.
Kausismuuti on suurepärane hommikusöögivalik: lihtne, kiiresti valmiv, kasulikest toitainetest pungil. Kui joogismuuti saab sisse limpsata mõnekümne sekundiga, kulub kausismuuti nautimiseks rohkem aega ja söögist saadud rahulolutunne on suurem.

Kausismuutit on käepärastest toorainetest ja oma maitse järgi äärmiselt lihtne valmistada: võta üks banaan, paar peotäit marju ja veidi soovikohast vedelikku (vesi, mahl, taimne või loomne piim, jogurt vms). Blenderda täiesti ühtlaseks ja vala kaussi. Lisa meelepärased katteained: seemned, pähklid, marjad, tükeldatud puuviljad, müsli, kakaonipsid, tumeda šokolaadi tükid vms. Soovi korral nirista peale mett, vahtra- või agaavisiirupit.

Järgnevalt pakun välja mõned kausismuutide ideed. Kõik smuutid koosnevad naturaalsetest toorainetest, sisaldavad hulga vitamiine ja mineraalaineid ning neisse ei ole lisatud suhkrut.

Marjane kausismuuti

.

Gluteenivaba


ÜHELE

> 1 banaan
> 50 g külmutatud mustikaid
> 200 g külmutatud vaarikaid
> 0,5 dl Kreeka jogurtit
> lisandiks mustikaid, vaarikaid, banaaniviile, mandlilaaste, kakaonipse

Tõsta banaan, marjad ja jogurt blenderisse. Surista ühtlaseks paksuks smuutiks. Vala kaussi ja laota peale lisandid. Naudi kohe.

Mango-ananassi kausismuuti

.

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan


ÜHELE

> pool banaani
> 100 g külmutatud mangot (ei ole tarvis sulatada)
> 125 g ananassitükke
> 3 sl kookospiima
> lisandiks mangotükke, mustikaid, banaaniviile, kookoslaaste, tšiiaseemneid

Tõsta kõik vajalikud ained (välja arvatud lisandid) blenderisse ja valmista ühtlane paks smuuti. Vala kaussi, kaunista lisanditega. Söö kohe.

Roheline kausismuuti

.

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan


ÜHELE

> 1 avokaado
> 1 kiivi
> 1 magus õun
> veerand pikka kurki
> 1 sl linaseemneid
> 1 sl laimimahla
> 1 suur peotäis (u 30 g) beebispinatit
> 1 dl külma vett
> lisandiks viinamarju, kiiviviile, mangotükke, vaarikaid, õunatsipse, musti seesamiseemneid

Puhasta ja tükelda avokaado, kiivi ja õun ning tõsta blenderisse. Tükelda sinnasamasse kurk. Lisa linaseemned ja laimimahl. Kõige peale tõsta spinati­lehed. Kalla hulka vesi. Blenderda täiesti ühtlaseks smuutiks. Vala kaussi ja laota peale lisandid.

Maapähklivõi-šokolaadi kausismuuti

.

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan


ÜHELE

> pool banaani
> 0,5 dl mandlipiima
> 2 sl maapähklivõid
> 2 sl kakaopulbrit
> 1 tl makapulbrit (soovi korral)
> 3 kuivatatud datlit
> lisandiks vaarikaid, mooruspuumarju, gojimarju, kakaonipse, kookoshelbeid

Tõsta kõik vajalikud ained (välja arvatud lisandid) blenderisse ja valmista ühtlane paks smuuti. Kui smuuti näib liiga paks, lisa veidi vedelikku ja blenderda uuesti läbi. Vala kaussi, kaunista lisanditega. Naudi kohe.

Porgandikoogi kausismuuti

.

Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan


ÜHELE

> 1 apelsin
> 1 dl kookospiima
> 100 g külmutatud miniporgandeid (ei ole tarvis sulatada)
> 3 kuivatatud aprikoosi
> 5 füüsalit
> paarisentimeetrine jupp ingverit
> 0,5 tl kaneelipulbrit
> lisandiks hakitud Kreeka pähkleid, tükeldatud füüsaleid, hakitud kuivatatud aprikoose, kõrvitsaseemneid, kookoshelbeid

Pressi apelsinist mahl välja ja vala blenderisse. Lisa kookospiim, külmutatud porgandid, kuivatatud aprikoosid, füüsalid, kooritud ja hakitud ingver ning kaneel. Surista ühtlaseks smuutiks. Vala kaussi ja tõsta juurde lisandid.