Fotod: Artur Sadovski
Bešamelliga ja bešamellita, pastaplaatide või köögiviljaliistakutega, kiirvariant ja mitu päeva küpsenud — oma lemmiklasanje leiab siit igaüks. Valmista vormiroad piisava ajavaruga, et nende maitsed enne serveerimist vähemalt 15 minutit ühtlustuda saaksid. Kõik lasanjed maitsevad järgmisel päeval veelgi paremini.

Baklažaanivorm suitsujuustuga


Kuulsast Itaalia klassikust inspireeritud roog, mille proovisin teha vähem rasvase ja suitsujuustu abil pisut maitserikkama.

500 g baklažaani
praadimiseks õli, võid
1 suurem mugulsibul
1 varssellerivars
2–3 küüslauguküünt
800 g purustatud tomateid
tšillit
soola, musta pipart
veidi suhkrut
punt värsket basiilikut
200 g suitsujuustu
300 g mozzarella’t
u 1 dl riivitud parmesani

1 Lõika baklažaanist 1 cm paksused viilud ning rösti need pannil pruuniks, soovi korral kasuta praadimisel pisut õli. Kui soovid aega säästa, võid viilud piserdada õrnalt oliiviõliga ning küpsetada 200 °C ahjus pruunistumiseni.

2 Kuumuta peeneks hakitud sibulat ja sellerit sügaval pannil õli-võisegus, kuni köögiviljad pehmenevad. Siis lisa hakitud küüslauk ja mõne aja pärast tomatikonserv. Hauta kõik ained pehmeks, maitsesta segu soola, tšilli ning vajadusel ka mõne tera suhkruga. Kui kaste on parajalt tihe ja köögiviljad pehmed, rebi selle hulka basiilikulehed. Riivi suitsujuust ja mozzarella ning sega need omavahel.

3 Pintselda ahjuvorm õliga, lisa põhjale mõni lusikatäis kastet, siis laota peale baklažaaniviilud. Kata baklažaan tomatikastmega ning puista peale juustu. Kata uuesti viilude, kastme ja juustuga ning jätka seni, kuni kõik ained on kasutatud. Viimasena puista peale parmesan ning küpseta 200-kraadises ahjus ligi 30 minutit. Lase vormil enne serveerimist vähemalt 10 minutit seista.

Küülikuraguuga lasanje



Ilmselgelt võiksime oma igapäevastest roogades julgemalt küülikuliha kasutada. Siin on üks mugav viis teha väärikama sisuga nädalalõpulasanje. Tõsi, selle valmistamine on jaotatud kahe päeva peale, kuid tegevuskäik on igati ajasõbralik.

RAGUU:
1 kg küülik
2 porgandit
3 varssellerit
1 mugulsibul
küüslauku
1–2 tšillit
pundike tüümiani ja rosmariini
2–3 dl valget veini
400 g purustatud tomateid
vett või köögiviljapuljongit
soola, pipart
veidi õli

BEŠAMELLKASTE:
60 g võid
1 dl jahu
1 liiter piima
1 loorberileht
0,5 tl muskaatpähklit
pisut soola
200 g tavalist juustu või mozzarella’t

LISAKS:
200 g täisterajahust lasanjeplaate
150 g laabijuustu, nt parmesan või Forte

1 Alusta eelmisel õhtul raguu valmistamisest. Selleks tükelda küülik võrdseteks osadeks, maitsesta vähese soola ja pipraga ning pruunista osade kaupa haudepotis väheses õlis. Tõsta lihatükid ootele. Haki köögiviljad, puista need haudepotti ning sega hoogsalt, et pruunistumisest tekkinud maitsekas kiht köögiviljadesse imenduks. Siis lisa ürdid, hakitud tšilli ja lihatükid. Vala kooslus üle veiniga ning sega mõni minut, et tekkiv aur hästi aineid maitsestaks. Tõsta hulka tomatikonserv ja nii palju vett või puljongit, et see ained kataks. Hauta mõõdukas kuumuses ligi 2 tundi, kuni liha on kontide pealt lahti löönud. Kontrolli maitset ning seejärel jahuta raguu. Järgmisel päeval eralda liha kontidelt ning sega kõik raguuained ühtlaseks tihedaks kastmeks.

2 Sulata sügaval pannil või ning lisa siis jahu. Sega vispliga ühtlaseks, pane hulka loorberileht. Kui jahu hakkab pisut “vahutama”, lisa piim, samal ajal segu kogu aeg vispeldades. Sel moel saad jagu tekkivatest jahuklimpidest. Kuumuta kastet mõõdukas kuumuses, kuni see on tihe ja sametine. Maitsesta muskaadi ja vähese soolaga (arvesta, et kooslusele annab soolasust ka juust). Eemalda pann tulelt ning lisa kastmele juust. Sega, kuni see on lahustunud, eemalda loorberileht.

3 Tõsta vormi pisut raguud, seejärel kata see lasanjeplaatidega. Jälgi, et nende vahele jääks kuni 5 mm ruumi, sest lasanjeplaadid paisuvad küpsemisel. Seejärel kata plaadid raguuga, piserda peale mõni lusikatäis bešamellkastet ning puista peale riivitud laabijuustu. Seejärel korda plaatide ja kastmetega kihitamist. Pealmine lasanjeplaadikiht kata bešamellkastmega. Kata vorm fooliumiga ning küpseta 25 minutit 200-kraadise ahju alaosas. Kui plaadid on pehmed, eemalda foolium, puista peale järelejäänud juust ning küpseta ahju ülaosas, kuni lasanje pind on pruunistunud. Eemalda ahjust ja serveeri 10–15 minutit pärast.

Tomati-paprikalasanje



Tõenäoliselt kergeim lasanje, mida mul on õnnestunud köögis välja mõelda. Ja nagu lasanje puhul ikka – tulemuseks sai meeldiv toekas kõhutäis.

200 g lasanjeplaate
200 g mozzarella’t
150 g kirsstomateid
värsket basiilikut
määrimiseks võid või õli

TOMATIKASTE:
2–3 sl oliiviõli
1 mugulsibul
3 varssellerit
1 pastinaak
1 porgand
800 g purustatud tomateid
2 paprikat
küüslauku
soola
tšillihelbeid

BEŠAMELLKASTE:
50 g võid
1 dl jahu
0,75 liitrit piima

1 Alusta bešamellkastme valmistamisest. Selleks sulata või ning lisa vispliga hulka jahu. Seejärel vala vispeldamist jätkates juurde piim ning kuumuta nõrgal kuumusel kuni kastme tihenemiseni. Jäta kaste ootele.

2 Haki sibul ja seller väikesteks kuubikuteks, riivi pastinaak ja porgand. Kuumuta köögivilju õlis mõõdukas kuumuses, kuni need on poolpehmed, siis lisa tomatid, hakitud paprika ning maitseained. Hauta mõõdukas kuumuses ligi 10 minutit.

3 Määri lasanjevormi põhi ja ääred või või õliga. Tõsta vormi pisut tomatikastet ning laota peale lasanjeplaadid. Jälgi, et nende vahele jääks kuni 5 mm ruumi, sest lasanjeplaadid paisuvad küpsemisel. Seejärel kata plaadid jälle tomatikastmega, piserda peale mõned lusikatäied bešamellkastet ning mozzarella-viilud. Seejärel korda plaatide ja kastmetega kihitamist – viimaseks kihiks jäta bešamellkaste ning puista ka sellele peale pisut juustu. Küpseta 200-kraadises ahjus ligi 30 minutit. Serveerimise jaoks küpseta ka kirsstomateid sama kuumusega ahjus vähese soola ja õliga maitsestatult. Lase lasanjel enne serveerimist kindlasti ootel olla. Paku koos kirsstomatitega ning basiilikuga ülepuistatult.

Kiire lõhe-kreveti-pastavorm



Kui pole aega keeta aeganõudvaid kastmeid ega küpsetada pastaplaate, aitab lasanjeisu rahuldada ehk järgmine retsept.

150g durumjahust pastat, nt gnocchi-kujulist
3 muna
300 g maitsestamata ricotta’t
4 dl rõõska koort
250 g kuumsuitsulõhet
2–3 küüslauguküünt
soola
pisut sidrunikoort
pisut riivitud sidrunikoort
1,5–2 dl riivitud parmesani
lisaks õrnasoolakrevette ja vesikressi

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Seejärel nõruta ja jäta ootele. Klopi kausis lahti munad, lisa ricotta-kreem, rõõsk koor ja puhastatud kala ning maitsesta segu riivitud küüslaugu, vähese soola (kogus sõltub kala soolasusest) ja sidrunikoorega. Sega hulka pool juustukogusest ja jahtunud pasta. Hoia võimalusel 10 minutit ootel. Määri küpsetusvormi sisu pehme võiga ning täida see pastaseguga. Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit, vahetult enne ahjust võtmist lisa järelejäänud juust. Kui see on sulanud, lisa krevetid. Serveeri pisut jahtunult piprase vesikressiga.

Spinati-suvikõrvitsalasanje



Taas kord klassikaline maitsekombinatsioon, millega saab kööginurka meeldiva hooajatunde.

200 g munapasta-lasanjeplaate
300 g suvikõrvitsat
500 g maitsestamata ricotta’t
1 dl rõõska koort
200 g beebispinatit
pisut sidrunikoort
soola
tšillit
300 g mozzarella’t

BEŠAMELLKASTE:
50 g võid
1 dl jahu
0,5 dl piima
0,5 tl soola
0,5 tl riivitud muskaatpähklit

1 Alusta bešamellkastmest. Selleks sulata või ning lisa vispliga hulka jahu. Seejärel, vispeldamist jätkates lisa piim ning kuumuta nõrgalt kuumusel, kuni kastme tihenemiseni. Maitsesta sobiva koguse muskaatpähkli ja soolaga ning jäta kaste ootele.

2 Riivi suvikõrvits ning sega see ricotta-kreemi, rõõsa koore ja beebispinatiga. Maitsesta soola, tšilli ja sidrunikoorega. Riivi mozzarella ning sega see segu hulka. Kui mass tundub liiga tihe, lisa veel rõõska koort – arvesta, et täidis peab pehmendama ka kuivad lasanjeplaadid.

3 Määri vorm pehme võiga ning tõsta sellesse pisut bešamellkastet. Aseta peale lasanjeplaadid. Jälgi, et nende vahele jääks kuni 5 mm ruumi, sest lasanjeplaadid paisuvad küpsemisel. Seejärel kata plaadid suvikõrvitsa-ricotta-seguga, piserda peale mõned lusikatäied bešamellkastet. Seejärel korda kihitamist plaatide ja täidisega. Viimasena vala peale bešamellkaste ning kui soovid, siis ka täiendav juustulisa. Küpseta vormi 200-kraadises ahjus ligi 30 minutit. Lase kindlasti enne serveerimist lasanjel 10–15 minutit ootel olla.