Hetkel ei ole kahjuks veel võimalik poest omale koju katsetamiseks külmpruulitud kohvi osta, kuid keeruline ei ole seda aga ise teha. Vaja on valida välja vaid omale meelepärane kohviuba ja selle röstiaste, seejärel oad keskmisele peensusele purustada ning pooleks ööpäevaks filtreeritud külma kraaniveega purki, presskannu või muusse anumasse seisma jätta. Mõistlik oleks iga mõne tunni tagant kohvi segada. Tulemuseks ongi kohvi külmtõmmis, mida saab kasutada kokteilides, kookides, marinaadides jne.

Kõige lihtsam viis kodus külmpruulitud kohvi teha on tavalise presskannuga, võttes liitrise kannu kohta 90 grammi kohvipuru. Kui vesi on kohvi peale valatud, tuleks seda kindlasti veidi segada ja seejärel vajutada presskannu filtrit paar sentimeetrit alla. Edasi oodata 8-14 tundi ning saabki hakata jooki tarbima. Paljalt joomisel tuleb jälgida aga koguseid, kuna nagu mainitud on külmpruulitud kohv väga kofeiinirikas. Ideaalis võiks kasutada kohvikontsentraati kokteilis vaid 1/3 ulatuses.

Kohvipaksu kasutamise hulk dikteerib selle, kui kofeiini- ja maitserikas on külmpruulitud jook. Mida rohkem puru läheb külma veega seisma, seda rohkem tuleb vedelikku hiljem "pikendada". Seda selleks, et kofeiin, mida on külmpruulitud kohvis enam kui kuumpruulitud joogis, südamele ja tervisele ei hakkaks. Paksu pealt ära valatud kohvi võib julgesti nädal aega külmkapis hoida, mingeid kõrvalmaisteid juurde ei teki. Ka pole vaja kohvinõu õhukindlalt sulgeda.

Vaata, kuidas valmistada külmpruulitud kohvikontsentraati:

Valmistamine
  • Purusta valitud kohvioad suhteliselt jämedalt ja vala kaanega anumasse.
  • Vala peale õige kogus jahedat allikavett ja sega vedelik läbi.
  • Lase 12-14 tundi külmutuskapis seista.
  • Valminuna filtreeri kohv esiteks läbi peene sõela ja siis ka läbi kohvifiltri.
  • Villi pudelisse ja kasuta kokteilide valmistamiseks: sega kohv külma piima ja meega, lisa jääkuubikud.
  • Head maitsmist!