Foto: Mai Grepp
Kui sul juhtub järele jääma tatraputru, saad sellest valmistada ühe suurepärase pirukapõhja. Kuna mu toidulaud on gluteeni- ja piimatoodete vaba, siis olen palju eksperimenteerinud ja leiutanud, et maitsed ikka paika saaks. Sellesama lahtise piruka põhjaks olen varem kasutanud täisterariisi, hirssi, kinoad. Täna kasutasin tatart, täidiseks sobivad mis iganes juurikad. Minu lemmikud on porgand ja suvikõrvits ja üldse taimne sisu, kuigi olen pirukat küpsetanud ka kana, kala ja peekoniga.

Koostisosad:

PÕHI:

  • 4 dl keedetud tatart
  • 2 tk suuremat muna
  • 3 sl tatrajahu
  • soola
  • musta pipart

TÄIDIS:

  • 1 tk väike riivitud suvikõrvits
  • 6 dl tükeldatud ja ahjus küpsetatud bataati ja brokolit
  • 1.5 dl kuubikuteks lõigatud peekonit
  • 5 tk muna
  • 2 dl kookoskoort
  • 1 dl vett
  • soola
  • musta pipart
  • peotäis hakitud peterselli ja basiilikut
  • tšillihelbeid

Valmistamine:

  1. Sega kõik põhjaained omavahel tainaks ning pressi käte abil 24–26 cm läbimõõduga vormi. Tee pirukale ka ääred. Eelküpseta 180-kraadises ahjus 10–15 minutit.
  2. Täidise jaoks raputa riivitud suvikõrvits küpsetatud pirukapõhjale, sinna peale lähevad ka bataat, brokoli ja peekonikuubikud.
  3. Klopi kausis lahti munad, lisa kookoskoor ja vesi ning maitsesta. Kalla saadud segu vormi ning küpseta 180–200-kraadises kuumuses 25–30 minutit. Kontrolli kindlasti, kas pirukas on keskelt küps. Samas ära ka liiga kauaks seda ahju jäta, et pirukat mitte liigselt kuivatada. Paku juurde värsket salatit ja naudi!

Retsepti saatis toimetusse Kristina P.