Falafel on tuntud Lähis-Idast pärit suupiste, mis koosneb peamiselt kikerhernestest ja erinevatest vürtsidest. Falafel sobib hästi näiteks riisi või bulguri juurde, samuti salatiga koos täidiseks pitaleiva sisse. Falafelite juurde sobib hästi tahhiinikaste, samuti võib seda süüa erinevate ihatoitude juurde. Kofta kebab on aga klassikaline lambahakkligast "vorstike", mis grillitakse kuumadel sütel krõbedaks. Tavaliselt maitsestatakse koftasid peterselli ja mündiga ning süüakse jogurtikastmega või pitaleiba keeratuna. Väga aus ja õige Araabia toit, mida pakutakse Türgist Liibanoni, Marokost Egiptuse ja Indiast Iraagini.

Kui kofta kebab vajab pisut suuremat seltskonda ning õhtusemat aega, et oleks vaeva väärt, siis falafeli ja salatiga täidetud, jogurtikastmesed pitaleivad on erinevates Lähis- ja Kaug-Ida riikides paljudele inimestele hommikusöögiks, vahel ka kiireks lõunaks. Võib tõmmata isegi paralleeli, et falafeliga pitaleivad on Araabiamaade hamburgerid. Olenevalt, mis uba või hernest falafeli tegemiseks kasutada, millist kastet peale niristada, oleneb ka maitse ja eelistused.

Huvitavaks muuda selle Lähis-Ida söömaja fakt, et iga inimene saab iga menüüs oleva toidu valmistamisega hakkama ning maitsestatud toidud nii nagu vaja. Iga osa sellest menüüst on omaette õhtusöök, koosmõjus on tegu aga pidusöögiga. Sama on tegu aga pidusöögiga, mis võtab aega vaid tunnikene valmistamist.

Joogiks vein või hoopis tee?

Kuna seikleme Araabias, kus alkoholil pole usulistel põhjustel kohta, peab siinkohal andma joogivalikus lisaks veinile ka tee soovitused. Midagi pole parata, kultuur dikteerib selle, et peaksime nautima roogi nende normaalsete, gastronoomsete lisanditega. Niisiis tee. Siinkohal oleks parim ja näiteks Egiptuse traditsiooni järgi heaks kaaslaseks must tee, mis elavdaks toidu maitset, kuid liigselt ei lisaks oma mekki. Teine variant on pruulida toidu kõrvale tummine, looduslikult kergelt magus hibiskitee. Kui must tee annab ka teatava koguse kofeiini ja võib mõnele joojale tunduda mõru, siis kvaliteetne hibisk on kergelt magushapukas ning lisaks janu kustutamisele alandab ka jooja vererõhku. Lisaks sellele on hibisk ka hea ajule ja kõhule.

Rääkides aga veinist on August Alop 2006. aasta Eesti Ekspressis öelnud kuldsed sõnad: lambaliha ja veini sobitamine käigu lambaliha küpsusastme järgi. Kuna meil on suhteliselt tugevalt maitsestatud ja läbi küpsetatud lambaliha, tuleks kõrvale juua samuti, midagi tugevamat. Peamiseks märksõnaks selliste tugevamate veinide puhul on viinamarjasort merlot (ka carmenère). Cabernet sauvignon on üldiselt teravama ja kuivatavama pargiga ja Syrah on liiga lopsakas otsekui naised Rubensi maalidel. Pinot noir aga kipub jääma veidi õblukeseks. Enamasti annab hea lõpptulemuse ka merlot’ (või carmenère) segu cabernet’ga. Väga hea alternatiiv näiteks Bordoo "lambaliha" veinidele on näiteks Toscana Cabernet või midagi sarnast Hispaaniast.

Ehk siis kokkuvõtvalt - kvaliteetne merlot sobib imeliselt, samuti cabernet sauvignon. Neile, kes aga tahavad ka toidu kõrval veini tunda võiksid valida toidu juurde hoopis mõne magusama tooniga valge veini - näiteks kabineti.

Araabiapärase toidu juurde teemakohane muusika

Tunnike toiduvalmistamist eeldab alati meeleolu, nii on tulemus parem, maitsed hõrgumad. Palju pole Eestis inimesi, kes laseks regulaarselt oma majapidamises araabiamaade muusika helidel kõlada. Nüüd on õige aeg selle piirkonna helidel lasta end õigesse meeleollu kanda, et kofta ja falaelid saaksid õige meki ja krõbeduse külge.

Suurepärane tunnine assortii Araabia muusikast:

Kui aga vaikne "Araabia Ööde" muusika pole teie rida, pakume välja ka valiku Araabia pophittidest:

Mida veel soovitada? Mingil juhul ärge sööge seda mõnusat menüüd üksinda, ajage ikka pere ja sõbrad kokku, valmistage söök koos ja sööge söök koos. Nii on kombeks Araabias - nii riikides kui mõtteviisis!

Valmistamine
  • Haki sibul ja küüslauk ülipeeneks ja sega lamba hakkalihaga segamini. Lisa meresoola ja musta pipaet. Lisa ka hakitud koriander, petersell ja mündilehed. Sega kebabiliha läbi ning mätsi "taigen" pika vorstina ümber grillvarda. 
  • Valmista kuumade süte kohal kuni liha on pealt krõbe ning tuleb grillvardalt kergesti lahti. 
  • Pane kõik falafeli taigna materjal köögikombaini ning purusta ühtlaseks massiks. 
  • Aja praadimisõli suures pajas kuumaks ning valmista kahe lusikaga väikesed pätsid. Prae falafelis õlis pealt krõbedaks. Kuivata õlist köögipaberil.
  • Haki peeneks värske kurk ja mündilehed ning sega jogurtiga kokku. Maitsesta.
  • Lõika pitaleivad pooleks ja täida tomativiilude, salatilehtedega ja falafelitega. Kata jogurtikastmega. 
  • Serveeri falafelitega pitaleivad koos kebabidega.
  • Head isu!