Lihtne leivasupp õuntega jüri seljamaa
Ma ei tea, kuidas on teistega lood, aga minule on geenisügavustesse kirja pandud, et leiba ära ei visata. Alati kui mõni üksik käär on leivakapi nurgas uue jume saanud, käib prügikasti avades mul südame alt jõnks läbi. Oleks pidanud teda varem märkama, vähem varuma või hoopis mõneks toiduks ära kasutama. Näiteks leivasupiks, mida lapsepõlvekodus alati valmistati, kuid mis nüüdsel ajal on üsna harv roog.

Koostisosad:

RETSEPT

  • 4 dl Vesi
  • 1 tk Kaneelikoor
  • Kristallsuhkur (maitse järgi)
  • 300 g Õun (kooritud ja tükeldatud)
  • 6 kääru Tume leib

SERVEERIMISEKS

  • Kaneel (jahvatatud)

Põhimõtteliselt sobivad leivasupi tegemiseks mis tahes leivasordid, kuigi traditsioone austades meeldivad mulle kõige rohkem lihtsamad, ilma seemnete ja köömneteta leivasordid. Värskendame retseptimälu, olles seejuures ka pisut uuendusmeelsed.

SOOVITUSED

  • Kuna leib on tärkliserikas, kipub see kuumutamisel kergesti põhja kõrbema, seepärast ära unusta rooga pliidile ning sega hoolsalt.
  • Vajadusel lisa leivasupile vett või mõnda sobivat puuvilja-marjamahla.
  • Leivale sobivad hästi tüüpilised pagarimaitseained: kardemon, kaneel, ingver, aniis.
  • Leivasuppide klassika on valmistatud koos rosinatega, proovi ka muid kuivatatud puuvilju-marju. Serveeri lihtsamat leivasuppi mõnikord ka värskete või külmutatud marjadega.
  • Leivasupp on muidu küllalt raske toit, aga seda on võimalik muuta kergemaks näiteks õuntega.