Kala on üks neist toorainetest, mida eestlased igas vanuses peaksid rohkem sööma, seda nii toorena, marineerituna kui kuumtöödelduna. Kalad on rikkad kahe rasva - omega-3 ja omega-6 - poolest, mida eriti talvisel ajal meie kehad vajavad. Lisaks neile kahele tervislikule rasvale on kala maitsev ning õigesti valmistatuna sobilik igale sööjale. Forell kuulub ka nende kalade hulka, mida väga heas kvaliteedis on Eestist võimalik üsna lihtsalt leida ning iga inimene suudab retsepti ja õpetust järgides panna kokku nauditava õhtusöögi.

Kuid nagu juba rääkisime ei tule forell sellele õhtusöögile üksi. Tal on kaasa võetud moos, puding ja koor ehk siis täpsemalt nõrutatud hapukoor, Yorkshire puding ja paprika-sibula moos.

Kuid nagu juba rääkisime ei tule forell sellele õhtusöögile üksi. Tal on kaasa võetud moos, puding ja koor ehk siis täpsemalt nõrutatud hapukoor, Yorkshire puding ja paprika-sibula moos. Kuulus briti Yorkshire'i puding käib tavaliselt küll veiseprae ehk rostbiifi kõrvale, kuid sobib ideaalselt ka kala juurde, kui kalale on antud tugevam maitse ning seda serveeritakse lisanditega, mis pudingi olemust rikastavad.

Fakt on see, et koos Yorkshire pudingi, moosi ja hapukoorese lisandiga annab forell välja tervikliku õhtusöögi, millele polegi midagi muud juurde süüa. Kui aga tundub, et perel võib jääda kõht tühjaks, aitab alati välja ahjus röstitud peet ja pannil küüslaugu ning võiga praetud Türgi oad. Kõige olulisem selle retsepti juures on anda kalale piisavalt aega küpseda madalal temperatuuril, pisut pikemalt ja tulemuseks on suussulav kalaliha.

Veiniks kala juurde midagi kerget

Et vein maitseks hea ning suhu ei jääks ebameeldivat maitset, tasub arvestada sellega, milline vein toidu kõrvale sobib. Äärmiselt lihtsustatuna tuleks meelde jätta üks reegel: kala juurde sobivad alati valged ja kergemad roosad veinid. Meil on retseptis kasutatud forelli, mis on rasvasemat tüüpi kala, tugevama maitsega ning seetõttu vajab juurde pisut suurema happesuse ja täidlusega veini. Valget veini seekord. Seda kõike selleks, et vein annaks toidule juurde maitseid ja elamusi, mitte lihtsalt ei loputaks toitu alla.

Minnes aga konkreetseks, võiks pakkuda kala juurde üsna kindlalt head tulemust lootes keskmise täidlusega ja puuviljase iseloomuga valget veini Itaaliast -100% fiona marjast valmistatud veini Canti Fiona. Teine kindel valik võiks olla pärit Gruusiast, kust võiks lauale valida Marani Mtsvane nimelise keskmise maitsega valge veini. Kui aga sellest veel on vähe, võib põigata ka Hispaaniasse ning pakkuda kala juurde veini nimega Bodegas Luis Canas Blanco Fermentado en Barrica, mis on samuti keskmiselt täidlane 90% Viura ja 10% Malvasia viinamarjadest vein.

Maitske veini eraldi ja koos toiduga ja järeldage ise, milline vein toimib ja milline mitte. Arvestage, et teil on selleks aega kolm vaba õhtut ja kaks päeva.

Kõik pakutud veinid on saadaval meie kaubandusvõrgus ning kindlasti julgustame katsetama uute kaubamärkide, riikide ja viinamarjadega. Maitske veini eraldi ja koos toiduga ja järeldage ise, milline vein toimib ja milline mitte. Arvestage, et teil on selleks aega kolm vaba õhtut ja kaks päeva.

Õhtusöök ei ole ju vaid söömine

Õhtused söömised on kõike muud kui vaid söömised, tegemist on perekondliku või sõpruskondliku kogunemisega hea toidu paistel, et veeta koos aega ning selle jooksul ka kõht täis saada. Ja kui hästi läheb, ka paar pokaali head veini juua. See aga tähendab, et söömise juurde võiks nautida ka muusikat ning söömise järel head kinematograafiat. Ilus oleks kui saaks need kaks elementi ühendada ... kuid kuidas? Selleks peame pöörduma seltskonnadaami Florence Foster Jenkinsi ja tema muusika juurde.

Florence Foster Jenkins oli Ameerika seltskonnadaam, kel oli palju dollareid, vähe lauluoskust, kuid meeletult palju armastust muusika vastu. Ta lindistas nimelt oma äärmiselt ebakaunist laulu massiliselt ning suutis müüa välja üheks kontserdiks terve Carnegie Halli. Tegemist võib olla kolemuusikaga, kuid kindlasti rõõmustab ja lõbustab see kuulajaid pikalt:

Lisaks selle julge proua muusikale tuli äsja välja ka proua elu ekraniseering, kus Florence Foster Jenkinsi rollis Meryl Streep. Kriitik Helen Schasmin kirjutab Kinoveeb.ee lehel filmi kohta:

Kui proua Jenkins ei oleks oma revolutsioonilisi esitusi salvestada lasknud, oleks kogu see lugulaul ajaloo hõlma jäänud ning keegi ei mäletaks tänasel päeval ühte daami, kes kõvasti ja valesti noodist mööda laulis. Toona veel auto-tune’i ei tuntud ning lindistusvahendid olid kehvapoolsed ning kõik sai salvestatud täpselt nii nagu seda omanäolise Florence Foster Jenkins’i häälepaelad lubasid ja see oli tõesti klass omaette.

Kes tahab enne filmi vaatamist ise järgi kuulata oma kõrvaga, et uskuda – kõik on võimalik, siis võib otsida internetist järgnevaid teoseid: Florence Foster Jenkins – "Singing Queen of the Night", "Bell Song Aria" ja "Adele's Laughing Song". Paratamatult paneb mõtlema, et kui proua enda esitatud aariaid kuulas, mis talle meelepärased tundusid, ning siis professionaalseid ooperilauljaid kuulas – kas ta vahet tõepoolest ei märganud? Kas tase tundus tõesti sama?

Nagu Maitsed.ee poolt öelda üritame, on nädalavahetus puhkamiseks, uute asjade kogemiseks ning lähedastega veetmiseks. Kõik see aeg, mis on kulunud nädala sees tööle, tuleb teha nüüd tagasi ning, mis saab selleks olla parem kui ühiselt kokatud ja söödud õhtusöök?

Valmistamine
  • Puhasta forell küljeluudest, lõika ära rasvane kõhuäär. Ära nahka maha võta, lõika liha noaga nahani lahti, nii et moodustuks 10 võrdset tükki.
  • Rösti fenkoliseemneid kuival pannil. Riivi sidrunikoor ja pane kõik maitseained uhmrisse või kohviveskisse. 
  • Maitseainete vahekord vali vastavalt maitsele, kuid soovitan suhkrut kindlasti 4-5 korda vähem panna kui soola. Määri kalafilee oliiviõliga. 
  • Hõõru saadud seguga kala kokku ja aseta 50c juures ahju 20-25 minutiks küpsema.
  • Lõika paprikad pooleks, aseta ahjuplaadile nahapool ülespoole, määri kergelt õliga ja rösti kuni nahale tekivad tumepruunid laigud, võta ahjust välja ja kata 10-15 minutiks ahjuplaat fooliumiga, et nahk lööks fileede küljest lahti. Eemalda paprikatelt kilejas nahk nii, et jääksid alles õrnad fileed.
  • Tükelda sibul ja küüslauk väikesteks kuubikuteks.
  • Riivi apelsini ja sidruni koor ja pressi tsitrustest välja mahl. Haki tüümian.
  • Aseta potti kõik koostisosad peale paprika ja lisa 3spl oliiviõli, suhkur, sool . Kuumuta aeglasel tulel kuni sibul muutub klaasjaks, seejärel lisa paprika, mille oled vahepel samuti kuubikuteks lõiganud.
  • Hauta segu kuni ta on mõnusalt hapuka magusa moosi konsistentsi saavutanud. Vajadusel lisa vahepeal juurde vett.
  • Nõruta hapukoor ja lisa hakitud till ning sidrunikoor.
  • Määri vormid õliga ja aseta 220C juures ahju 10minutiks
  • Sega munad jahu ja koorega, lisa soola ja pipart. Kalla saadud segu kuuma vormi, umbes pisut üle poole vormist. Küpseta samal kuumusel 12-15min.
  • Serveeri kala, hapukoore ja moosiga.