeelika Kang-Osula

250 g võid
3 dl suhkrut
4 muna
1 dl jahu
250 g jahvatatud
mandleid
2 sidruni riivitud koor ja
pressitud mahl
6 hapukat õuna
2 sl tavalist või Demerara suhkrut
viimistlemiseks tuhksuhkrut

Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa pidevalt vahustades ükshaaval munad ja jahu. Lõpuks sega hulka mandlijahu ja sidruni riivitud koor ning pressitud mahl. Sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse võitatud koogivormi. Koori õunad, puhasta seemnekodadest ja viiluta. Lao õunaviilud ringiratast tainale. Raputa peale suhkrut ja küpseta 180-kraadises ahjus 1 tund. Sõelu peale tuhksuhkrut.

SOOVITUS!

Mahlane ja mandlitest pungil sidrunimaitseline õunakook läheb seistes aina paremaks. Kui kook kipub küpsemise ajal liialt pruunistuma, kata vorm pealt fooliumiga.