Foto: Ülle Viska
Makrat võib süüa külmalt, kergelt praetult või ahjus soojendatult. Kergelt kuumutades läheb maitse natuke magusamaks. Samas peab kuumtöötlusega olema ettevaatlik, et makra ei muutuks kummitaoliseks ja tuimaks. Makrat võiks kasutada salatites, vokitoitudes, võileivakatetel, sushis, suupistena ja tainas frititult.

Makravõileib
Aseta võiga röstitud saiale makraviilud. Peale tõsta sidrunimahla, peterselli ja pipraga maitsestatud majoneesi.
Kodujuustu-makrasalat
Tee salat Hiina kapsast, tavalisest peakapsast või rohelisest salatist, hernestest, värskest või kergelt soolatud kurgist, makrast ja kodujuustust. Kaste valmista viinamarjaseemneõlist, majoneesist ja teriyaki-kastmest.
Makra-kressivrapp
Määri lavašile krevetimaitselist toorjuustu. Pane peale makrat ja kressi ning keera tihedalt rulli.
Muretainapõhjal makrapirukas
Rulli muretainas õhukeseks ning suru vormi põhja ja külgedele. Küpseta 10 minutit. Prae võiga tükeldatud porrulauk. Pane põhjale makratükid, praetud porrulauk ja hakitud till. Vala üle soola ja pipraga maitsestatud piima-munaseguga. Küpseta.
Köögiviljast ja makrast vokiroog
Osta idamaiste köögiviljade külmutatud segu. Valmista vastavalt juhendile ja lisa kõige lõpus makralõike.
Lihtne kaste makrale
Lisa paksule majoneesile natuke teriyaki-kastet ja sega ühtlaseks.
Makrakotletid
Valmista kotletitainas tükeldatud makrast, riivsaiast, munast ja majoneesist. Maitsesta sinepi, soola ja pipraga. Prae nagu tavalisi kotlette.
Makratort
Põhjaks purusta saiakuubikud ja sega sulavõiga, suru vormi põhja. Katteks sega kokku tükeldatud makrad, külmsuitsulõhe või krevetid, rohke till, vahustatud vahukoor, paprikapulber, sool ja pipar. Lisa želatiini pakendil toodud õpetuse kohaselt. Soovi korral võid segada massi hulka majoneesi või hapukoort.
Lehttainapõhjal makrapirukas
Lõika lehttainast ruudukujulised tükid. Määri pealt munaseguga ja küpseta kuldseks. Ahjust võttes pane igale tainaruudule segu toorjuustust, makrast ja keedetud munast. Maitsesta sidrunipipra ja soolaga. Kaunista tilliga.
Makraomlett
Vahusta eraldi kaks munavalget ja üks munakollane. Sega kergelt kokku, lisa pool supilusikatäit jahu ja sama palju piima. Kuumuta pannil õli, pane pannile makraviilud ja vala peale munasegu. Kata kaanega ja küpseta valmis.

Foto: Ülle Viska